Ο Καζαντζάκης στον 21ο αιώνα

Οι εκδόσεις Διόπτρα ανακοινώνουν ότι εξασφάλισαν τα δικαιώματα έκδοσης του συνόλου του έργου του μεγάλου Νίκου Καζαντζάκη. 

by Times Newsroom

Έπειτα από προεργασίες και προετοιμασία αρκετών μηνών, οι εκδόσεις Διόπτρα περνούν το πιο σημαντικό μεταβατικό σημείο στην ιστορία τους, από την ίδρυσή τους. Οι εκδόσεις Διόπτρα ανακοινώνουν ότι εξασφάλισαν τα δικαιώματα έκδοσης του συνόλου του έργου του μεγάλου Νίκου Καζαντζάκη.  Πέρα από την επανέκδοση του συνόλου των έργων του Νίκου Καζαντζάκη, οι εκδόσεις Διόπτρα σκοπεύουν να φέρουν στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό το μοναδικό αδημοσίευτο μυθιστόρημα του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα, που γράφτηκε αμέσως μετά τον Ζορμπά. Τον «Ανήφορο».

Το χειρόγραφο του Καζαντζάκη φυλασσόταν στο Μουσείο Καζαντζάκη, στην ιδιαίτερη πατρίδα, τους Βαρβάρους (σημερινή Μυρτιά), με αριθμό καταγραφής ΑΥΤ.086. Το μυθιστόρημα συμπίπτει με την αναχώρησή του από την ιδιαίτερη πατρίδα του για την Αγγλία. Δυστυχώς, ο Καζαντζάκης δεν θα ξαναγυρίσει στην Ελλάδα παρά μόνο για να ταφεί στον τόπο του.

Εκείνοι που έχουν διαβάσει τον «Ανήφορο» αναφέρονται συγκινημένοι σε αυτόν, καθώς ήδη από τις πρώτες αράδες του βιβλίου διακρίνεται η καζαντζακική αύρα, η γλαφυρή γλώσσα, ο δυναμικός ρυθμός, ο εύθραυστος ψυχισμός. Με άφθονες αυτοβιογραφικές αναφορές, ο συγγραφέας αναστοχάζεται τη θλιβερή εμπειρία του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, όπως την έζησε από πρώτο χέρι, και δίνει την απάντηση με τον δικό του τρόπο σε όσους επέκριναν το γεγονός ότι στο «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» απουσιάζει ο πόνος και η καταστροφή που βίωσε η Ελλάδα στη Γερμανική Κατοχή.

Ιούνιος 1929

Συγγραφείς που έρχονται από παλιά, αλλά και σύγχρονοι, έχουν τη ζωτικότητα να απαντήσουν σε πολλά θέματα από αυτά, να δώσουν αφηγήσεις που συγκλονίζουν και που διαπερνούν τον χρόνο. Ποιος άραγε πιο χαρακτηριστικός εκπρόσωπος αυτών των γραφών στην Ελλάδα αν όχι ο Καζαντζάκης;

Διορθώσεις του Καζαντζάκη στη μετάφραση της Ραψωδίας Χ της Ιλιάδας

Αναφέρει ο εκδότης μας Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος:

«Είναι μια τεράστια ευθύνη για εμάς, νιώθουμε περήφανοι και ταυτόχρονα είμαστε γεμάτοι δέος απέναντι στο έργο που αναλαμβάνουμε. Αποστολή μας είναι να δώσουμε την ευκαιρία στους νέους να γνωρίσουν τον κόσμο του Καζαντζάκη, αναδεικνύοντας μια γραφή που αναμετρήθηκε με όλες τις μεγάλες αγωνίες και τα ερωτήματα της ανθρώπινης ύπαρξης. Θέλουμε να φέρουμε τον Καζαντζάκη στον 21ο αιώνα».

Σχεδιάζουμε νέες εκδόσεις για τα βιβλία που ήδη ανήκουν στον κορμό των ελληνικών γραμμάτων, διασκευές του Καζαντζάκη σε παιδικά παραμύθια άγνωστες για δεκαετίες στο ευρύ κοινό, μεταφορές σε graphic novel, αλλά και νέες αναλύσεις. Ο ορίζοντας της κυκλοφορίες των νέων εκδόσεων είναι ο φετινός Οκτώβριος.

Πέρα, όμως, από αυτά, θα φέρουμε στους αναγνώστες και τον Ανήφορο, το μοναδικό αδημοσίευτο μυθιστόρημα του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα, που γράφτηκε αμέσως μετά τον Ζορμπά. Το χειρόγραφο του Καζαντζάκη φυλασσόταν στο Μουσείο Καζαντζάκη, στην ιδιαίτερη πατρίδα τους Βαρβάρους (σημερινή Μυρτιά), με αριθμό καταγραφής ΑΥΤ.086. Το μυθιστόρημα συμπίπτει με την αναχώρησή του από την ιδιαίτερη πατρίδα του για την Αγγλία. Δυστυχώς, ο Καζαντζάκης δεν θα ξαναγυρίσει στην Ελλάδα παρά μόνο για να ταφεί στον τόπο του.

Καζαντζάκης Διόπτρα
Αίγινα 1927, σε αυτό το σπίτι έγινε η πρώτη γραφή της Οδύσσειας

Όσοι έχουν διαβάσει τον «Ανήφορο» αναφέρονται συγκινημένοι σε αυτό, καθώς ήδη από τις πρώτες αράδες του βιβλίου διακρίνεται η καζαντζακική αύρα, η γλαφυρή γλώσσα, ο δυναμικός ρυθμός, ο εύθραυστος ψυχισμός. Με άφθονες αυτοβιογραφικές αναφορές, ο συγγραφέας αναστοχάζεται τη θλιβερή εμπειρία του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Οι εκδόσεις Διόπτρα ευχαριστούν θερμά τη Νίκη Σταύρου, πνευματική δικαιούχο και διευθύντρια των Εκδόσεων Καζαντζάκη, για την εμπιστοσύνη και για το σπουδαίο έργο που έχει  τελέσει όλα αυτά τα χρόνια.

«Στόχος των εκδόσεων Διόπτρα δεν είναι μόνο τα βιβλιοπωλεία, αλλά και τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, οι βιβλιοθήκες, τα μουσεία και οτιδήποτε αφορά τον κόσμο των γραμμάτων. Θα αναλάβουμε μια σειρά από μεγάλες δράσεις που θα δυναμώσουν τη φωνή του Καζαντζάκη στον 21ο αιώνα και σε στενή συνεργασία με τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Καζαντζάκη, το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, αλλά και σε όλους τους φορείς, συλλόγους και μελετητές του Νίκου Καζαντζάκη απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα στο Υπουργείο Παιδείας και στο Υπουργείο Πολιτισμού να μας συντροφεύσουν σε αυτό το ταξίδι. Θέλουμε η Διόπτρα να γίνει η σκέπη που κάτω από αυτήν θα είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι για την διάδοση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη στις νέες γενιές τον 21ο αιώνα».

1921, Ο Νίκος Καζαντζάκης με τον Άγγελο Σικελιανό

Ο κόσμος του Καζαντζάκη δεν αγαπά τις σταθερές για αυτό και επανεφευρίσκεται διαρκώς. Τα βιβλία του σε κάθε ανάγνωση φέρνουν κάτι καινούργιο, κάθε ανάγνωση δίνει νέο νόημα και νέες απαντήσεις. Ο Καζαντζάκης αναστοχαζόμενος πάνω σε όλες τις ανθρώπινες αντινομίες, δίνει διέξοδο σήμερα περισσότερο από ποτέ ίσως, σε μια σκέψη που αναμετριέται με το χάος ενός κόσμου που μεταβάλλεται ταχύτατα.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή