Ο «ασθενής» ΣΥΡΙΖΑ

Οι πολίτες, όμως, θυμούνται πολύ καλά τι συνέβη το 2015. Πώς από τα μεγάλα λόγια και το «σκίσιμο» των Μνημονίων φτάσαμε στο παρά πέντε του Grexit. Και δεν είναι μόνο αυτό.

by Times Newsroom 1

Η μαραθώνια μάχη κατά της πανδημίας, η ενεργειακή κρίση και οι ανατιμήσεις κυριαρχούν στην πολιτική αντιπαράθεση. Είναι απόλυτα λογικό. Ολο το πολιτικό σύστημα, όμως, πλέον μπαίνει σιγά σιγά σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

ΟΧΙ, δεν υπάρχουν σημάδια ότι θα πάμε σε πρόωρες εκλογές. Δεν είναι μόνο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνει διαρκώς πως οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας. Είναι και η πραγματικότητα. Δεν συντρέχουν λόγοι για τους οποίους ο πρωθυπουργός θα προχωρούσε στην έκπληξη. Ναι, θα ακουστούν και θα γραφτούν πολλά: Κάλπες την άνοιξη, το φθινόπωρο και άλλα τέτοια. Ετσι κι αλλιώς, όμως, απέχουμε μόλις 17 μήνες από τον Μάιο του 2023, οπότε και θεωρείται η καταληκτική περίοδος για τις εκλογές.

ΟΙ δημοσκοπήσεις δείχνουν μια λογική φθορά της κυβέρνησης ύστερα από 29 μήνες στην εξουσία. Ποτέ άλλοτε, όμως, τουλάχιστον από το 1981 και μετά, μια κυβέρνηση δεν διατηρούσε τόσο μεγάλο προβάδισμα από την αξιωματική αντιπολίτευση ενώ πλησίαζε προς τις κάλπες. Ποτέ άλλοτε δεν υπήρχε κυβέρνηση σε τέτοια χρονική καμπή με διψήφιο προβάδισμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μεγάλος «ασθενής» στο πολιτικό σκηνικό. Ολες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως όχι μόνο δεν κερδίζει κάτι από την κυβερνητική φθορά, αλλά τον έχει εγκαταλείψει και ένας στους τρεις ψηφοφόρους του 2019.

ΣΤΗΝ Κουμουνδούρου γκρινιάζουν και καταγγέλλουν τα γκάλοπ. Αλλά η αλήθεια είναι διαφορετική και τη γνωρίζουν πολύ καλά. Τόσο ο εκλογολόγος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ηλίας Νικολακόπουλος όσο και το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς αποδέχονται την πραγματικότητα.

ΣΕ πρόσφατη συνέντευξή του ο κ. Νικολακόπουλος επικεντρώνεται στα αδύναμα σημεία του ΣΥΡΙΖΑ, «θα πρέπει να δείξει ότι είναι αποτελεσματικός και η προηγούμενη εμπειρία δεν συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση. Είναι σε μια κριτική αντιπολίτευσης, αλλά στη θετική ατζέντα ότι θα τα έκανε καλύτερα δεν το έχει αποδείξει».

ΑΥΤΟ είναι και το μεγάλο πρόβλημα του κ. Τσίπρα. Επαναλαμβάνει τα ίδια συνθήματα με το 2012. Υπόσχεται πως θα «σκίσει» την πανδημία, κλείνει το μάτι στους αντιεμβολιαστές. Υπόσχεται πως θα «σκίσει» και την ακρίβεια που προέρχεται από την ενεργειακή κρίση. Συγχρόνως, καταγγέλλει διαρκώς τον Κυριάκο Μητσοτάκη σαν να ευθύνεται εκείνος για όσα συμβαίνουν σε όλο τον πλανήτη.

ΕΥΚΟΛΗ μικροκομματική κριτική. Οι πολίτες, όμως, θυμούνται πολύ καλά τι συνέβη το 2015. Πώς από τα μεγάλα λόγια και το «σκίσιμο» των Μνημονίων φτάσαμε στο παρά πέντε του Grexit. Και δεν είναι μόνο αυτό. Οι πολίτες θυμούνται και την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, την εκδίωξη επενδύσεων και την μπαχαλοποίηση της χώρας κατά τη διάρκεια των τεσσεράμισι χρόνων που κυβέρνησε ο κ. Τσίπρας.

ΕΤΣΙ, καθώς βαδίζουμε προς τις εκλογές του 2023, το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο χαμηλά θα βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Και όλα αυτά χωρίς να έχει υπολογιστεί η δυναμική του ΠΑΣΟΚ, το οποίο σε λίγες ημέρες θα εκλέξει νέο πρόεδρο. Η ζημιά για τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι ανεπανόρθωτη. Και να τον οδηγεί σιγά σιγά στη θέση του τρίτου κόμματος.

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή