Νίκος Τσαχιρίδης (1933-2015), ηθοποιός

by Times Newsroom 1

Ο Νίκος Τσαχιρίδης (9 Σεπτεμβρίου 1933-3 Αυγούστου 2015) ήταν ηθοποιός. Είχε χαρακτηριστεί ως ο “σκληρός” του ελληνικού κινηματογράφου.

Αποτέλεσμα εικόνας για Νίκος Τσαχιρίδης

Παιδί του ποντιακού ξεριζωμού και ορφανός απο πατέρα, βγήκε απο πολύ μικρός στην σκληρή βιοπάλη της ζωής. Έπαιξε σε πάρα πολλές ταινίες τόσο του ασπρόμαυρου όσο και του έγχρωμου ελληνικού κινηματογράφου. Η πρώτη του εμφάνιση ήταν στην ταινία Μαγική πόλη (1954) οπου ο Νίκος Κούνδουρος του έδωσε έναν μικρό ρόλο. Οι ρόλοι του στις περισσότερες ταινίες ήταν κυρίως σκληροί δευτερεύοντες. Ο Νίκος Τσαχιρίδης έπαιζε πάντα πειστικά τον ρόλο του, για αυτό και έχει χαρακτηριστεί ένας απο τους σκληρότερους του Ελληνικού κινηματογράφου. Υπήρξε ποδοσφαιριστής και μέλος του Πανελλήνιου συνδέσμου αμειβομένων ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ), ενώ εκτός απο άριστος ηθοποιός ήταν και ένας απο τους καλύτερους κασκαντέρ του κινηματογράφου.

Ζούσε στην μονοκατοικία του στα Μελίσσια. Τα τελευταία χρόνια έπασχε από την νόσο Αλτσχάιμερ. Κηδεύτηκε στο Κοιμητήριο των Μελισσίων.

Φιλμογραφία

Έτος Τίτλος
1952 Η φλόγα της ελευθερίας
1954 Μαγική πόλις
1956 Ο δράκος
1958 Η ζωή μου αρχίζει από σένα
1959 ΚρυστάλλωΜπουμπουλίνα

Ο θείος από τον Καναδά

Επιστροφή από το μέτωπο

Αμαρρυλίς το κορίτσι της αγάπης

1960 Αμαρτωλά νιάταΠοτέ την Κυριακή

Η αυγή του θριάμβου

Το γεφύρι του πεπρωμένου

Τσάκιτζης ο προστάτης των φτωχών

1961 ΜυρτιάΔιαμάντω

Καραγκούνα

Η κατάρα της μάνας

Μάνα μου παραστράτησα

Η ζωή μου αρχίζει με σένα

Στέγνωσαν τα δάκρυά μας

1962 ΟυρανόςΟι υπερήφανοι

Προδομένη αγάπη

Το κορίτσι του λόχου

1963 ΜίσοςΤο κάθαρμα

Τα παλιόπαιδα

Ζητείται τίμιος

Διεστραμμένοι

Αμαρτίες γονέων

Για την αγάπη του παιδιού μου

Ο Ιππόλυτος και το βιολί του

1964 ΚραυγήΜονεμβασιά

Οι κολασμένοι

Αθήνα ώρα δώδεκα

Νυχτοπερπατήματα

Μας ενώνει ο πόνος

Η Κύπρος στις φλόγες

Όταν η μοίρα προστάζει

Το κορίτσι της Κυριακής

Στην θύελλα του πάθους

Κατατρεγμένοι της μοίρας

Η δική σου μοίρα με σέρνει

Σε ποιον να πω τον πόνο μου

1965 Βρώμικη πόλιςΘα ζήσω για σένα

Με πότισες φαρμάκι

1966 Οι εκδικητέςΟι κολασμένοι

Οι στιγματισμένοι

Οι άγγελοι της αμαρτίας

Κάποια μάνα αναστενάζει

Επιχείρηση Δούρειος Ίππος

Η μοίρα μας χτύπησε σκληρά

1967 ΧάιδωΟ προδότης

Δρόσω η αρχοντοπούλα

Πράκτωρ Κίτσος καλεί Γαστούνη

1968 Έμπαινε ΚίτσοΒυζαντινή ραψωδία

Η ζωή ενός ανθρώπου

1969 Δάφνις και ΧλόηΓια ένα ταγάρι δολλάρια
1970 Η σκλάβαΗ ανταρσία των δέκα

Ακόμα μια φορά πριν ξεψυχήσω

1971 Κολασμένη φύσηΚραυγή της αλήθειας
1972 Οι απάνθρωποιΚυνηγημένοι εραστές

Στον ίλιγγο της αμαρτίας

Πιο θερμή και από τον ήλιο

Στην θύελλα της μεγάλης αγάπης

1973 ΜέδουσαΔαίμονες της βίας και του σεξ
1974 Παύλος Μελάς
1976 Καυτές διακοπέςΤα παιδιά του διαβόλου

Ο χορός των βρώμικων εραστών

1977 Ένα … ένα … τέσσερα
1978 1922Από πού πάνε για την χαβούζα
1979 Το χαμόγελο της Πυθίας
1981 Τα διαμάντια δεν λένε ψέματα
1982 Ο ρεπόρτερ Άρπα-Colla Το κόκκινο τρένο Φυλακές ανηλίκων Νοκ-άουτ στον έρωτα Ο καμικάζι τσαντάκιας
1983 ΧούλιγκανςΗ σιδηρά κυρία

Υπόγεια διαδρομής

Ο βιασμός μιας μοναχής

1984 Ο τσιγγάνοςΛούφα και παραλλαγή

Φυλακές ανηλίκων Νο2

1985 ΜπορντέλοΚλεφτρόνια της πλάκας

Τα παιδιά μας οι άγγελοι

Ο ιππότης της σφαλιάρας

1986 Ο γλύκαςΡάδιο αρβύλα

Ένα και να καίει

Κουρεμένα κεφάλια

Οικογένεια παντρευόμαστε

Κως – Το κυνήγι των παρανόμων

Μπέιμπι σίτερ για μεγάλα κορίτσια

Όλυμπος : θάνατος στην κατοικία των θεών

1987 Ο πρωταθλητήςΟ ευρωγκόμενος

Ο άγραφος νόμος

Το ρεμάλι της Αθήνας

Ο τελευταίος μπάτσος

Ο πρωτάρης και η κούκλα

Μια κούκλα για τον αστυνόμο

1988 Παπα-ΡάμποΗ φανέλα με το 9

Ο θεός του δάσους

Σούπερ κουφό κολέγιο

Φάκελος Πολκ στον αέρα

1989 Υπέρ επείγονΟι 3½ τσαμπουκάδες

Ένας παράξενος έρωτας

Κύριε καθηγητά πού κοιμηθήκατε χθες;

1991 Δυο ήλιοι στον ουρανό
1993 Μια τολμηρή ιστορία
2003 Επιστροφή των καθαρμάτων

Τηλεόραση

Έτος Τίτλος
1972 Ένα φως στην ομίχλη
1973 Κατοχή
1977 Ο φωτογράφος του χωριούΥποψίες : το καλοκαίρι του φόβου
1982 Τα λαυρεωτικάΤο μυστικό του άσπρου βράχου
1983 Κάθοδος
1984 Ο ξένος της Νέας Κερασούντας
1986 Τα φώτα της πόλης
1989 Στο κάμπινγκ
1990 Η φανέλα με το 9
1991 Ο φόβοςΗμέρες οργής
1992 Φάκελος Πολκ στον αέραΤμήμα ηθών: Γροθιές απελπισίας
1993 Όταν ήμουν δάσκαλοςΤμήμα ηθών

  • Εκδίκηση
  • Κρύος άνεμος
1994 Τα πέτρινα λιοντάριαΤαύρος με Τοξότη

  • Σικέ
  • Μπόμπες
1995 Δρόμοι της πόλης: Απαγωγή
2000 Αθώος ή ένοχος: Το όνομά μου είναι Τζώνυ

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή