Ντοματίνια

  • Γράφει η ΚΑΛΛΙΑ Θ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ
  • MSc, MBA, SRD – Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος
  • www.somaygies.gr

Το ντοματάκι είναι μια ποικιλία ντομάτας και αποτελεί μια πολύ καλή και νόστιμη προσθήκη στις σαλάτες και σε ποικιλίες είτε αλμυρών είτε γλυκών πιάτων. Αν και είναι γνωστό ως λαχανικό, στην πραγματικότητα είναι ένας τύπος φρούτου αφού προέρχεται από λουλούδι.

Οφέλη για την υγεία

Τα ντοματίνια είναι γεμάτα βιταμίνες και μέταλλα που προάγουν την εξαιρετική υγεία. Περιέχουν ικανοποιητικές ποσότητες βιταμίνης C, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές λειτουργίες του σώματος. Τα επίπεδα των θρεπτικών συστατικών μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα τη συγκομιδή τους, αλλά εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους. Μερικά σημαντικά οφέλη είναι:

  1. Πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου

Όπως και άλλοι τύποι ντοματών, τα ντοματίνια αποτελούν μια πολύ καλή πηγή λυκοπενίου. Αυτή η ένωση μπορεί να βοηθήσει σε ζητήματα όπως η φλεγμονή και η πήξη του αίματος. Αυτά τα οφέλη μπορεί να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων, που εμφανίζονται όταν σχηματίζονται θρόμβοι αίματος και εμποδίζουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

  1. Πρόληψη του καρκίνου του προστάτη

Αρκετές ενώσεις στα ντοματίνια σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο πολλαπλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων πολλών τύπων καρκίνου. Έρευνες έχουν δείξει ότι η υψηλότερη πρόσληψη ντομάτας και προϊόντων ντομάτας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου και ειδικότερα του καρκίνου του προστάτη.

  1. Υγεία των οστών

Το λυκοπένιο στα ντοματίνια μπορεί επίσης να υποστηρίξει την υγεία των οστών, ειδικά σε γυναίκες που κινδυνεύουν από οστεοπόρωση. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν προϊόντα ντομάτας, είδαν χαμηλότερα ποσοστά απώλειας οστικής πυκνότητας σε σύγκριση με εκείνες που κατανάλωναν λιγότερο λυκοπένιο.

Θρεπτική αξία

Τα ντοματίνια είναι πλούσια σε λυκοπένιο, το οποίο είναι εξαιρετικό στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν ασθένειες. Το λυκοπένιο μπορεί επίσης να περιορίσει την υπεριώδη βλάβη του δέρματος από την έκθεση στον ήλιο και να προωθήσει την καλύτερη υγεία της καρδιάς.

Ένα φλιτζάνι ντοματίνια περιέχει:

  • 25 θερμίδες
  • 1 γρ. πρωτεΐνη
  • 6 γρ. υδατάνθρακες
  • 2 γρ. φυτικές ίνες
  • 4 γρ. ζάχαρη

Επιπλέον, είναι μια εξαιρετική πηγή:

  • Βιταμίνης Α
  • Βιταμίνης C
  • Βιταμίνης Ε
  • Καλίου

Τι πρέπει να προσέξετε

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ντοματίνια μπορεί να σας δημιουργήσει παλινδρόμηση οξέος και άλλες αρνητικές πεπτικές παρενέργειες. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο μηλικό οξύ που περιέχουν. Προσπαθήστε να αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωσή τους.

Τρόποι κατανάλωσης

Δοκιμάστε μερικούς από τους παρακάτω τρόπους για να προσθέσετε τα ντοματίνια στη διατροφή σας:

  • Απολαύστε τα ως σνακ με χούμους ή σπανάκι.
  • Συμπεριλάβετέ τα με μπαστούνια καρότου, σέλινο και φέτα.
  • Συνδυάστε τα με παρμεζάνα και ελαιόλαδο σε ζυμαρικά με γεύση πέστο.
  • Προσθέστε τα σε μια ομελέτα με τα αγαπημένα σας τυριά.
  • Προσθέστε τα με χυμό λεμονιού και φέτα σε μια σαλάτα κουσκούς.

Παρακάτω θα δούμε μερικές συνταγές που μπορείτε να συμπεριλάβετε τα ντοματίνια:

Κριθαράκι με σπανάκι και ντοματίνια

Υλικά:

  • 260 γρ. κριθαράκι
  • 150 γρ. σπανάκι φρέσκο
  • 200 γρ. ντοματίνια
  • 3 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
  • 1/2 λεμόνι, ξύσμα και χυμό
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι, πάπρικα
  • 3 φλ. ζωμό λαχανικών

Εκτέλεση:

  1. Συγκεντρώνουμε τα υλικά μας. Τα ντοματίνια αν είναι μεγάλα τα κόβουμε στη μέση, τα κοτσάνια από το σπανάκι τα ψιλοκόβουμε.
  2. Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια ένταση το σκόρδο και το ξύσμα λεμονιού μέχρι να χρυσίσει.
  3. Ρίχνουμε τα ντοματίνια και το κριθαράκι, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 3-5′.
  4. Προσθέτουμε το σπανάκι, το ζωμό και τα μπαχαρικά, κλείνουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε για 10′.
  5. Ανοίγουμε το καπάκι, ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για ακόμα 8′. Ελέγχουμε μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε κι άλλο νερό. Στο τέλος προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Μακαρόνια με ντοματίνια και φέτα

Υλικά:

  • 1 πακέτο μακαρόνια
  • 1 κεσεδάκι ντοματίνια
  • 500 γρ. φέτα
  • Αλάτι, πιπέρι
  • πάπρικα
  • ρίγανη

Εκτέλεση:

  1. Πλένουμε τα ντοματίνια και τα βάζουμε σε ένα ταψί μαζί με τη φέτα, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, πάπρικα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να μαλακώσουν τα ντοματίνια.
  2. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό μέχρι τη μέση και βράζουμε τα μακαρόνια για 6 λεπτά περίπου.
  3. Όταν είναι έτοιμα τα ντοματίνια με τη φέτα τα ανακατεύουμε να γίνουν ένα μείγμα και μόλις βράσουν τα μακαρόνια τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε μέσα στο ταψί με το μείγμα και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε.

Τάρτα με ντοματίνια και ανθότυρο

Υλικά:

  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • 10-12 ντοματίνια
  • 200 γρ. ανθότυρο
  • 2 κρεμμυδάκια
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • Λίγο βούτυρο
  • Λίγο θυμάρι
  • Αλάτι

Εκτέλεση:

  1. Βάζουμε λίγο βούτυρο στο τηγάνι και σοτάρουμε για λίγο τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και στη συνέχεια το σκόρδο μέχρι να καραμελώσουν.
  2. Στρώνουμε σε ταρτιέρα λαδόκολλα και απλώνουμε τη σφολιάτα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Απλώνουμε τα κρεμμύδια με το σκόρδο πάνω από τη σφολιάτα και τρίβουμε με το χέρι το ανθότυρο. Ρίχνουμε τα ντοματίνια κομμένα στη μέση, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι.
  3. Ότι εξέχει από τη σφολιάτα στο ταψάκι το γυρνάμε προς τα μέσα και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο μας στους 200 για 25-30 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει η ζύμη. Μόλις βγει από το φούρνο ρίχνουμε λίγο θυμάρι και σερβίρουμε ζέστη.

Τα ντοματίνια θα προσθέσουν γεύση και χρώμα στα πιάτα σας. Περιέχοντας ελάχιστες θερμίδες με πολλά θρεπτικά συστατικά αποτελούν μια πολύ καλή προσθήκη στη διατροφή σας με οφέλη για την υγεία. Επειδή είναι εύκολο να τα βρείτε καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου, μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε συχνά σε διάφορες συνταγές.

The following two tabs change content below.

ΚΑΛΛΙΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

Η Γιαννιτσοπούλου Κάλλια είναι κλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος, ασκώντας το επάγγελμα αδιάκοπα από το 2003. Έχει προϋπηρεσία ως ερευνήτρια διαιτολόγος στο Imperial College of London, στις διατροφικές διαταραχές στο Κέντρο Ημέρας Ανάσα και σε ενδοκρινολογικό Ιατρείο στο Μαρούσι. Το 2005 οργάνωσε το Επιστημονικό Διαιτολογικό Κέντρο "Σώμα Υγιές" (www.somaygies.gr), στο οποίο μέχρι σήμερα έχει βοηθήσει χιλιάδες άτομα να βρούνε τις διατροφικές τους ισορροπίες. Αποφοίτησε με άριστα από το πανεπιστήμιο Surrey της Μ. Βρετανίας (2002) και απέκτησε 2 μεταπτυχιακούς τίτλους, έναν στην κλινική διατροφή (ΜSc) από το πανεπιστήμιο του Surrey με άριστα (2003) και ΜΒΑ (2011) από το πανεπιστήμιο του Leicester. Επιπλέον, έχει σπουδάσει Life Coaching (Dip in Coach. Βlackford Centre for Coaching) και χρησιμοποιεί επιτυχώς τεχνικές αυτοβελτίωσης στις συνεδρίες διατροφής. Ο συνδυασμός γνώσεων coaching και κλινικής διατροφής βελτιστοποιεί τα αποτελέσματα ως προς την ρύθμιση του βάρους διότι βοηθάει στην καλύτερη ψυχολογική προσέγγιση του ατόμου. Η κ. Γιαννιτσοπούλου αρθρογραφεί συστηματικά από το 2005 σε περιοδικά υγείας (Prevention, Shape, The Βοdy, Elle) και εφημερίδες, ενώ ασχολείται εντατικά με την απώλεια βάρους, την κλινική διατροφή, τις διατροφικές διαταραχές και τη διατροφή στα στάδια ζωής. Αυτή την περίοδο επίσης, γράφει κάποιο βιβλίο διατροφής. Μπορείτε να την βρείτε στο επιστημονικό διαιτολογικό κέντρο ‘Σώμα Υγιές’, Κωνσταντινουπόλεως 22 και Γρηγ. Λαμπράκη 315 στη Νίκαια- Πειραιά. Τηλ 2104933334, e-mail: info@somaygies.gr,

Τελευταία άρθρα απόΚΑΛΛΙΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ (δείτε τα όλα μαζί)

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή