Νίκος Ανδρουλάκης: «Ο ανθρώπινος πόνος δεν έχει χρώμα»

Συνάντηση Νίκου Ανδρουλάκη, Πρέδρου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, με γυναίκες πρόσφυγες, θύματα ρατσισμού και έμφυλης βίας

by Times Newsroom

Ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας κατά του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, η γραμματέας Ε. Λιακούλη και οι γυναίκες μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος υποδέχτηκαν 17 γυναίκες από το Ιράν, το Αφγανιστάν, την Ουκρανία, την Συρία και χώρες της Αφρικής.

Θύματα ρατσισμού και έμφυλης βίας, που χάρις την συνδρομή του κοινωνικού δικτύου «Μέλισσα» επαναπροσδιορίζουν την ζωή τους στην χώρα μας.

«Στο τραπέζι αυτό μας ένωσε ο πόλεμος, μια ελληνική πόλη, η Μαριούπολη, ισοπεδώνεται» περιέγραψαν τη φρίκη της πολεμικής σύρραξης γυναίκες από την Ουκρανία που πήραν το δρόμο της προσφυγιάς συμπληρώνοντας ότι «η μέρα αυτή προσφέρεται περισσότερο από κάθε άλλη για να ακουστεί ηχηρά το μήνυμα κατά του πολέμου».

Έξι Αφγανές βουλευτές και τρεις δημοσιογράφοι αφηγήθηκαν πως δραπέτευσαν από το καθεστώς των Ταλιμπάν συγκλονίζοντας αναφερόμενες στην ώρα του αποχωρισμού από τα μικρά παιδιά τους.

«Ο ανθρώπινος πόνος δεν έχει χρώμα» τους ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης στην κατ’ ιδίαν συζήτησή τους δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα εκπαίδευσης, προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και  κάλυψης της ανάγκης διαμονής των προσφύγων. Μάλιστα υπενθύμισε την πρόταση του στο πλαίσιο της συνόδου των ευρωπαίων σοσιαλιστών να υπάρξει κοινό ευρωπαϊκό πρόγραμμα μετεγκατάστασης των Ουκρανών προσφύγων σε όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ.

«Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο σεβασμός της ανάγκης κάθε ανθρώπου να ευημερήσει, να δημιουργήσει, να ζήσει σε ένα περιβάλλον ασφάλειας και σταθερότητας. Δυστυχώς αυτή η συνάντηση γίνεται σε μια στιγμή όπου η ανθρωπότητα συγκλονισμένη, σοκαρισμένη, παρακολουθεί τα τραγικά γεγονότα της βάρβαρης εισβολής του κ. Πούτιν στην Ουκρανία» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Από την πλευρά της η γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη σημείωσε ότι «το μήνυμα σήμερα είναι δυνατό και εκπέμπεται από εσάς που βιώσατε πόλεμο, πολιτική δίωξη, ακρωτηριασμό και ρατσισμό. Οι σοσιαλδημοκράτες παλεύουμε για μια Ευρώπη και ένα κόσμο που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Εκ μέρους της Κ.Ο. στη συνάντηση παρέστησαν οι: Ν. Γιαννακοπούλου, Τ. Αντωνίου και Χ. Κεφαλίδου.

Ανοίγοντας την συζήτηση ο κ. Ανδρουλάκης μεταξύ άλλων ανέφερε:

Είναι μεγάλη μας τιμή η παρουσία του Δικτύου Μέλισσα στα γραφεία της κοινοβουλευτικής μας ομάδας για να συζητήσουμε τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας. Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο σεβασμός της ανάγκης κάθε ανθρώπου να ευημερήσει, να δημιουργήσει, να ζήσει σε ένα περιβάλλον ασφάλειας και σταθερότητας.

Και δυστυχώς αυτή η συνάντηση γίνεται σε μια στιγμή όπου η ανθρωπότητα συγκλονισμένη, σοκαρισμένη, παρακολουθεί τα τραγικά γεγονότα της βάρβαρης εισβολής του κ. Πούτιν στην Ουκρανία.

Καταδικάζουμε αυτή την βάρβαρη εισβολή, είναι μια πληγή που άνοιξε στην καρδιά της Ευρώπης, που δημιουργεί εκατομμύρια πρόσφυγες. Έχουμε κοντά μας σήμερα γυναίκες από την Ουκρανία και από το Αφγανιστάν, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τις επιπτώσεις του πολέμου στις κοινωνίες, καταστρέφει τις ζωές των ανθρώπων, δημιουργεί δεδομένα που δεν μπορούν εύκολα να ανατραπούν.

Εμείς ευχόμαστε, να σταματήσει γρήγορα αυτή η σύρραξη, αυτή η παράνομη εισβολή. Από την πλευρά μου ζήτησα την προηγούμενη εβδομάδα από την Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών να πρωτοστατήσουμε ώστε να υπάρξει μόνιμος μηχανισμός μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ουκρανία προς τα Ευρωπαϊκά κράτη, ώστε να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο. Πέρα από τις κυρώσεις που πιέζουν τη Ρωσία να σταματήσει την εισβολή, πέρα από την ανθρωπιστική βοήθεια να επιμείνουμε τα κράτη-μέλη να αγκαλιάσουν τους πρόσφυγες και να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον σταθερότητας στη νέα τους ζωή όσο διαρκεί αυτή η σύρραξη.

Και πάλι σας ευχαριστώ που είσαστε εδώ και θα είναι μεγάλη μας χαρά να ακούσουμε τις αγωνίες σας και να συζητήσουμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε ακόμη περισσότερο στην προσπάθεια που κάνει το Δίκτυο Μέλισσα.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή