Ο Γιάνης Βαρουφάκης συνομιλεί με τον Russel Brand για την κρίση στην Ουκρανία: Είμαστε με το πλευρό των θυμάτων χωρίς διακρίσεις και αστερίσκους

by Times Newsroom

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, φιλοξενήθηκε στο podcast «Under the Skin» του Βρετανού ακτιβιστή ηθοποιού Ράσελ Μπραντ.  Στη νέα αυτή συνάντηση τέχνης και πολιτικής, οι δυο τους συζήτησαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία και για το ποια είναι, κατά τον Γιάνη Βαρουφάκη, η βέλτιστη λύση για την παύση της αιματοχυσίας, αλλά και για τις ιστορικές ευθύνες της Αριστεράς για την πολυδιάσπασή της λόγω επιμέρους, αλλά και καθοριστικών ιδεολογικών διαφορών.

Αφορμή για τη συζήτηση στάθηκαν οι δημόσιες τοποθετήσεις του Γιάνη Βαρουφάκη στο Twitter όπου δήλωσε πως η Ρωσία οφείλει άμεσα να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από την Ουκρανία και η Ουάσινγκτον να πάρει ξεκάθαρη θέση αναφορικά με τη μη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και να σταματήσει να δίνει φρούδες ελπίδες ένταξης της Ουκρανίας σε αυτό.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 κατέστησε σαφές πως είναι με το πλευρό των θυμάτων χωρίς διακρίσεις και αστερίσκους και εξέφρασε το θαυμασμό και την αλληλεγγύη του σε όλους τους ανθρώπους που υπερασπίζονται τις οικογένειές τους, το σπίτι και την πατρίδα τους από τους εισβολείς. Κατόπιν προχώρησε στην ανάλυση της βέλτιστης, κατ’ εκείνον, λύσης ώστε να σταματήσει ο πόλεμος που κήρυξε με δική του απόφαση και δίχως πιέσεις ο Πούτιν, τον οποίο και χαρακτήρισε εγκληματία πολέμου. Και η λύση αυτή δεν είναι άλλη παρά μια συμφωνία Ουάσιγκτον – Μόσχας στη βάση μιας ουδέτερης, αλλά ανεξάρτητης Ουκρανίας, δεδομένου πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι όχι μόνο γεωπολιτικά ανύπαρκτη, αλλά και λειτουργεί ως ουρά των ΗΠΑ.

Μάλιστα ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και συνιδρυτής του DiEM25, προς επίρρωση της αναγκαιότητας να παύσει ο πόλεμος και για να υπογραμμίσει πως ο πόλεμος είναι προσωπική επιλογή του Πούτιν, μοιράστηκε με τον ηθοποιό αποσπάσματα από το «Διεθνιστικό μανιφέστο» Ρώσων συνοδοιπόρων του ΜέΡΑ25 εναντίον του καθεστώτος Πούτιν όπου μεταξύ άλλων αναφέρουν «Ο πόλεμος δεν εκφράζει τη Ρωσία. Εκφράζει τον Πούτιν και το καθεστώς του. Και γι αυτό εμείς, οι Ρώσοι σοσιαλιστές και κομμουνιστές είμαστε εναντίον αυτού του εγκληματικού πολέμου. Θέλουμε να σταματήσουμε τον πόλεμο για να σώσουμε τη Ρωσία».

Παράλληλα δεν δίστασε αφενός να παραδεχθεί πως σε μεγάλο βαθμό η διάσπαση της Αριστεράς ιστορικά είναι αυτή που έχει απογοητεύσει τους ανθρώπους και αφετέρου να απευθύνει σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις διεθνώς, σε εργάτες, φοιτητές, διανοούμενους το αντιπολεμικό κάλεσμα που στη χώρα μας απηύθυνε, δίχως καμία απάντηση, σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή