Ντ. Κάμινγκς: Επιβεβαιώνει τη δήλωση Τζόνσον «αφήστε τα πτώματα να στοιβάζονται κατά χιλιάδες»

by Times Newsroom 1

«Ναι, άκουσα τον Μπόρις Τζόνσον να λέει “αφήστε τα πτώματα να στοιβάζονται κατά χιλιάδες”», δήλωσε σήμερα ο Ντόμινικ Κάμινγκς, επιβεβαιώνοντας την αποκάλυψη του BBC που είχε σθεναρά διαψεύσει ο βρετανός πρωθυπουργός.  

Ο πρώην σύμβουλος του Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε σήμερα στην κατάθεσή του ενώπιον της επιτροπής της βρετανικής βουλής προκειμένου να ενημερώσει για τη διαχείριση της πανδημίας και τα «μαθήματα που μπορούν να αντληθούν από αυτήν», ότι άκουσε τον Βρετανό πρωθυπουργό να λέει «αφήστε τα πτώματα να στοιβάζονται κατά χιλιάδες» όταν συζητούσε αν θα πρέπει να κηρύξει ένα τρίτο lockdown στα τέλη του περασμένου έτους. Ο Τζόνσον έχει διαψεύσει τα δημοσιεύματα ότι έκανε αυτή τη δήλωση, αλλά όταν ο Κάμινγκς ρωτήθηκε αν άκουσε τον πρωθυπουργό να λέει αυτά τα λόγια, απάντησε: «Ναι», επιβεβαιώνοντας την αρχική αποκάλυψη του BBC: «Το άκουσα αυτό στο γραφείο του πρωθυπουργού» είπε ο πρώην σύμβουλος στην επιτροπή της Βουλής.

Ο Ντομινίκ Κάμινγκς έκανε λόγο για «καταστροφική διαχείριση» από πλευράς της κυβέρνησης Τζόνσον, προσθέτοντας μάλιστα πως ο Βρετανός πρωθυπουργός υποτίμησε τόσο την επικινδυνότητα της νόσου, που στις αρχές του 2020 σκεφτόταν να του χορηγηθεί ο ιός μπροστά στην κάμερα, ώστε «να αποδείξει πως ήταν κάτι ήσσονος σημασίας».

Ο κ. Κάμινγκς καταφέρθηκε και κατά του υπουργού Υγείας, Ματ Χάνκοκ, λέγοντας πως θα έπρεπε να είχε αποπεμφθεί από το αξίωμά του για «ψευδείς ισχυρισμούς» αναφορικά με την περίθαλψη των ασθενών. Ο Κάμινγκς, ο οποίος εγκατέλειψε την κυβέρνηση στα τέλη του περασμένου έτους, δήλωσε ότι το βρετανικό υπουργείο υγείας ήταν «καταστροφή», ότι οι δυτικές κυβερνήσεις απέτυχαν κατά τη διάρκεια της κρίσης και ότι το βρετανικό κράτος δεν ήταν προετοιμασμένο για την πανδημία.

«Όταν λαός μας χρειαζόταν περισσότερο, η κυβέρνηση απέτυχε», είπε. «Νομίζω ότι είναι προφανές ότι ο δυτικός κόσμος, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, απέτυχε εντελώς να δει τον καπνό μέχρι να χτυπήσει ο συναγερμός τον Ιανουάριο, δεν υπάρχει αμφιβολία γι ‘αυτό.» Χαρακτήρισε το βρετανικό κράτος ως ένα «ξεπερασμένο σύστημα που λειτουργεί από ανίκανους ερασιτέχνες που αντιστέκονται σε οποιαδήποτε καινοτομία που θα τους φέρει πιο κοντά στον σύγχρονο κόσμο».

«Θα έπρεπε να είχε απολυθεί ο Χάνκοκ»

«Νομίζω ότι ο υπουργός Υγείας, έπρεπε να απολυθεί για τουλάχιστον 15, 20 πράγματα, συμπεριλαμβανομένου του ότι είπε ψέματα σε όλους σε πολλές περιπτώσεις μετά από συναντήσεις στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου και δημόσια», δήλωσε ο Κάμινγκς στην κοινοβουλευτική επιτροπή.

Καθώς του ζητήθηκε να φέρει ένα παράδειγμα, είπε ότι ο κ. Χάνκοκ είχε πει ότι όλοι οι ασθενείς έλαβαν τη θεραπεία που χρειάζονταν κατά την πρώτη έξαρση του ιού. Ο κ. Κάμινγκς τόνισε ότι αυτό ερχόταν σε αντίθεση με τις ενημερώσεις από τους εμπειρογνώμονες υγείας της κυβέρνησης, οι οποίοι είπαν ότι ορισμένοι ασθενείς δεν είχαν λάβει την απαραίτητη θεραπεία. Μάλιστα τον κατηγόρησε ότι καθυστερούσε τη διενέργεια τεστ για τον κορωνοϊό, ώστε να φτάσει στον στόχο των 100.000 τεστ ως το τέλος του μήνα.

Απορρίπτει τοις κατηγορίες η ομάδα του υπουργού Υγείας

Οι συνεργάτες του υπουργού Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ απέρριψαν τη δριμύτατη κριτική του Κάμινγκς, διαμηνύοντας ότι ο Χάνκοκ θα συνεχίσει να εργάζεται για τον εμβολιασμό και θα στηρίξει το εθνικό σύστημα υγείας.

«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του κ. Κάμινγκς για τον υπουργό Υγείας» ανέφερε η ομάδα του Χάνκοκ, σύμφωνα με το BBC. «Ο υπουργός Υγείας θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τον πρωθυπουργό για τους εμβολιασμούς, για να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι τους οποίους θέτουν οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού και για τη στήριξη του NHS».
Ταυτόχρονα ο εκπρόσωπος τύπου της Ντάουνινγκ Στριτ 10 δήλωσε πως ο κ. Τζόνσον στηρίζει πλήρως τον υπουργό Υγείας, Ματ Χάνκοκ.

Σχεδόν 128 χιλιάδες νεκροί 

Με σχεδόν 128.000 θανάτους, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τον πέμπτο χειρότερο επίσημο αριθμό θυμάτων από την COVID στον κόσμο, με τον Τζόνσον να αξιολογεί με καθυστέρηση τη σημασία της απειλής από τον ιό στις αρχές του 2020 καθώς εξαπλώθηκε από την Κίνα προς τις ακτές της Βρετανίας.

«Η αλήθεια είναι ότι ανώτεροι υπουργοί, ανώτεροι αξιωματούχοι, ανώτεροι σύμβουλοι σαν εμένα, υπολείπονται καταστροφικά από τα πρότυπα που το κοινό έχει δικαίωμα να περιμένει από την κυβέρνησή του σε μια τέτοια κρίση», δήλωσε ο Κάμινγκς στους βουλευτές.

Βρετανοί αξιωματούχοι, είπε, απέτυχαν να μάθουν τα πρώτα μαθήματα COVID από την Ασία, ήταν αρνητικοί σε νέες ιδέες από νέους επιστήμονες, υπερβολικά μυστικοπαθείς, υπερβολικά γραφειοκρατικοί και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν τους άσκησαν πραγματική κριτική.

Ερωτηθείς για την κριτική του πρώην συμβούλου του Βρετανού πρωθυπουργού, ο εκπρόσωπος του Τζόνσον είπε: «Πάντα καθοδηγούμαστε από τα δεδομένα και τις τελευταίες ενδείξεις που είχαμε».

Σε μια σειρά ερευνών, το Reuters ανέφερε πώς η βρετανική κυβέρνηση έκανε πολλά λάθη: καθυστέρησε χαρακτηριστικά να ιχνηλατεί τις νέες μολύνσεις, όπως άργησε στη λήψη μέτρων και τη μεταφορά ασθενών σε ειδικά κέντρα φροντίδας.

Ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης, Πάτρικ Βαλάνς, δήλωσε τον Μάρτιο του 2020 ότι 20.000 θάνατοι θα ήταν ένα καλό αποτέλεσμα. Λίγο αργότερα, ένα χειρότερο σενάριο που εκπόνησαν κυβερνητικοί επιστημονικοί σύμβουλοι έβαλαν τον πιθανό θάνατο σε 50.000. Ο απολογισμός ανέρχεται τώρα κοντά στα 128.000 θύματα.

Ανάληψη ευθυνών

Ο κ. Τζόνσον δήλωσε ότι αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη της διαχείρισης της επιδημίας Covid-19 και εξέφρασε την ειλικρινή του λύπη για τα δεινά που προκάλεσε η υγειονομική κρίση.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός απαντούσε από το κοινοβούλιο στην κατάθεση του Ντόμινικ Κάμινγκς, ο οποίος κατηγόρησε τον Μπόρις Τζόνσον και την κυβέρνησή του για παταγώδη αποτυχία στην διαχείριση της επιδημίας πριν προχωρήσει σε μία γενικότερης πολιτικής αξίας δήλωση: «Ο Μπόρις Τζόνσον ως πρωθυπουργός στην Ντάουνινγκ Στριτ, είναι παλαβό!».

«Αλλά επιμένω στην θέση μου ότι η κυβέρνηση ενήργησε με την πρόθεση να σώσει ζωές και να προστατεύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και ακολουθώντας λαμπρές επιστημονικές συμβουλές. Αυτό ακριβώς κάναμε», είπε ο Τζόνσον.

 

Με πληροφορίες από το Reuters και το BBC

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή