Ντμίτρο Κουλέμπα: Περιμένουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ουκρανία

«Άριστες οι σχέσεις των δύο χωρών», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας – Τι ανέφερε για τα όπλα από την Ελλάδα

by Times Newsroom

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΟυκρανίαςΝτμίτρο Κουλέμπα, αποκάλυψε ότι ο ίδιος περιμένει την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Κίεβο.

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της ΕΡΤ, ο Ουκρανός διπλωμάτης μίλησε για μια σειρά ζητημάτων που απασχολούν τη χώρα του καθώς και στις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα. Χαρακτήρισε τις σχέσεις των δύο χωρών άριστες, αν και σημείωσε ότι εντός της Ελλάδας υπάρχουν «φωνές» που επιχειρούν να τις υπονομεύσουν. Μάλιστα, ανέφερε ότι ο ίδιος αναμένει την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ουκρανική πρωτεύουσα ώστε ο Έλληνας ηγέτης να δει από κοντά τον αντίκτυπο της ρωσικής εισβολής. Άλλα ζητήματα στην ατζέντα θα ήταν το εμπόριο, η ενέργεια, αλλά και η ανοικοδόμηση της Μαριούπολης. Ο Ντμίτρο Κουλέμπα διέψευσε ότι έχουν «παγώσει» οι σχέσεις Αθήνας – Κιέβου.

«Δεν έχουμε μομφές όσον αφορά στην ελληνική κυβέρνηση, βλέπουμε τη συνεπή της στάση στην Ε.Ε., με τη στήριξη των κυρώσεων, για την παραχώρηση στην Ουκρανία της υποψηφιότητας στην Ε.Ε. Και ειδικά για αυτό, με φόντο τέτοιες πραγματικά καλές σχέσεις», είπε ο κ. Κουλέμπα.

«Δεν απειλούμε την Ελλάδα»

Ο Κουλέμπα στάθηκε και στο ζήτημα που προκλήθηκε πριν από ημέρες σχετικά με το αν η Ουκρανία απείλησε την Ελλάδα. «Γιατί να απειλούμε την Ελλάδα; Η Ελλάδα είναι φιλική σε μας χώρα, δεν έχουμε προβλήματα στις διμερείς σχέσεις μας. Για αυτό εκείνοι που επιχειρούν να παρουσιάσουν την κατάσταση ως απειλή εκ μέρους της Ουκρανίας προς την κυβέρνηση της Ελλάδας στην πραγματικότητα επιχειρούν να κάνουν χειραγώγηση – να διαστρεβλώσουν, να παρουσιάσουν αυτήν την κατάσταση προς όφελος της ρωσικής κυβέρνησης και της ρωσικής προπαγάνδας», τόνισε.

«Εκτιμούμε εκείνη την στήριξη -και πολιτική και στρατιωτική- η οποία δόθηκε στην Ουκρανία από την κυβέρνηση της Ελλάδας και ειδικά από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Φυσικά περιμένουμε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας να μας επισκεφθεί. Νομίζω ότι πάρα πολλά ιστορικά θέματα ενώνουν τις χώρες μας και θα ήταν πολύ φυσικό ο πρωθυπουργός της Ελλάδας να επισκεφθεί την Ουκρανία. Και επιπλέον να δει με τα ίδια του τα μάτια τι είναι ο πόλεμος με τη Ρωσία», συνέχισε.

«Αναμφισβήτητα, νούμερο ένα θέμα συζήτησης θα είναι ο πόλεμος. Επειδή όσο υπάρχει ο πόλεμος είναι θέμα που θα κυριαρχεί σε όλες τις διαπραγματεύσεις μας. Και όσο πιο γρήγορα μας βοηθήσει η Ελλάδα να κερδίσουμε αυτό τον πόλεμο τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσουμε να περάσουμε σε άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Θέματα που θα συζητήσουμε ακόμα είναι το εμπόριο – επειδή η ζωή δεν σταματάει και πρέπει να κάνουμε εμπόριο, να ψάχνουμε νέες δυνατότητες για τις επιχειρήσεις μας. Είναι η ενέργεια, διότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα τέτοιο νότιο ενεργειακό κόμβο, ο οποίος τώρα είναι σημαντικός από την άποψη διαποικίλησης της παροχής ενέργειας προς την Ευρώπη. Και το θέμα της ανοικοδόμησης», πρόσθεσε.

«Δυστυχώς η Μαριούπολη καταστράφηκε» – Τι είπε για τα όπλα

Μιλώντας για τη Μαριούπολη, όπου πριν από τη ρωσική εισβολή η ελληνική κοινότητα αριθμούσε εκατοντάδες χιλιάδες μέλη, ο Ντμίτρο Κουλέμπα, είπε: «Δυστυχώς η Μαριούπολη είναι κατεστραμμένη. Είναι η πόλη στην οποία ζούσε η μεγαλύτερη ελληνική κοινότητα. Στην Οδησσό υπάρχουν πολλές καταστροφές. Πρόσφατα ο συνάδελφός μου Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε την Οδησσό και τα είδε».

Όσον αφορά τον εξοπλισμό που περιμένει η Ουκρανία από τη χώρα μας, ο κ. Κουλέμπα υπογράμμισε τη σημασία των τεθωρακισμένων BMP, τα οποία η Ελλάδα μπορεί να δώσει στην Ουκρανία μετά την επίτευξη σχετικής συμφωνίας με τη Γερμανία. «Είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για μας. Χρειαζόμαστε πολύ τα BMP για την προστασία των στρατιωτικών μας κατά τη διάρκεια της προώθησης, καθώς πολλοί Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώνονται ακριβώς επειδή υπάρχει έλλειψη θωρακισμένων οχημάτων. Είναι αναγκασμένοι να μετακινούνται από το ένα σημείο στο άλλο με απλά αυτοκίνητα, απροστάτευτα μεταφορικά μέσα, τα οποία τα διαπερνά το ρωσικό πυροβολικό. Αυτά τα BMP είναι εξαιρετικά σημαντικά για την Ουκρανία. Είναι λυπηρό ότι αυτή η υπόθεση εξελίσσεται τόσο αργά αλλά καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει και η θέση της Γερμανίας. Τώρα διαφαίνεται κάποια πρόοδος και, χρησιμοποιώντας αυτή την αφορμή, θέλω να καλέσω τους Έλληνες εταίρους μας από την πλευρά τους να επιταχύνουν στο μέγιστο αυτό το θέμα. Γιατί αυτό που για τους ειδικούς της Ελλάδας και της Γερμανίας είναι μια καθημερινή συζήτηση – για τους Ουκρανούς είναι απώλειες ανθρώπων».

Ο κ. Κουλέμπα υποστήριξε ότι η Ουκρανική πλευρά κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της προκειμένου να διατηρήσει τις καλές σχέσεις με την Ελλάδα. «Είμαστε πολύ φιλικά διακείμενοι, αλλά και πάλι σας λέω – εκεί που υπάρχουν προβλήματα θα τα λέμε ανοιχτά. Ελπίζω μονάχα ότι εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα, οι οποίες επιδιώκουν με κάθε τρόπο να προκαλέσουν κάποια ψύχρανση ή κρίση στις ουκρανο-ελληνικές σχέσεις, δεν θα έχουν επιτυχία. Τέτοιες δυνάμεις υπάρχουν, τις βλέπουμε, ελπίζω ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα θα έχει αρκετό σθένος για να μην επιτρέψει τη νίκη αυτών των δυνάμεων και ο ελληνικός λαός δεν θα παρασύρεται από τις προκαλούμενες από τη Ρωσία προβοκάτσιες.

Στο πλαίσιο των αντιουκρανικών σκόπιμων προκλητικών ενεργειών στην Ελλάδα, θέλω να αναφέρω ότι αυτή η πρόσφατη υπόθεση με το αεροπλάνο που πετούσε από τη Σερβία και άνηκε σε ιδιωτική ουκρανική μεταφορική εταιρεία, τώρα διακινείται στην Ελλάδα υπό το πρίσμα των αντιουκρανικών διαθέσεων. Θέλω απολύτως και επισήμως να βεβαιώσω ότι το ουκρανικό κράτος δεν έχει σχέση με αυτό το αεροπλάνο και με αυτό το φορτίο. Αυτό ήταν ιδιωτική εμπορική μεταφορά. Και πάλι ζητώ από τους πολίτες της Ελλάδας να μην πιστεύουν εκείνους που επιχειρούν να βλάψουν τις σχέσεις μας. Σε εμάς στην Ουκρανία, παρεμπιπτόντως, δεν υπάρχουν άνθρωποι που να επιχειρούν να βλάψουν τις ουκρανο-ελληνικές σχέσεις. Ενώ στην Ελλάδα υπάρχουν. Και ακούγονται πολύ δυνατά. Γι’ αυτό, σας παρακαλώ, πάντα όταν ακούτε οτιδήποτε κατά της Ουκρανίας στην Ελλάδα κοιτάξτε ποιος ωφελείται από αυτό. Και ωφελείται από αυτό μόνο μια χώρα, η Ρωσική Ομοσπονδία», είπε ο κ. Κουλέμπα.

«Οι Έλληνες το ξέρουν καλύτερα απ’ όλους…»

Αναφερόμενος στο τέλος του πολέμου με τη Ρωσία και πότε εκτιμά ότι μπορεί να έρθει αυτό, ο κ. Κουλέμπα τόνισε: «Ποιο θα είναι το τέλος του πολέμου; Μπορώ να απαντήσω απολύτως ξεκάθαρα, θα είναι νίκη της Ουκρανίας και απελευθέρωση των κατεχόμενων περιοχών μας. Θα είναι δύσκολο. Θα χρειαστεί να θυσιαστούν πολλά, εννοώ ανθρώπινες ζωές, των στρατιωτών μας, η καταστροφή της οικονομίας μας. Αλλά ακούτε τι λέει η Ρωσία: Δεν αναγνωρίζει το ίδιο το δικαίωμα της Ουκρανίας στην ύπαρξη. Παρεμπιπτόντως, πιστεύω ότι οι Έλληνες πρέπει όσο κανείς άλλος να καταλαβαίνουν από τη δική τους ιστορία τι σημαίνει αυτό, όταν η γειτονική χώρα δεν αναγνωρίζει το δικαίωμά σου να είσαι ο εαυτός σου, δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα της ύπαρξής σου ως ανεξάρτητου κράτους. Γι’ αυτό θα διανύσουμε αυτήν την πορεία, είναι πολύ δύσκολος δρόμος αλλά θα τον περάσουμε. Δεν μπορώ να σας πω το πότε θα συμβεί αυτό. Βλέπω ότι η Ρωσία συνεχίζει να σκέφτεται με όρους πολέμου, αρπαγής και μιας αυτοκρατορικής επέκτασης. Γι’ αυτό δεν ξέρω το πότε θα τα καταφέρουμε να τους σταματήσουμε, αλλά οπωσδήποτε αυτό θα συμβεί».

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή