O Eρντογάν στον ΟΗΕ και το «νεκροταφείο προσφύγων»

Αναφορές στον γερμανόφωνο Τύπο για την ομιλία του Ταγίπ Ερντογάν στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ρεπορτάζ για τα «καραβάνια της ειρήνης» από τη Συρία στην Ευρώπη.

by Times Newsroom

Ερντογάν κατά Ελλάδας από το βήμα του ΟΗΕ

Στις ηχηρές κατηγορίες του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη κατά της Ελλάδας, επιρρίπτοντάς της ότι μετατρέπει το Αιγαίο σε «νεκροταφείο προσφύγων» με «παράνομες και θρασείες επαναπροωθήσεις» αναφέρονται δημοσιεύματα στον γερμανόφωνο Τύπο. Ενδεικτικά η εφημερίδα Taggespiegel του Βερολίνου, αναφερόμενη και στις έντονες αντιδράσεις της Ελλάδας μετά τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, παρατηρεί ότι «οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο ναδίρ. Η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου με φόντο την ύπαρξη ελληνικών στρατευμάτων σε αυτά»  υπενθυμίζοντας την πρόσφατη δήλωση του Τούρκου προέδρου «θα μπορούσαμε να έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά (στην Ελλάδα)».

Αλλά δεν ήταν τα μόνο αγκάθια στην πολύκροτη ομιλία: «Στη Νέα Υόρκη, ο Ερντογάν υπερασπίστηκε εκ νέου τη στρατιωτική δράση τουρκικών δυνάμεων στο βόρειο Ιράκ και τη βόρεια Συρία, η οποία έχει επικριθεί πολύ. Υποστήριξε ότι η χώρα έχει πολεμήσει εκεί ‚τρομοκράτες‘».

Συμμορίες διακινητών από τον Λίβανο στην Κύπρο 

Πρόσφυγες από την αν. Μεσόγειο συνεχίζουν να φτάνουν στην Κύπρο

Στον εντοπισμό και επαναπροώθηση στις ακτές του Λιβάνου 137 μεταναστών από το λιμενικό της Κύπρου αναφέρεται η αυστριακή εφημερίδα Der Standard, η οποία σημειώνει: «Συμμορίες διακινητών επιδιώκουν ολοένα περισσότερο να μεταφέρουν μετανάστες από χώρες της ανατολικής Μεσογείου, όπως ο Λίβανος ή η Συρία στη νότια Ιταλία. Η διαδρομή είναι μεγάλη και επικίνδυνη, ξεκινά από νότια της Κύπρου και περνά από την Κρήτη και τη νότια Ελλάδα. Σε αυτά τα μακρινά ταξίδια καταγράφονται πάντα ζημιές στους κινητήρες των πλοιαρίων ή άλλα ατυχήματα στα κατά κύριο λόγο παλιά σκάφη. Σύμφωνα με μετανάστες οι διακινητές χρεώνουν τη διαδρομή από 3.000 έως 5.000 ευρώ.

Βάσει στατιστικών στοιχείων της ΕΕ η Κύπρος έχει με διαφορά τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων ασύλου ετησίως σε σχέση με το μέγεθος του πληθυσμού της. Κατά συνέπεια η κυπριακή κυβέρνηση έχει ζητήσει επανειλημμένα τη βοήθεια της ΕΕ».

Το νέο κύμα προσφύγων από τη Συρία στην Ευρώπη  

Το επικίνδυνο ταξίδι στη Μεσόγειο με σαπιοκάραβα

Με το όνομα «Καραβάνι της ειρήνης» πρόσφυγες, κυρίως νέοι άνθρωποι, από τη Συρία, που είτε βρίσκονται ακόμη στην πατρίδα τους είτε στην Τουρκία, συναντώνται διαδικτυακά μέσω WhatsApp και Telegram και προσπαθούν να οργανώσουν το επικίνδυνο ταξίδι τους προς την Ευρώπη. «Η γη που κάποτε ήταν πατρίδα μας, δεν είναι πια ασφαλής, δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε αυτήν» λέει στην taz o Aλί Εμάντ. Όπως αναφέρει στη γερμανική εφημερίδα, πλήρωσε 7.500 ευρώ για το πέρασμα από την Τουρκία στην Ελλάδα. «Μας λένε ότι εμείς θα πρέπει να  ξαναχτίσουμε τη χώρα μας και να ξεκινήσουμε από το μηδέν, αλλά τι υπάρχει εκεί εκτός από ερείπια;» Ο Αλί Εμάντ δοκίμασε την πρώτη φορά να μεταναστεύσει στην Τουρκία αλλά δεν έλαβε άδεια παραμονής. «Τώρα ελπίζει στην Ευρώπη» αναφέρει το ρεπορτάζ για τον νεαρό νομικό.

Όπως ο Αλί έτσι και πάμπολοι άλλοι νέοι από τη Συρία επέλεξαν αρχικά να φύγουν στην Τουρκία, αλλά τώρα συνεχίζουν τη διαδρομή τους για αλλού.  «Η οικονομική κρίση και ο πληθωρισμός τους εμποδίζουν» αναφέρει η taz τονίζοντας ότι ταυτόχρονα έχουν αυξηθεί στην Τουρκία ρατσιστικές επιθέσεις σε βάρος προσφύγων και μεταναστών.

Σε άλλο σημείο το ρεπορτάζ σημειώνει σχετικά με την αντιμετώπιση των προσφύγων από τη Συρία στην Τουρκία: «Toν Ιούνιο του 2023 αναμένονται βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στην Τουρκία. Οι πρόσφυγες από τη Συρία αποτελούν καυτό θέμα στην προεκλογική εκστρατεία, η μη αποδοχή τους από τον τουρκικό πληθυσμό αυξάνεται. Κι όσοι όμως επιλέγουν να φύγουν από την Τουρκία για την Ευρώπη μέσω Ελλάδας, Ιταλίας, Αλγερίας και Μαρόκκου, βρίσκονται αντιμέτωποι με άλλες, ανυπέρβλητες δυσκολίες, ακολουθούν μια «επικίνδυνη διαδρομή». Όπως σημειώνει η taz «μέσα σε υπερφορτωμένα πλοιάρια συχνά συλλαμβάνονται από την ακτοφυλακή μεσογειακών χωρών, ενώ υπάρχουν βέβαια και τα pushbacks, με τα οποία άνθρωποι που κατάφεραν να φτάσουν σε έδαφος της ΕΕ, εκδιώκονται έπειτα από αυτό».

Δήμητρα Κυρανούδη  

Πηγή:  www.dw.com

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com