Ο δάκος δεν πήγε διακοπές, είναι εδώ και …. «γλεντάει»!

Έχουμε συνηθίσει πια τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα που συνέχεια μας τσαμπουνάνε για το περιβόητο συγκριτικό πλεονέκτημα που τάχα πρέπει να εκμεταλλευτούμε εμείς στην περιοχή μας έναντι των ανταγωνιστών μας, αυτό με το ευνοϊκό κλίμα, το έδαφος, και τα ποιοτικά, ασφαλή, και υγιεινά προϊόντα Π.Ο.Π!

by Times Newsroom

Και φέτος το καλοκαίρι, οι αγρότες είμαστε στο ίδιο έργο θεατές! Εν μέσω θερινής ραστώνης, πρωτότυπων ευχών, και της κατάνυξης της περιόδου του Δεκαπενταύγουστου, κάποιοι πιστεύουν πως μαζί με τους ίδιους έφυγε για διακοπές και ο δάκος! Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς η απραξία των ανευθυνοϋπεύθυνων αυτήν την κρίσιμη περίοδο που ο δάκος γεννάει ακατάπαυστα, και όπως φαίνεται «θα βγάλει και ουρά! Για φέτος έχει κανονιστεί να γίνουν τέσσερις δολωματικοί ψεκασμοί, αλλά μέχρι τώρα αν και κοντεύει να βγει και ο Αύγουστος και οι δακοπαγίδες είναι τίγκα στον δάκο, έχει γίνει ένας! Πότε θα γίνουν οι υπόλοιποι; Όποτε μας αρέσει , ή όταν πρέπει για να είναι αποτελεσματικοί;

Είναι τουλάχιστον απογοητευτική αυτή η κατάσταση με το κράτος, τους φορείς, και τις υπηρεσίες του να χαλαρώνουν στις διακοπές τους, και οι αγρότες να αφήνονται στο έλεος του δάκου, του κυριότερου εχθρού της ελιάς που συνεχίζει ανεμπόδιστος, και κάποια στιγμή με τις κατάλληλες συνθήκες μπορεί η δράση του να γίνει ανεξέλεγκτη με ζημιές στην παραγωγή που μπορεί να ξεπεράσουν σε ποσοστό ακόμη και το 60%! Αλλά η ζημιά δεν είναι μόνο αυτή, αφού θα ακολουθήσει και άλλη μια, με την προσβολή από το γλοιοσπόριο, που βρίσκει πρόσφορο έδαφος και αναπτύσσεται στους πληγωμένους από τον δάκο καρπούς! Ζημιές στην ποσότητα και ποιότητα της βρώσιμης ελιάς και του λαδιού!

Αναβολή στην αναβολή, και άλλη μια τώρα λένε λόγω του καύσωνα! Ίσως να πιστεύουν ότι ο καύσωνας που έρχεται μπορεί να είναι και ευλογία, και από μόνος του θα καλμάρει τον δάκο! Το έχουμε ακούσει κι αυτό κι άλλες φορές, αλλά αν παρακαλάμε να κάνει 45άρια για να ψοφήσει ο δάκος, θα ψοφήσουμε κι εμείς μαζί του! Στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας γιατί γίνονται αυτόν τον καιρό, και με καύσωνα; Εδώ τι περιμένουν, να κάτσει ο δάκος στην μύτη τους για να αντιδράσουν; Πληρώνουμε δακοκτονία κανονικά, αλλά εξ αιτίας αυτής της καθυστέρησης των δολωματικών ψεκασμών είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε παραπανιστά έξοδα για δολωματικούς ψεκασμούς, αλλά και για ψεκασμούς καλύψεως μόνοι μας που ανεβάζουν τα κόστη. Αλλά το χειρότερο είναι ότι η ανεξέλεγκτη χρήση των φυτοφαρμάκων μπορεί να επιβαρύνει το τελικό προϊόν με κατάλοιπα!

Για άλλη μια φορά αποδεικνύονται κούφια λόγια η «έγνοια» της κυβέρνησης και της Περιφερειακής αρχής για τον αγρότη και τον πρωτογενή τομέα που τον λένε και «ατμομηχανή της οικονομίας», όταν στο τέλος θα έχουμε πρόβλημα με μικρή ποσοτικά παραγωγή, και ποιοτικά υποβαθμισμένη. Έχουμε συνηθίσει πια τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα που συνέχεια μας τσαμπουνάνε για το περιβόητο συγκριτικό πλεονέκτημα που τάχα πρέπει να εκμεταλλευτούμε εμείς στην περιοχή μας έναντι των ανταγωνιστών μας, αυτό με το ευνοϊκό κλίμα, το έδαφος, και τα ποιοτικά, ασφαλή, και υγιεινά προϊόντα Π.Ο.Π! Έχουμε Δημοτικές και Τοπικές αρχές, και Συνεταιρισμό, που πρέπει να πρωτοπορούν σε τέτοια αιτήματα! Ας απαιτήσουμε όλοι μαζί το δίκιο μας πριν είναι αργά! Δεν υπάρχει άλλος αποτελεσματικός τρόπος! «Αν δεν κλάψει το παιδί, γάλα δεν τρώει απ’ το βυζί»!

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή