«Νονοί Παραλίας» πραγματοποιούν παράκτιες έρευνες στην Πάρο στο πλαίσιο του προγράμματος Clean Blue Paros της Common Seas

by Times Newsroom

Όπως οι νονοί και οι νονές στην Ελλάδα, όταν βαφτίζουν ένα παιδί, δεσμεύονται να το προσέχουν σαν να είναι οι γονείς του, έτσι και οι «Νονοί Παραλίας» στην Πάρο, επιλέγουν την αγαπημένη τους παραλία και αναλαμβάνουν να πραγματοποιούν τουλάχιστον τέσσερις παράκτιες έρευνες τον χρόνο, στο πλαίσιο του σταδίου ΕΡΕΥΝΩ του προγράμματος Clean Blue Paros της Common Seas. . Με αυτό τον τρόπο, συμβάλλουν σε μία μεγαλύτερη σειρά από παράκτιες έρευνες που διεξάγονται στο νησί από το 2019. Μέσω των ερευνών, κατανοείται και ορίζεται το εύρος του προβλήματος της πλαστικής ρύπανσης, ώστε να ανοίγει ο δρόμος για την υιοθέτηση των κατάλληλων πρακτικών για την αντιμετώπισή της, που αισίως θα συμβάλλουν στη μείωσή της. Όπως όλα τα προγράμματα της Common Seas, έτσι και το Clean Blue Paros, είναι βασισμένο στο τρίπτυχο ΕΡΕΥΝΩ-ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΩ-ΕΠΗΡΕΑΖΩ: ερευνάται η επίδραση της πλαστικής ρύπανσης, εφαρμόζονται στην πράξη αλλαγές και υιοθετούνται λύσεις κυκλικής οικονομίας και τέλος, η επιτυχία των λύσεων αυτών κλιμακώνεται και προσελκύει την κυβερνητική υποστήριξη.

Όλα ξεκίνησαν από την αγάπη των κατοίκων της Πάρου για το νησί τους. Η συμμετοχή τους στις παράκτιες έρευνες, βοήθησε να καταλάβουν πόσο σημαντική είναι η περισυλλογή και καταμέτρηση των απορριμμάτων. Γιατί έτσι διαμορφώνεται μία σημαντική βάση δεδομένων που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάλυση και παρακολούθηση των τύπων απορριμμάτων που εντοπίζονται στις παραλίες του νησιού, στοχεύοντας σε αλλαγή στη συμπεριφορά και τις συνήθειες των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών του νησιού. Οι εθελοντές, αρχικά, εκπαιδεύονται από την ομάδα της Clean Blue Paros για πως πρέπει να διεξάγεται η παράκτια έρευνα, βάσει του πρωτοκόλλου που έχει οριστεί από το «Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Επιστημών» του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην Λέσβο. Τους μοιράζονται ειδικά έντυπα όπου πρέπει να συμπληρώνουν συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν στα φυσικά χαρακτηριστικά της κάθε παραλίας και να κατηγοροποιούν τα απορρίμματα που συλλέγουν. Έχουν, επίσης, και έναν φωτογραφικό οδηγό απορριμμάτων , με τη βοήθεια του οποίου καθοδηγούνται για την περισυλλογή. Στη συνέχεια, τα αποτελέσματα των καταγραφών τους αποστέλλονται στο Πανεπιστήμιο, το οποίο με την σειρά του ερευνά τα δεδομένα και εξάγει συμπεράσματα που θα οδηγήσουν σε λύσεις που σκοπό έχουν την αντιμετώπιση της κρίσης της πλαστικής ρύπανσης.

Άνθρωποι άρρηκτα συνδεδεμένοι με το Clean Blue Paros είναι πλέον οι εθελοντές Τζόσεφ, Κριστίν, Νίκος, Σεσίλια και Παναγιώτης. Η εμπειρία αυτή τους ενθουσίασε τόσο πολύ που αποφάσισαν ότι κάποιες «λωρίδες» άμμου σημαίνουν πολλά περισσότερα για εκείνους οπότε με χαρά θα ήθελαν να τις υιοθετήσουν και να διεξάγουν εκείνοι τις παράκτιες έρευνες για αυτές τις περιοχές. Για τους ίδιους λόγους, και θέλοντας να προσφέρουν κάτι πίσω στο νησί που φιλοξενεί τις επιχειρήσεις τους, έπραξαν και οι ιδιοκτήτες δυο ξενοδοχείων της Πάρου: το Poseidon of Paros Hotel and Spa, στην Χρυσή Ακτή, καθώς και το Parilio στις Κολυμπήθρες.

Ο Νίκος Διαμαντής, ο οποίος υιοθέτησε την παραλία Μαρτσέλο στην Πάρο, μιλάει με μεγάλη αγάπη για αυτή τη «γλυκιά ευθύνη», όπως την αποκαλεί. «Για μένα όλο αυτό ξεκίνησε εντελώς πειραματικά αλλά όταν είδα τι μπορεί κανείς να βρει σε μια παραλία, τη σοβαρότητα, με την οποία γίνεται η καταγραφή των ευρημάτων ανά κατηγορία, καθώς και η καταμέτρησή τους, αμέσως ένιωσα ότι η συμβολή μου σε αυτή την προσπάθεια είναι πολύ παραπάνω από μία απλή εθελοντική κίνηση».

«Για εμάς, την ομάδα του Clean Blue Paros, καταλαβαίνετε πόσο περήφανοι αισθανόμαστε όταν βλέπουμε τόσο αφοσιωμένους συμπολίτες μας με διάθεση να προσφέρουν και να αναλάβουν ένα μικρό μέρος της ευθύνης που αναλογεί σε όλους μας», αναφέρει η Ζάνα Κοντομανώλη, Υπεύθυνη του προγράμματος Clean Blue Paros.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή