Νίκος Λαγκαδινός: «Εμβατήριο Οπισθοπορείας», εκδόσεις Δυτικός Άνεμος | Βιβλιοκριτική

by Πέτρος Γαργάνης
  • Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΓΑΡΓΑΝΗΣ

Νίκος Λαγκαδινός, «Εμβατήριο Οπισθοπορείας», εκδόσεις Δυτικός Άνεμος

Ψηλαφώντας στα ίχνη του παρελθόντος, εμφανίζεται απρόσκλητα, ενίοτε σαν δυσάρεστη επισήμανση, η αίσθηση ότι τα πεπραγμένα του βίου δεν είναι μια υπόθεση αυστηρά προσωπική, καίτοι εξατομικευμένη, αλλά μια μοιραία επιλογή που την επιχειρεί η ίδια η ζωή, κατά κάποιον τρόπο ερήμην σου, οριοθετώντας σε με κανόνες και συμβάσεις που πονηρά προτρέπει να υπερβείς.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ευθεία πρόκληση να γευτείς χυμούς και αρώματα από επιθυμίες ανάρμοστες, την αμετροεπή χαρά της αδιακρισίας, την περηφάνια του επιτεύγματος, ή την απογοήτευση του παροδικού, πολύτιμοι λίθοι μιας ανεκτίμητης συλλογής. Κατόπιν, εν καιρώ, να ανοίξεις επιτέλους τους σκονισμένους σου φακέλους ανακατεύοντας χαρτιά και σημειώσεις γεμάτες από ατελέσφορες ελπίδες και ουτοπικά οράματα που πότε δεν θα πάψουν σαν χρέος παλιό να σ’ ενοχλούν, αδύνατο ν’ αγνοήσεις, καίτοι δήθεν κάνεις πως ξεχνάς.

Κι αυτό γιατί ακόμη και η στυφή σαν μετάνοια γεύση που αφήνει η πικρία του ανεκπλήρωτου, τα πολλά ή λίγα κενά στον απολογισμό μιας αναπόφευκτα τολμηρής πορείας, λειτουργούν σαν αναπόδραστο κάλεσμα της επόμενης μέρας, διαπραγματευόμενο αδιάλλακτα το υπαρξιακό σου στίγμα. Συγχωρείται το λάθος, η αποκοτιά, ακόμη και η ματαιοδοξία. Όχι όμως η άρνηση και η παραίτηση που οδηγεί στην απραξία.

Ευτυχείς όσοι καταφέρνουν να συμπληρώσουν τις σελίδες τους με λέξεις από στίχους τρυφερών αναμνήσεων, τις έντονες διακυμάνσεις του έρωτα και της όποιας αλήθειας, κερδίζοντας σε αξιοπρέπεια το πέρασμα του χρόνου που ορθά αντιλαμβάνονται και ερμηνεύουν σαν ενθάρρυνση, όχι σαν ανάχωμα. Δεν είναι στοίχημα, αλλά ενσυνείδητες πράξεις με υψηλό το ρίσκο, απεριόριστο δε το κόστος. Στοιχίζει όμως περισσότερο η αδράνεια, η μετριότητα της ακινησίας, η συνήθεια της υποταγής.

Πολύ πρόθυμα είναι η αλήθεια, ασυγκράτητος θαρρείς ο συγγραφέας, εκτίθεται γλαφυρά και γόνιμα, με πηγαίο ταλέντο και αυθορμητισμό, δίχως να καμινεύει τις λέξεις του, χωρίς να τιθασεύει το πάθος του. Ανήσυχος, απελευθερώνει σκέψεις τολμηρές, έντονους και επίμονους προβληματισμούς, με απροσδόκητα εκλεπτυσμένο τον μεστό του λόγο. Περήφανος για το παρελθόν, δεν μετανιώνει. ούτε αναιρεί. Ούτε όμως και μάταια το επικαλείται αφήνοντας τον εαυτό του ν’ απολαμβάνει τη θαλπωρή της νοσταλγίας. Παρά μόνο νιώθει βαριά την επώδυνη απώλεια της προοπτικής που ‘ζησε και τόσο λείπει απ’ τους μοντέρνους χειμαζόμενους καιρούς: Ουδέποτε άλλωστε τη θεώρησε αυτή δεδομένη σαν άκοπα παραχωρημένο δικαίωμα, αλλά σαν μια διαδικασία εξέλιξης, ωρίμανσης καλύτερα, που επιπόλαια παροπλίστηκε ως περιττή στο μεσοδιάστημα της καθ’ όλα τεχνητής και πήλινης ευημερίας!

Ερωτευμένος, όχι ερωτύλος, ευγενής και όχι καθωσπρέπει, διασκεδάζει με τα λάθη του, ειλικρινής και κατασταλαγμένος, πάνω απ’ όλα συνεπής και όχι ενοχικός. Πρόσωπα που σημάδεψαν την ύπαρξή του, παράδοξα σκηνικά από ανθρώπους και γεγονότα, συναρπαστικοί έρωτες, όνειρα και φιλοδοξίες που δεν σταματούν, πόσο μάλλον αναβάλλονται αποθηκευμένες στα δωμάτια του νόστου. Έτσι, αποφασίζει να συνεισφέρει καταθέτοντας συναίσθημα και λογική, ως βασικός και ο ίδιος μέτοχος της ιστορίας, είτε σαν ενεργός παρατηρητής είτε πρωταγωνιστώντας, πλήρης παραστάσεων και βιωμάτων που του επιτρέπουν αν δεν τον υποχρεώνουν κιόλας να παρέμβει.

Το βιβλίο είναι πράγματι εμβατήριο. Όχι όμως οπισθοπορείας με την αυτή έννοια, αλλά με ανοιχτούς τους προκλητικούς του ορίζοντες, φτάνει κάποιος να τους δει, να τους διαβεί όπως έκανε και ο συγγραφέας, συλλέγοντας με βουλιμία πολύτιμα στη διάβα του υλικά. Συνάμα όμως είναι και μια ροκ μπαλάντα ηλεκτρική, με νευρικές τις ασεβείς κιθάρες της, όμως τόσο τρυφερές, αδύνατο να μη σε παρασύρουν!

The following two tabs change content below.
Ο Πέτρος Γαργάνης, γεννημένος και μεγαλωμένος στην Θεσσαλονίκη καταγόμενος από την Φλώρινα, με μουσικές κατά βάση σπουδές στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, ασχολήθηκε με την λογοτεχνία, την λογοκριτική και την αρθρογραφία συνεργαζόμενος με διάφορα έντυπα και εφημερίδες. Συγγραφέας της νουβέλας Μια γειτονιά είμαστε από τις εκδόσεις του Παρατηρητή.

Τελευταία άρθρα απόΠέτρος Γαργάνης (δείτε τα όλα μαζί)

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή