Ο Δημήτρης Ευαγγελοδήμος γράφει για τον Κερδώο Ερμή που σταμάτησε στο Καρπενήσι…

by Νίκος Λαγκαδινός
  • Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΛΑΓΚΑΔΙΝΟΣ

Πρέπει να το πάρει κανείς στα χέρια του αυτό το βιβλίο για να νιώσει, ξεφυλλίζοντάς το, τη χρησιμότητά του. Μιλάω για το υπέροχο πόνημα του Δημήτρη Ευαγγελοδήμου “Ο Κερδώος Ερμής σταμάτησε στο Καρπενήσι” που κυκλοφορεί από τις “εκδόσεις Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος”.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Από τους καλούς δημοσιογράφους της γενιάς του ο Δημήτρης Ευαγγελοδήμος κι αυτό θα το έχουν διαπιστώσει όσοι συνεργάστηκαν μαζί του. Όμως και έξοχος χαρακτήρας. Για κάμποσα χρόνια συμπορευτήκαμε στην “Εξόρμηση” και στην “Ελεύθερη Γνώμη”. Στη συνέχεια εργάστηκε στον δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη (Top FM, Τα Νέα, Το Βήμα, Οικονομικός Ταχυδρόμος) κι έκλεισε τη δημοσιογραφική καριέρα του ως διευθυντής στην οικονομική εφημερίδα Κέρδος. Επίσης επιμελήθηκε περιοδικά και κλαδικές εφημερίδες (Απόδημος Το Βήμα των Βιοτεχνών, Εκτελωλνιστικά Νέα, Εκτελωνιστής, Η Ευρυτανία σήμερα). Αναδιοργάνωσε την καθημερινή κυπριακή πολιτική εφημερίδα “Αγών”, ενώ για ένα διάστημα εργάστηκε στη Γενική Γραμματεία Τύπου, απ’ όπου παραιτήθηκε, θεωρώντας ασυμβίβαστη τη θέση του κρατικού υπαλλήλου με την ιδιότητα του δημοσιογράφου.

Παρέθεσα αυτά τα στοιχεία από το βιογραφικό του Δημήτρη Ευαγγελοδήμου για να υπογραμίσω ότι ήταν ένας πλήρης δημοσιογράφος μέχρι τέλους, δηλαδή όταν έπαψε να είναι μάχιμος. Ωστόσο, η αγάπη του για το γενέθλιο τόπο συνδυάστηκε με την ερευνητική του διάθεση που πάντα τον “δαιμόνιζε” και τελικά μας παρέδωσε ένα υπέροχο βιβλίο που απευθύνεται στους πάντες κι όχι μονάχα στους Καρπενησιώτες.

Ο τίτλος του βιβλίου σχεδόν… κινηματογραφικός! Θα τον ένιωσαν πιο οικείο όσοι είχαν διαβάσει το βιβλίο του Πρίμο Λέβι ή είχαν δει την ταινία “Ο Χριστός σταμάτησε στο Έμπολι” του Φραντσέσκο Ρόζι, με την Ειρήνη Παππά και τον Τζαν Μαρία Βολοντέ. Αυτή την αφετηρία την σημειώνει ο δικός μας συγγραφέας: “Προφανώς, το βιβλίο αυτό δεν φιλοδοξεί ν’ αντιγράψει το αριστούργημα του Λέβι. Όμως τούτο θέλει να καταδείξει: Το Καρπενήσι, όμορφος τόπος,  με ζωντανούς ανθρώπους, επί χρόνια δεν είχε καταφέρει να ακολουθήσει την υπόλοιπη Ελλάδα στην πρόοδο, λόγω της απομόνωσης και της γεωμορφολογίας. Μοιραία και η επιχειρηματικότητα που αναπτύχθηκε ήταν εσωστρεφής, ατελής, χωρίς υπέρμετρες φιλοδοξίες και επομένως χωρίς μεγάλη συνέχεια. Ο Κερδώος Ερμής στο Καρπενήσι δεν ήρθε! Παρά ταύτα, υπήρξαν άνθρωποι που το προσπάθησαν – και ακόμη το προσπαθούν. Σε αυτούς λοιπόν τους ανθρώπους και στο περιβάλλον που έζησαν και δραστηριοποιήθηκαν αναφέρεται αυτό το βιβλίο…”

Το βιβλίο του Ευαγγελοδήμου είναι ένα βιβλίο αυτογνωσίας. Να γνωρίσουμε τον τόπο μας, τους ανθρώπους του και την προσφορά τους. Ο Κερδώος Ερμής που σταμάτησε στο Καρπενήσι μας καλεί να γνωρίσουμε έναν τόπο φημισμένο για τον καθαρό του αέρα, για τη διαφάνεια της ατμόσφαιρας, για το υγιεινό του κλίμα, αλλά κυρίως για τους ζωντανούς ανθρώπους του που κόντρα στις φυσικές, ίσως πολιτικές και άλλες αντικειμενικές δυσκολίες, μπόρεσαν να δημιουργήσουν μια κοινωνία, όπου ποτέ δεν έπαψε να υπάρχει οικονομική δραστηριότητα. Μπορεί το χαρακτηριστικό της επιχειρηματικής δραστηριότητας να ήτταν “η απλοϊκή μορφή οργάνωσης”, και να ήταν “περισσότερο επιχειρηματικότητα ανάγκης”, οι άνθρωποι ουδέποτε λιποψύχησαν.

Ο Ευαγγελοδήμος ακριβής και λεπτολόγος, μετά από μια κοπιώδη έρευνα, δεν αφήνει καμιά πλευρά ανεξέταστη και με αγάπη για τον τόπο του, δίνει με άπειρα στοιχεία, έγγραφα, πίνακες, φωτογραφίες, μια ολοκληρωμένη εικόνα της οικονομικής ιστορίας του Καρπενησίου. Στοιχεία από παντού. Δεν άφησε τίποτε που να μην το ψάξει: Αρχείο Εμπορικού Συλλόγου Καρπενησίου, Γενικά Αρχεία του Κράτους, Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, Εθνική Βιβλιοθήκη, Εθνική Στατιστική Αρχή, Τράπεζα της Ελλάδος, Εθνικό Τυπογραφείο / Εφημερίς της Κυβερνήσεως, Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, Ένωση Ευρυτάνων Αμερικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας / Εργαστήριο Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων, Πανεπιστήμιο Κρήτης, οικογενειακά αρχεία παλαιών εμπόρων και διηγήσεις επιγόνων τους κ.λπ.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου μαθαίνουμε πολλά που δεν ξέραμε για “μια μικρή ορεινή και φτωχή πόλη” και ξεδιπλώνονται στοιχεία για τη δημογραφική εικόνα της Ευρυτανίας, για τους κτηνοτρόφους και τους γεωργούς, για την (ανύπαρκτη κάποτε) οδοποιία, για τον ορυκτό πλούτο, για τα επαγγέλματα και τις επιχειρήσεις, για την αγορά χρήματος και τους Καρπενησιώτες “τραπεζίτες και τοκιστές”, για την Κατοχή και τον Εμφύλιο, για τον συνδικαλισμό, για “το μακρύ χέρι του Κράτους” (αγορανομία, διατιμήσεις, καταδίκες), για τις καταναλωτικές συνήθειες των κατοίκων, για την οικοτεχνία / μοδίστρες, υφάντρες, υποδηματοποιοί, για τις εμπορικές οικογένειες του Καρπενησίου…

Κι όλα αυτά τα ωραία και χρήσιμα για μια αγαπημένη περιοχή της πατρίδας από τον συγγραφέα που παρότι είχε παππού και πατέρα εμπόρους, ο ίδιος δεν έγινε έμπορος αλλά ένας καλός γραφιάς που ήρθε η στιγμή κι ασχολήθηκε με το… εμπόριο, γράφοντας για τον Κερδώο Ερμή που σταμάτησε στο Καρπενήσι!

The following two tabs change content below.
Νίκος Λαγκαδινός
Ο Νίκος Λαγκαδινός είναι δημοσιογράφος [ΕΣΗΕΑ]. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Θεατρολογία στο 8ο Πανεπιστήμιο του Παρισιού. Έχει εργαστεί ως συντάκτης και αρχισυντάκτης στην ΕΡΤ [τηλεόραση και ραδιόφωνο], στις εφημερίδες Ελεύθερη Γνώμη, Νίκη, Ενημέρωση, Βραδυνή, Ακρόπολις, Αθηναϊκή. Διηύθυνε την εφημερίδα ΕΞΟΡΜΗΣΗ.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή