Νιώθω ανήσυχος για την “ελληνική ιδέα” που αφήνουμε στα παιδιά μας

by Νίκος Λαγκαδινός
  • Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΛΑΓΚΑΔΙΝΟΣ

Χαίρετε [συμ]πατριώτες!!! Είναι βέβαιο ότι η ιδέα του πατριωτισμού περνάει κρίση γι’ αυτό κι εγώ σας προσφωνώ έτσι… Το ξέρετε ότι διάφορες και άπειρες εκδοχές του πατριωτισμού κυκλοφορούν στην αγορά, με αποτέλεσμα να μην ξέρει και ο νέος άνθρωπος αλλά και ο φιλότιμος πολίτης ποια να διαλέξει. Κάποιοι που ασχολούνται με τα οικονομικά μπορεί να μας πουν ότι κι εδώ ισχύει ο νόμος της χρηματαγοράς, όπου το κακό νόμισμα διώχνει το καλό. Αλλά η απορία μας… ποιο είναι το καλό νόμισμα;;;

Κι αυτή η απορία που τίθεται και ως ερώτημα έχει την αφετηρία της στο γεγονός ότι οι παραχαράκτες έχουν κατορθώσει με την τεχνική τους ν’ απομιμούνται τέλεια το καλό κι έτσι να προκαλούν δυσπιστία για όλα. Οπότε, ξέρετε ότι κάθε νόμισμα, γνήσιο ή κάλπικο, προσφέρεται γι’ απάτη…

Θα σας πω μονάχα ότι εγώ δεν μιλώ αόριστα για πατριωτισμό αλλά για “ελληνική ιδέα”, με όλο το φορτίο του συναισθηματισμού και χωρίς λοφίο στο κεφάλι, που σημαίνει χωρίς οίηση, μισαλλοδοξία, φιλολογία. Μιλώ για τον πατριωτισμό εκείνο που αποτυπώνεται στην σεμνή και θερμή προσήλωση σ’ ένα τόπο που γεννηθήκαμε. Αγαπάμε το χωριό μας, την πόλη μας, το πατρικό μας σπίτι, τη γειτονιά μας με τους ανθρώπους της. Ε, δεν θ’ αγαπήσουμε την πλατύτερη αγκαλιά που κρατάει μέσα της ανθρώπους με την ίδια γλώσσα, την ίδια παράδοση, τα ίδια ήθη και έθιμα, τις ίδιες δοκιμασίες;;; Δεν παραγνωρίζω κάποιες διαφοροποιήσεις, αλλά που δεν είναι ικανές να μας διαλύσουν ως κοινωνικό σύνολο.

Απλώς θα σας πω ότι η ελληνική ιδέα έχει χτυπηθεί ανελέητα κι έχει διαβληθεί από τον συγχρωτισμό της με τον καπιταλισμό, που την πρόβαλε, την εκμεταλλεύτηκε , την λέρωσε  με την ανίερη τάση του να εκμεταλλεύεται τα πάντα. Και σήμερα βλέπουμε ότι πολλοί πολέμιοι του καπιταλισμού ο οποίος παραμόρφωσε την ελληνική ιδέα, την παραμορφώνουν με άλλο τρόπο, επιτήδεια, εκλαϊκευτικά, δήθεν για να την περισώσουν και τελικά για να την διαλύσουν.

Εγώ, πάντως, νιώθω φοβερά ανήσυχος για την ελληνική ιδέα που αφήνουμε στα παιδιά μας, γιατί την βλέπω θολωμένη και ταλαιπωρημένη, αφού διάφοροι μεταπράτες εκδικούνται την Ελλάδα για τα προσωπικά τους πάθη, ατυχήματα, πάθη. Και είναι εύκολο να καταλάβουμε ότι η σημερινή ατμόσφαιρα είναι διαλυτική και ένας κοσμοπολιτισμός δίχως ιδεολογικό υπόστρωμα προκαλεί αποσυνθετικές διεργασίες. Είναι μια αυταπάτη για εκείνους που πιστεύουν ότι θεμελιώνουν μια οικουμενικότητα ενώ ουσιαστικά αποχρωματίζονται συστηματικά.

 Α. Τάσσος, Για τα 150 χρόνια της επανάστασης του 1821, Ξυλογραφία

Η σημερινή επέτειος ας είναι γι’ άλλη μια φορά η ευκαιρία και η αφορμή για να ξεκαθαρίζουμε πλάνες και αυταπάτες, δίνοντας εξετάσεις καθημερινά κι όχι μονάχα μπροστά στην κάλπη. Βέβαια, τούτη την περίοδο η κοινωνία μας υφίσταται μια άνευ προηγουμένου επίθεση από έναν εχθρό που είναι άγνωστος, αόρατος και μέχρι στιγμής απρόσβλητος. Δοκιμάζεται η αντοχή μας, οι αρχές μας, οι αξίες μας, η καθημερινή συμπεριφορά μας. Θα πρέπει να σκεφτούμε ψύχραιμα και λογικά. Για να επιβιώσουμε κι εμείς ως άτομα αλλά και η πατρίδα μας.

The following two tabs change content below.
Νίκος Λαγκαδινός
Ο Νίκος Λαγκαδινός είναι δημοσιογράφος [ΕΣΗΕΑ]. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Θεατρολογία στο 8ο Πανεπιστήμιο του Παρισιού. Έχει εργαστεί ως συντάκτης και αρχισυντάκτης στην ΕΡΤ [τηλεόραση και ραδιόφωνο], στις εφημερίδες Ελεύθερη Γνώμη, Νίκη, Ενημέρωση, Βραδυνή, Ακρόπολις, Αθηναϊκή. Διηύθυνε την εφημερίδα ΕΞΟΡΜΗΣΗ.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή