Νίκος Ανδρουλάκης: «Άμεσες, στοχευμένες παρεμβάσεις για έναν ανθεκτικό αγροτοδιατροφικό τομέα»

Συνάντηση με εκπροσώπους των αγροτών είχε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, στο γραφείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη Βουλή.

by Times Newsroom

Την ανάγκη άμεσων, στοχευμένων παρεμβάσεων για την στήριξη του αγροτοδιατροφικού τομέα, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των αγροτών, στο γραφείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη Βουλή.

Ο κ. Ανδρουλάκης χαρακτήρισε «πάρα πολύ δύσκολα για τον πρωτογενή τομέα» τονίζοντας ότι η αύξηση της τιμής της ενέργειας έχει δημιουργήσει ένα τσουνάμι, το οποίο επηρεάζει πάρα πολύ το κόστος παραγωγής. «Πρέπει άμεσα να γίνουν παρεμβάσεις διότι ο αγροδιατροφικός τομέας άντεξε την περιπέτεια της πολύ μεγάλης οικονομικής κρίσης και μάλιστα δημιουργήθηκαν δομές εξωστρέφειας, αυξήθηκαν οι εξαγωγές. Βέβαια παραμένει το εμπορικό έλλειμα, το οποίο μπορεί να αυξηθεί, εάν σήμερα δεν καταφέρουμε να υπερασπιστούμε τον πρωτογενή τομέα και δεν τον θωρακίσουμε από αυτήν την οικονομική κρίση που αφορά την ενέργεια. Οπότε πρέπει να γίνουν κάποιες στοχευμένες παρεμβάσεις» είπε.

Οι παρεμβάσεις, όπως ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης, πρέπει να είναι σε δύο επίπεδα:

  • Βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις, που αφορούν την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για αυτούς που παράγουν: Όπως είπε, πρέπει «να μπει ένα πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής, το οποίο θα βοηθήσει να μην εκτινάσσεται η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας» και «να υπάρξει κάλυψη μέρους του κόστους των λιπασμάτων που αφορά στο ποσό που αυξάνεται λόγω της αύξησης της ενέργειας».
  • Μακροπρόθεσμα μέτρα: «Έχουμε πει πολλές φορές ότι είναι πάρα πολύ κρίσιμο να εκμεταλλευτούμε το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Πολλοί ξεχνούν το δεύτερο συνθετικό, που αφορά την ανθεκτική κοινωνία, άρα και μία ανθεκτική οικονομία. Τι είναι πολύ κρίσιμο σε αυτήν την ανθεκτικότητα; Το κόστος παραγωγής και ενέργειας που δεν αφορά μόνο τους παραγωγούς, αφορά και τους καταναλωτές, διότι το να έχουν επιλογή εγχώριων προϊόντων είναι πάρα πολύ σημαντικό. Πιστεύουμε λοιπόν, ότι ένα μεγάλο κομμάτι του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να πάει στον εκσυγχρονισμό του δικτύου, να γίνει ένα δίκτυο υψηλής διασυνδεσιμότητας ώστε η χώρα μας να ακολουθήσει βέλτιστες πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών κρατών» σημείωσε ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. Τόνισε ακόμη πως «οι ενεργειακές κοινότητες που θα αφορούν τους αγρότες μας και τους κτηνοτρόφους μας να πολλαπλασιαστούν σε όλη την Ελλάδα, ώστε ό,τι και να συμβεί τα επόμενα χρόνια σε θέματα γεωπολιτικά, όπου μπορεί να δημιουργήσουν απόνερα στο κόστος παραγωγής, εμείς να έχουμε θωρακίσει το κόστος μας και έτσι να είμαστε ανθεκτικοί μακροπρόθεσμα».

Ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε πως για το Κίνημα Αλλαγής ο πρωτογενής τομέας «είναι προτεραιότητα» διότι, όπως εκτίμησε, μπορεί τα επόμενα χρόνια να γίνει μια ναυαρχίδα, η οποία αν διασυνδεθεί και με τον τομέα του τουρισμού, να δημιουργήσει συνθήκες ανοίγματος πολλών θέσεων εργασίας και αξιοπρεπές εισόδημα για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com