Νικηφόρος Βρεττάκος, ένας άγιος της ποίησης! «Το τέλειο θαύμα θα το βρεις μονάχα μες στον άνθρωπο ….»!

Εις μνήμην Νικηφόρου Βρεττάκου, αντί της λησμονιάς!

by Times Newsroom

Στην φωτογραφία ο Νικηφόρος Βρεττάκος με τον επί σειρά ετών πρόεδρο του Εκπολιτιστικού συλλόγου φιλοπροόδων Κροκεατών Θοδωρή Οικονομάκο, τον μουσικό Γιώργο Παυλάκο, και τα παιδιά της φιλαρμονικής, στα σκαλοπάτια της παλιάς φιλαρμονικής, στα μέσα της δεκαετίας του ‘80.

Νικηφόρος Βρεττάκος, ένας άγιος της ποίησης!

«Το τέλειο θαύμα θα το βρεις μονάχα μες στον άνθρωπο ….»!

Εις μνήμην Νικηφόρου Βρεττάκου, αντί της λησμονιάς!

Πέρασαν σαν νερό 31 χρόνια από τις 4 Αυγούστου 1991, ημέρα που «αναχώρησε» από το σπίτι του στην Πλούμιτσα Κροκεών, ο συμπατριώτης μας ποιητής και Ακαδημαϊκός Νικηφόρος Βρεττάκος! Σαν ένας «Πικραμένος Αναχωρητής», ένας παγκόσμιος ποιητής, που παντού αναφέρεται και τιμήθηκε σαν ο πιστός υπηρέτης της ποίησης! Την θρησκευτικότητα την συναντούμε παντού στα ποιήματά του, αφού πίστευε πως μέσα από την αγάπη και την ομόνοια ο άνθρωπος μπορεί να καταφέρει τα πάντα, να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο, και που τόσο πολύ πάλεψε γι αυτά. Το έργο του «ο Πόλεμος» που κυκλοφόρησε το 1935, απαγορεύτηκε επί Μεταξά, η δικτατορία της 4ης Αυγούστου το έκαψε, καθώς το περιεχόμενο του θεωρήθηκε επικίνδυνο και παραπλανητικό για το καθεστώς.

Από όταν ακόμα υπήρχε στην ζωή, τιμήθηκε και με τα αποκαλυπτήρια της προτομής του δίπλα στην κεντρική πλατεία, που αργότερα μεταφέρθηκε στο προαύλιο του Πνευματικού Κέντρου Κροκεών, που προς τιμήν του μετονομάστηκε σε «Πνευματικό Κέντρο Κροκεών – Νικηφόρος Βρεττάκος»! Ο «Πικραμένος Αναχωρητής» είναι ένας κύκλος εννέα τραγουδιών σε ποίηση του Νικηφόρου Βρεττάκου. Την μουσική έγραψε ένας εξαίρετος φίλος μουσικοσυνθέτης, ο Παναγιώτης Κωνσταντακόπουλος και τα ποιήματα τραγουδούν ο Βασίλης Σκουλάς και η Μαρία Δημητριάδη, και ο ίδιος ο Νικηφόρος Βρεττάκος απαγγέλλει δύο ποιήματα. Από τα πιο σημαντικά έργα του που έγραψε μετά τον πόλεμο, ήταν και το «Δυο άνθρωποι μιλούν για την ειρήνη του κόσμου»!

Φωτογραφία από τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Νικηφόρου δίπλα από την κεντρική πλατεία, γύρω στο 1988.

Έγιναν πολλές μουσικές εκδηλώσεις, και συναυλίες – αφιερώματα με μελοποιημένα ποιήματά του! Η τελευταία που είχε γίνει στα «Αλώνια» το 2007 μας έχει μείνει αξέχαστη! Πάνε 15 χρόνια από εκείνη την υπέροχη Αυγουστιάτικη βραδιά, που ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κροκεών διοργάνωσε την συναυλία αφιέρωμα στη μνήμη Νικηφόρου στις Κροκεές ! Εδώ χρέος μου είναι να θυμίσω ότι ήταν μια από τις πολλές ιδέες του τότε προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Κροκεών, του αείμνηστου Θοδωρή Οικονομάκου, φίλου του Νικηφόρου! Εκείνη την βραδιά στο πιάνο ήταν ο συνθέτης Παναγιώτης Κωνσταντακόπουλος, ερμηνευτές ο Ανδρέας Κουλουμπής, Γιάννης Θωμόπουλος, και ποιήματα του Νικηφόρου απήγγειλαν οι ηθοποιοί Ηλίας Λογοθέτης και η Μαρία Ζαχαρή!

Αυτές οι εποχές μπορεί να πέρασαν, αλλά είναι αξέχαστες!

Αν ρίξουμε μια ματιά που βρισκόμαστε σήμερα, θα δούμε ότι έχουμε ένα Γυμνάσιο – Λύκειο, το οποίο το 2015 σε μια σεμνή τελετή μετονομάστηκε σε Γενικό Γυμνάσιο-Λύκειο Κροκεών «Νικηφόρος Βρεττάκος», σαν φόρος τιμής στον πνευματικό άνθρωπο του χωριού, ποιητή Νικηφόρο Βρεττάκο! Από πέρυσι είχαμε επισημάνει μια έλλειψη σημαντική που βγάζει μάτι, αφού εδώ και τρία χρόνια σβήστηκε η επιγραφή, και κανείς δεν εδέησε να πάρει ένα πινέλο και ένα κουτάκι μπογιά, να γράψει επιτέλους «Γενικό Γυμνάσιο-Λύκειο Κροκεών Νικηφόρος Βρεττάκος»! Κανείς δεν συγκινήθηκε τότε, και σήμερα ένα χρόνο μετά βλέπουμε ότι η έλλειψη παραμένει, αφού η αδιαφορία έγινε πλέον συνήθεια!

Κάποια άλλα χωριά και τι δεν θα έδιναν να έχουν και να τιμούν τέτοιους ανθρώπους, δίνοντας το όνομά τους σε ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα!

Αυτές τις μέρες που ανακοινώθηκαν οι βάσεις εισαγωγής νέων φοιτητών στα ΑΕΙ, είδαμε μια αριστούχο μαθήτρια από την Νάξο να φωτογραφίζεται με περηφάνια μπροστά από το Λύκειο που αποφοίτησε, που φέρει και αυτό τιμητική ονομασία προς χάριν μιας ιστορικής προσωπικότητας με διεθνή μάλιστα ακτινοβολία, αυτή του Μανώλη Γλέζου! Γιατί να μην κάνουν το ίδιο και παιδιά από το δικό μας σχολείο, νοιώθοντας και αυτά περήφανα κάτω από την επιγραφή «Γενικό Γυμνάσιο-Λύκειο Κροκεών Νικηφόρος Βρεττάκος»; Όταν όμως βγει καμιά φήμη ότι κλείνει το Λύκειο, τότε μόνο αναμπουμπουλιαζόμαστε σαν το μελίσσι και βγαίνουμε από την τρύπα μας για να μην μας το πάρουν, και μετά πάλι μέσα, μέχρι το επόμενο! Αλλά αν συνεχίσουμε έτσι, ως πότε θα πείθουμε ότι αυτά που με κόπους αποκτήσαμε, είμαστε άξιοι να τα έχουμε ακόμα;

Παλιά ξεχώριζαν οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Πολιτιστικού συλλόγου, γνωστές και πέρα από το χωριό, με τις συναυλίες και τα αφιερώματα στην ποίηση του Νικηφόρου Βρεττάκου! Είναι γνωστές και οι συνθήκες με τα δύσκολα χρόνια που περάσαμε, αλλά τα τελευταία 10 – 12 χρόνια, η μόνη αναφορά στο όνομα του Βρεττάκου είναι κάθε καλοκαίρι τον Αύγουστο στα «Βρεττάκεια», ένας αγώνα δρόμου 18 χιλιομέτρων Κροκεές – Λάγιο -Κροκεές, με οργανωμένες και μεμονωμένες συμμετοχές, όπου δρομείς και από άλλα μέρη, και πολλοί συγχωριανοί, τρέχουν ή βαδίζουν για να τιμήσουν τον Νικηφόρο! Το βράδυ ακολουθεί βράβευση στην πλατεία, και λαϊκό γλέντι, και αυτό ήταν όλο, και του χρόνου πάλι!

Είναι γεγονός ότι αυτή η εκδήλωση αλλιώς αγγίζει έναν ξένο επισκέπτη, και αλλιώς έναν Κροκεάτη, και αυτό είναι φυσικό! Άλλα σημαίνει για τους ξένους, και άλλα για τους ντόπιους! Δεν έχουμε τίποτα με πρόσωπα και φορείς που διοργανώνουν τον αγώνα δρόμου, και το λαϊκό γλέντι που ακολουθεί στην πλατεία. Όμως να ξέρουν οι διοργανωτές ότι σε πολλούς χωριανούς υπάρχει η πεποίθηση ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση όπως γίνεται μέχρι τώρα, έχει περισσότερο εμπορική σημασία, παρά συναισθηματική, ότι είναι μια εκδήλωση φτωχή, πρόχειρη, ξεκάρφωτη και ασύνδετη με τον Νικηφόρο, και ότι όλα αυτά δεν αρκούν να τιμήσει κανείς έναν παγκόσμιο ποιητή! Θα μπορούσαν όμως σε συνεργασία με άλλους φορείς του χωριού, και με τον Δήμο, και με το Νομικό πρόσωπου πολιτισμού του δήμου που φέρει το όνομα του Νικηφόρου, να εμπλουτιστεί η εκδήλωση και με άλλες δράσεις που θα αποδίδουν την οφειλόμενη τιμή, και θα τιμούν και τους ίδιους τους διοργανωτές!

Επίσης, από το 2012 που είχε ανακηρυχτεί «έτος Νικηφόρου Βρεττάκου», είναι σε εκκρεμότητα η υλοποίηση της προγραμματικής σύμβασης ανάμεσα στον Δήμο Ευρώτα και το Αρχείο του Νικηφόρου στην Σπάρτη, για να δημιουργηθεί το Παράρτημα του Αρχείου του Νικηφόρου Βρεττάκου στο Πνευματικό κέντρο, που θα τιμούσε και τον Νικηφόρο και θα πρόβαλε και το χωριό! Δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί με ευθύνη του αρχείου της Σπάρτης, αν και ο Δήμος μας έχει κάνει ό,τι όφειλε για να το υποδεχτεί! Επομένως θα πρέπει ο Δήμος Ευρώτα να επανέλθει και να απαιτήσει επιτακτικά από το αρχείο Νικηφόρου Βρεττάκου να ανταποκριθεί και αυτό στις υποχρεώσεις του για να υλοποιηθεί επιτέλους αυτή η σύμβαση, και να είναι προσβάσιμο το αρχείο του Νικηφόρου σε όλους! Και εδώ υπάρχει η λησμονιά!

Χτες είδαμε και μια επιστολή διαμαρτυρίας μιας εκπαιδευτικού που είχε περάσει πολλά χρόνια στο Γυμνάσιο και Λύκειο Κροκεών, μιας πραγματικής φιλοκροκεάτισσας, της κ. Αγγελικής Αργειτάκου, που διαμαρτύρεται έντονα για την λησμονιά, και για τις εικόνες εγκατάλειψης του δρόμου προς Πλούμιτσα, που στερεί τη δυνατότητα στον κόσμο να επισκεφτεί την ιστορική περιοχή. Προσωπικά αισθάνομαι και ντροπή όταν εύλογα αναρωτιέται ανάμεσα στα άλλα για το «που είναι οι Κροκεές που αγαπήσαμε», λόγια που απευθύνονται σε φορείς των Κροκεών, αλλά και σε όλους τους Κροκεάτες.

Και πώς να μην υπάρχει το παράπονο, όταν έχουμε στον δήμο Ευρώτα ένα Νομικό Πρόσωπο πολιτισμού που φέρει τιμητικά το όνομα του Νικηφόρου, με την επωνυμία «Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Αθλητισμού Δήμου Ευρώτα – Νικηφόρος Βρεττάκος», που και αυτό δεν εδέησε να μεριμνήσει για μια εκδήλωση εις μνήμην, ή τουλάχιστον να ειπωθούν από κάποιον δυό λόγια τούτες τις μέρες τις 31ης επετείου από την αναχώρηση του Νικηφόρου! Κακούργα λησμονιά!

Κανένας δεν μας ζηλοφθονεί, γιατί κανένας δεν εύχεται να βρεθεί στην θέση μας! Δυστυχώς όλα αυτά που συμβαίνουν είναι μια θλιβερή διαπίστωση! Είναι χαρακτηριστικά σημάδια που δείχνουν την κουλτούρα, το ενδιαφέρον, και τις προτεραιότητες αυτών που διαχειρίζονται τις τύχες του χωριού, και τη σημασία που δίνουν σε θέματα παιδείας, πολιτισμού και σεβασμού σε πνευματικούς ανθρώπους όπως ο Νικηφόρος Βρεττάκος! Αυτό το τέλμα δείχνει και την απαράδεκτη ανοχή μας σε αυτές τις παρακμιακές καταστάσεις. Ας αποφασίσουμε λοιπόν τώρα να ξυπνήσουμε από τον λήθαργο και να ξεκολλήσουμε από το τέλμα, πριν να έρθει η φθορά, και πριν εδραιωθεί η παρακμή.

Νικηφόρε! Όλος ο κόσμος σε γνώρισε και σε ξέρει σαν τον ποιητή του φωτός και της αγάπης, το παράδειγμά σου θα είναι φωτεινό και άσβεστο, και η μνήμη σου αιώνια!

Σήμερα 6 Αυγούστου του 2022, ημέρα Χριστιανική και Δεσποτική, εορτή της «Μεταμόρφωσης του Σωτήρος», που όλος ο κόσμος εύχεται και προσδοκά την σωτηρία, εύλογα αναρωτιόμαστε αν τελικά σε τούτο τον έρμο τον τόπο υπάρχει ΣΩΤΗΡΙΑ!

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή