Ο Αναξίμανδρος τη Φουκουσίμα. Παρουσίαση βιβλίου Ζήση Κοτιώνη στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού | 26 Φεβρουαρίου

by Times Newsroom
Share this

Εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019, ώρα 7:30μμ

Παρουσίαση και συζήτηση για το έργο εν προόδω και το βιβλίο του Ζήση Κοτιώνη.

Η εκδήλωση θα γίνει στο περιβάλλον μιας προσωρινήςεγκατάστασης, η οποία συμπεριλαμβάνει προβολές βίντεο, αντικείμενα και επιτελεστική διάλεξη του συγγραφέα.

Ομιλητές:

  • Κωστής Βελώνης, Εικαστικός
  • FabianoMicocci, Δρ. αρχιτέκτων, διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
  • Γιώργος Ξηροπαϊδης, Καθηγητής ΑΣΚΤ
  • Θεόφιλος Τραμπούλης, Ανεξάρτητος Επιμελητής
  • Γιώργος Τζιρτζιλάκης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Εκ μέρους του Μουσείου Μπενάκη θα χαιρετήσει η Πολύνα Κοσμαδάκη, επιμελήτρια.

Επιτελεστική διάλεξη με απόσπασμα από το βιβλίο θα πραγματοποιήσουν ο συγγραφέας με τον Γιάννη Ισιδώρου, εικαστικό.

Όπως αναφέρει ο Ζήσης Κοτιώνης στο οπισθόφυλλο της έκδοσης, Στις απαρχές του τεχνικού πολιτισμού κάνει την εμφάνισή της η ανθρωπόκαινος εποχή. Η σύγχρονη ιδέα ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα επηρεάζει και διαμορφώνει τη γεωλογική συγκρότηση και την εξέλιξη της γής, ενυπάρχει ήδη στα θραύσματα των προσωκρατικών κοσμολογιών. Στίς θεωρητικές υποθέσεις του Αναξίμανδρου ανευρίσκεται η σύλληψη του κόσμου ως τεχνικού κατασκευάσματος, όπως είναι μια κυλινδρική κολόνα ή ένας μεταλλευτικός κλίβανος.

Ο Αναξίμανδρος στη Φουκουσίμα είναι ταυτόχρονα εικαστική εγκατάσταση και ποιητικό δοκίμιο. Αφηγείται πρακτικές περιπλανήσεων, καταγραφών, ανοικτών αναγνώσεων των προσωκρατικών φιλοσόφων και γενεαλογήσεις εδαφικών ευρημάτων. Η επιτόπια περιπλάνηση γίνεται κάποτε ταξίδι στην οικουμενική γεωγραφία και ταξίδι μέχρι την σύγχρονη ιστορία, από τα παράλια της Μεσογείου ως τα παράλια της Ιαπωνίας. Οι αστοχήσαντες πυρηνικοί αντιδραστήρες της Φουκουσίμα είναι τεχνολογικές μεταμορφώσεις του αναξιμάνδρειου κλιβάνου.

Το βιβλίο απευθύνεται περισσότερο σε εκείνες και εκείνους που θέλουν να αδράξουν, μέσα από την “τοπο-στιγμή” τη γενικότητα, το βάθος της ιστορίας και την έκταση των “φυσικοπολιτισμών”. Να αδράξουν τη γενεαλογία της τεχνικής ως βίωμα και προσωπική ανάμνηση, μέσα στην βαρετή συνήθως αλλά καμιά φορά συναρπαστική διεθνή συζήτηση για τη γαία και το μέλλον του παρόντος της.

Έκδοση: Ο Αναξίμανδρος στη Φουκουσίμα. Γενεαλογίες της Τεχνικής

Συγγραφέας: Ζήσης Κοτιώνης

Εκδόσεις Καστανιώτη, 2018

Σειρά “Αναχρονισμοί”.

Υπεύθυνος σειράς: Γιώργος Τζιρτζιλάκης

Share this

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή