Ντόναλντ Τραμπ: Ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για Πρόεδρος το 2024

Την τρίτη συνεχόμενη εκστρατεία του για την προεδρία ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ το απόγευμα της Τρίτης (τοπική ώρα, 04:00 ξημερώματα Τετάρτης ώρα Ελλάδας), μια εβδομάδα μετά από κάποια απογοητευτικά αποτελέσματα για τους Ρεπουμπλικάνους στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ.

by Times Newsroom

«Η επιστροφή της Αμερικής ξεκινά αυτή τη στιγμή», είπε ο Τραμπ στη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων στο Μαρ-α-Λάγκο στους περίπου 1.000 προσκεκλημένους. Ο 76χρονος Ρεπουμπλικάνος είπε ότι «όλοι ευημερούσαν όσο ποτέ άλλοτε» κατά τη διάρκεια της προεδρίας του και ότι το μόνο που έπρεπε να κάνει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ήταν να καθίσει πίσω και να παρακολουθήσει. Αλλά τώρα, ισχυρίστηκε ο Τραμπ, «είμαστε ένα έθνος σε παρακμή»

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα επιτεύγματα του όσο ήταν στην προεδρία, αλλά και το πόσο καλά έχτισε την μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Μίλησε για τα δυνατά νότια σύνορα της χώρας του και την ενεργειακή ανεξαρτησία της, αλλά και στη επιτυχημένη «μάχη» που έδωσε κόντρα στην Κίνα.

«Όσο ήμουν πρόεδρος η Βόρεια Κορέα, η Κίνα και η Ρωσία σεβόντουσαν τις ΗΠΑ, γιατί σεβόντουσαν εμένα», τόνισε και επιτέθηκε στον Τζο Μπάιντεν για την πολιτική του Δημοκρατικού προέδρου, τόσο για την οικονομία, το μεταναστευτικό, τη βία, τα ναρκωτικά, όσο και για τον στρατιωτικό εξοπλισμό που άφησε στο Αφγανιστάν μετά την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων. Επίσης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους ρωσικούς πυραύλους που έπεσαν στην Πολωνία και το χαμό που έχει προκληθεί, αλλά και στον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου. «Ανακοινώνω απόψε την υποψηφιότητά μου για πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε ο Τραμπ και αποθεώθηκε από το κοινό.

Ντόναλντ Τραμπ: Το παρασκήνιο

Ο Ντόναλντ Τραμπ, η νίκη του οποίου στις προεδρικές εκλογές του 2016 χαρακτηρίστηκε η μεγαλύτερη έκπληξη στη σύγχρονη αμερικανική πολιτική ιστορία, έκανε θρύψαλα κανόνες, πολιτικά ήθη και έθιμα κατά τη διάρκεια της θητείας του, προτού εγκαταλείψει την Ουάσινγκτον σε κατάσταση απερίγραπτου χάους μετά την ήττα του από τον Τζο Μπάιντεν το 2020 — την οποία δεν αναγνώρισε ποτέ.

Οι φήμες έδιναν κι έπαιρναν τις τελευταίες εβδομάδες για το ότι θα ανακοίνωνε άμεσα την υποψηφιότητά του εάν επαληθεύονταν οι προβλέψεις για το ρεπουμπλικανικό «κύμα» στις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, ότι θα το «καβάλαγε» για να καταλάβει ξανά την εξουσία. Όμως το «γιγαντιαίο κόκκινο κύμα» που προέβλεπαν με τόση σιγουριά τα στελέχη της συντηρητικής παράταξης δεν ήρθε.

Οι Δημοκρατικοί, το κόμμα του προέδρου Τζο Μπάιντεν, εξασφάλισαν, κάτι που οριστικοποιήθηκε το σαββατοκύριακο, τον έλεγχο της Γερουσίας. Οι Ρεπουμπλικάνοι συνεχίζουν να έχουν καλές πιθανότητες να αποσπάσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, όμως αναγκάστηκαν να αναθεωρήσουν προς τα κάτω —πολύ κάτω— τις φιλοδοξίες τους. Ονειρεύονταν ενισχυμένη πλειοψηφία 60 και πλέον εδρών.

Οι επιδόσεις τους, πολύ κατώτερες των προσδοκιών, ειδικά αυτές πολλών υποψηφίων που υποστήριξε δημόσια ο κ. Τραμπ, έθεσε υπό έντονη αμφισβήτηση τη φήμη του kingmaker, του διαμορφωτή των πολιτικών ισορροπιών, που έχει καλλιεργήσει επιμελώς.

Φωνές με επιρροή στο συντηρητικό στρατόπεδο κάλεσαν σχεδόν αμέσως μετά τις εκλογές να υπάρξει αλλαγή φρουράς στο Grand Old Party, ρίχνοντας βαριά σκιά στα σχέδιά του να ανακτήσει την προεδρία.

«Αυτές είναι οι τρίτες συνεχόμενες εκλογές στις οποίες ο Ντόναλντ Τραμπ μας οδήγησε σε ήττα», θύμισε χθες Κυριακή ο Λάρι Χόγκαν, ο κυβερνήτης του Μέριλαντ, μιλώντας στο CNN.

Η ψηφοφορία της περασμένης Τρίτης «ήταν στημένη», «πρέπει να οργανωθούν νέες εκλογές αμέσως», μαίνεται ο κ. Τραμπ μέσω του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης που δημιούργησε, ξαναπαίζοντας την χιλιοπαιγμένη παρτιτούρα του, που πιστεύουν δεκάδες εκατομμύρια υποστηρικτές του παρότι δεν παρουσίασε ποτέ την παραμικρή απόδειξη.

Καθώς ο μεγιστάνας διατηρεί αναμφισβήτητη δημοτικότητα στη βάση «του», αυτή τη θάλασσα από κόκκινα καπελάκια που συνεχίζει να συρρέει στις προεκλογικές εκδηλώσεις όπου εμφανίζεται. Ως αυτό το στάδιο, οι δημοσκοπήσεις τον θέλουν να είναι ο επικρατέστερος νικητής στην εσωκομματική διαδικασία των Ρεπουμπλικάνων.

Η ανακοίνωση που έκανε εκλαμβάνεται από αρκετούς ως προσπάθεια να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια των δυνητικών εσωκομματικών αντιπάλων του, κυρίως του κυβερνήτη της Φλόριντας Ρον ΝτεΣάντις, νέου αστέρα της σκληρής δεξιάς, στον οποίο έχει αρχίσει να στρέφεται μέρος του νεφελώματος των συντηρητικών.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει μπροστά του, πέρα από τους πιθανούς αντιπάλους του, εμπόδια που απειλούν να περιπλέξουν αυτή που θα ήθελε να είναι η πορεία προς τη θριαμβευτική επιστροφή του στον Λευκό Οίκο: τους αρκετούς δικαστικούς του πονοκεφάλους, που μπορεί ακόμη και να τον θέσουν εκτός μάχης.

Αντιμετωπίζει έρευνες για τον ρόλο του στην έφοδο εναντίον της έδρας του Κογκρέσου την 6η Ιανουαρίου 2021, για τον τρόπο που χειρίστηκε τα αρχεία του Λευκού Οίκου, για απάτες του ομίλου του…

Οι προεδρικές εκλογές του 2024 θα μπορούσαν να είναι το remake αυτών του 2020: την περασμένη Τετάρτη, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επαναβεβαίωσε πως έχει «πρόθεση» να διεκδικήσει δεύτερη θητεία. Ωστόσο ο νυν αρχηγός του κράτους φρόντισε να αναβάλει την οριστική απόφασή του ως τις αρχές του 2023, καθώς η προοπτική να είναι ξανά υποψήφιος δεν γοητεύει ακριβώς όλους τους Δημοκρατικούς, τόσο εξαιτίας της ηλικίας του (θα πατήσει τα 80 την Κυριακή), όσο και εξαιτίας της χαμηλής δημοτικότητάς του.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com