Ο Ερντογάν μετά την Πράγα, το μήνυμα Μητσοτάκη και η ανησυχία για τα ενεργειακά

Η προκλητική ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν έφερε αντιδράσεις στους κόλπους της Ευρώπης των 27.

by Times Newsroom

O Toύρκος πρόεδρος με απαξιωτικό ύφος προς την ελληνική πλευρά συντηρεί το κλίμα επιθετικότητας, καθώς η κρίση με την Ελλάδα φαίνεται πως συσπειρώνει τους ψηφοφόρους του. Ωστόσο, παρά το λεκτικό επεισόδιο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο γεύμα της Άτυπης Συνόδου στην Πράγα, δεν θέλησε να σηκώσει πολύ τους τόνους στη συνέντευξη Τύπου.

Το ύφος του ήταν υπεροπτικό και όταν ρωτήθηκε τι εννοούσε με τη φράση «θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», απέφυγε να πει ότι εννοούσε αναγκαστικά την Ελλάδα. Το σίγουρο είναι ότι η Αθήνα βρίσκεται σε εγρήγορση σκιαγραφώντας τις επόμενες κινήσεις του Ερντογάν προς την Ελλάδα και κυρίως τα επόμενα βήματα όσον αφορά το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Είναι χαρακτηριστική, άλλωστε, η δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού για τον έντονο διάλογο που υπήρξε ανάμεσα στον ίδιο και τον Tαγίπ Ερντογάν στο δείπνο της Άτυπης Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

«Όλοι σχημάτισαν άποψη για το ποιος προκαλεί»

«Όλοι όσοι συμμετείχαν σε αυτή την ανταλλαγή απόψεων πιστεύω ότι σχημάτισαν άποψη για το ποιος προκαλεί, για το ποιος υιοθετεί μία επιχειρηματολογία η οποία σίγουρα δεν ταιριάζει – θα έλεγα – στο γεωπολιτικό πλαίσιο το σημερινό. Αυτή η αναβίωση ιστορικών φαντασιώσεων, παλιών αυτοκρατοριών, αυτή η έμπρακτη περιφρόνηση στο Διεθνές Δίκαιο, αυτές είναι έννοιες που δεν νομίζω ότι ταιριάζουν στον σημερινό κόσμο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε, εξάλλου, πως «ο Τούρκος πρόεδρος δεν είναι συνηθισμένος να του απαντούν» και τον κάλεσε «να αλλάξει πορεία, αν θέλει να έχει μια στενότερη σχέση με την ΕΕ γιατί δεν θα βρει κανέναν σύμμαχο».

«Καμία πρόκληση δεν θα περάσει αναπάντητη» είπε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υπογράμμισε ότι πρέπει να σταματήσει η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου». Εξέφρασε δε την ελπίδα να ανοίξει ο δρόμος για διάλογο με την Τουρκία.

«Πρέπει να υπάρξει μια κοινή, δραστική ευρωπαϊκή παρέμβαση»

Παράλληλα, στην ανάγκη να ληφθούν κοινές ευρωπαϊκές αποφάσεις το συντομότερο δυνατό επεσήμανε στις δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Διαμορφώνεται ένας κοινός τόπος στο Συμβούλιο ότι πρέπει να υπάρξει μια κοινή, δραστική ευρωπαϊκή παρέμβαση προκειμένου να πέσουν οι τιμές στο φυσικό αέριο και σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι προτάσεις τις οποίες επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.Είμαι αισιόδοξος ότι στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και αφού έχει γίνει η σχετική επεξεργασία σε επίπεδο Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας, θα μπορούμε να αποφασίσουμε μία τέτοια παρέμβαση», ανέφερε.

«Χαίρομαι διότι μετά από επίμονη προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και των ειδικών που μας συμβουλεύουν οι προτάσεις αυτές έχουν πια ωριμάσει, έστω και με καθυστέρηση. Είναι κάτι το οποίο έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα, αλλά έστω και αργά η Ευρώπη πρέπει να κάνει το σωστό: ενωμένοι να αξιοποιήσουμε αυτή τη μεγάλη δύναμη που έχουμε ως ευρωπαϊκή οικογένεια, να κατεβάσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια του εφοδιασμού».

Τα μέτρα που συζητήθηκαν στην Πράγα και η Σύνοδος στις 20-21 Οκτωβρίου 

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ναι μεν έκαναν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, σημειώνοντας ότι πρέπει να λάβουν μέτρα για την τιμή του φυσικού αερίου, αλλά δεν έλαβαν αποφάσεις, παραπέμποντας στη Σύνοδο Κορυφής, στις 20-21 Οκτωβρίου, όπου θα συζητηθεί η νέα πρόταση της Κομισιόν, μετά τις νέες κατευθύνσεις που δόθηκαν στην άτυπη σύνοδο της Πράγας.

Ωστόσο, ακόμη και η 21η Οκτωβρίου δεν είναι απόλυτο ότι θα δώσει λύση στο θέμα του πλαφόν και των μέτρων που πρέπει να ληφθούν από τις κυβερνήσεις.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, αναφέρθηκε στους τρεις τομείς που συζητήθηκαν:

1) Η ανάληψη δράσεων για τη μείωση της κατανάλωσης και της ζήτησης στο ενεργειακό. Τι σημαίνει αυτό; ότι τα κράτη είναι υποχρεωμένη να βρουν τρόπους να πετύχουν τον στόχο της μείωσης στην κατανάλωση, δίχως να χρειαστεί η ενεργοποίηση του plan b, το οποίο προβλέπει, στο τελικό του στάδιο, ακόμη και διακοπές στις παροχές ενέργειας στα νοικουριά, τα νοσοκομεία και άλλες κρίσιμες δομές.

2) Η ασφάλεια του εφοδιασμού. Τι αφορά; Τη διατήρηση των αποθεμάτων. Στο σημείο αυτό συζητήθηκε η κοινή αγορά ενέργειας από την Ευρώπη. Δηλαδή η αγορά των ενεργειακών πόρων να γίνεται σε κεντρικό επίπεδο, ώστε να διασφαλίζεται καλύτερη τιμή, με την πτώση του ανταγωνισμού και να εξασφαλίζεται επαρκής ποσότητα για όλους.

3) Το ζήτημα των τιμών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση συζητήθηκαν διάφορες λύσεις. Μία είναι το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Συζητήθηκε επίσης η αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου. Δεν υπήρξε απόφαση για το πώς και σε τι επίπεδο μπορεί να επιβληθεί πλαφόν στην τιμή του αερίου. Αυτό που συμφωνήθηκε, ωστόσο, ήταν να υπάρξει μία κοινή πολιτική για τη μείωση των τιμών, όποιες και αν είναι οι αποφάσεις που θα ληφθούν, όποτε και αν γίνει αυτό.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή