Project Syndicate

Tο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του Κιμ Στάνλεϊ Ρόμπινσον «The Ministry for the Future» ξεκινά με μια σκληρή περιγραφή ενός μεγάλου καύσωνα σε μια πόλη της βόρειας Ινδίας που σκοτώνει εκατομμύρια ανθρώπους. Το μυθιστόρημα διαδραματίζεται μερικές δεκαετίες στο μέλλον. Όμως, με τους ανθρώπους στη βόρεια και κεντρική Ινδία και το Πακιστάν να υποφέρουν από ένα άνευ προηγουμένου κύμα καύσωνα από τα τέλη Μαρτίου, φαίνεται τρομακτικά επίκαιρο.

Τον Απρίλιο, συνήθως μια εποχή όψιμου ανοιξιάτικου καιρού με μέσες μέγιστες θερμοκρασίες το πολύ 35° Κελσίου (95° Φαρενάιτ), οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας στο Νέο Δελχί ξεπέρασαν τους 46°C. Οι θερμοκρασίες σε πολλά μέρη στην περιοχή κυμάνθηκαν γύρω στους 45°C για δύο μήνες, φτάνοντας τους 49°C στο Jacobabad του Πακιστάν στις 30 Απριλίου και τους 47,2°C στο Banda στην κεντρική Ινδία.

Πραγματικότητα και επιστημονικές προβλέψεις

Αλλά αυτή η απόδειξη ότι η κλιματική αλλαγή ξεπερνά ακόμη και μερικές από τις πιο απαισιόδοξες επιστημονικές προβλέψεις δεν φαίνεται να δημιουργεί καμία επίσημη επείγουσα ανάγκη για αλλαγή οικονομικών στρατηγικών, στην Ινδία ή αλλού. Οπως πάρα πολλές άλλες κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, η κυβέρνηση του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι δεν έχει δείξει καμία διάθεση για τις αλλαγές πολιτικής και τις δημόσιες δαπάνες που απαιτούνται για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τη μείωση της ρύπανσης, που είναι απαραίτητα για την αποφυγή μιας κλιματικής καταστροφής.

Τι υποστηρίζει ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας

Ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO) τονίζει ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να είναι οι κύριοι μοχλοί προσαρμογής σε υψηλότερες θερμοκρασίες όσον αφορά το θερμικό στρες στην εργασία, μεταξύ άλλων παρέχοντας καθολική κοινωνική προστασία και διασφαλίζοντας την επαγγελματική ασφάλεια ακόμη και για την άτυπη εργασία. Όμως, οι δημόσιες ανακοινώσεις και οι δηλωμένες πολιτικές της ινδικής κυβέρνησης δεν περιέχουν τίποτα τέτοιο, ακόμη και όταν οι πιο έντονοι και συχνοί καύσωνες είναι έτοιμοι να γίνουν μεγαλύτεροι δολοφόνοι στην ήπειρο από τη συνεχιζόμενη πανδημία.

Η κυβέρνηση ουσιαστικά αφήνει τους ανθρώπους να τα βγάλουν πέρα σε μια προβλέψιμη τραγωδία. Και προβλέπει συνεχείς επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα για τις επόμενες δεκαετίες. «Η Μητέρα Φύση είναι απλώς χημεία, βιολογία και φυσική. Αυτό είναι όλο», είπε ο περιβαλλοντολόγος Robert Watson. Οι κυβερνήσεις πρέπει να αναγνωρίσουν αυτή τη θεμελιώδη αλήθεια. Αλλά αν τα κύματα ρεκόρ καύσωνα δεν μπορούν να τους πείσουν, δεν είναι εύκολο να δούμε τι θα το κάνει.

*Η Jayati Ghosh είναι καθηγήτρια Οικονομικών στο University of Massachusetts Amherst και μέλος του High-Level Advisory Board on Effective Multilateralism του ΟΗΕ.

Αναδημοσίευση από τον ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ