O Κωνσταντινουπολίτης Γιώργος Θεοτοκάς

by Times Newsroom 1

Μια ιστορία για …”Ένα Ελληνάκι στην Πόλη της Belle Epoque”- την Κωνσταντινούπολη του λογοτέχνη, νομικού, θεατρικού συγγραφέα, έναν από τους εκπροσώπους και τους κορυφαίους διανοητές της γενιάς του ’30, Γιώργο Θεοτοκά, θα διηγηθούν, με σειρά εκδηλώσεων, στην Κωνσταντινούπολη, μαθητές, πανεπιστημιακοί, λογοτέχνες, ηθοποιοί, μουσικοί και δημοσιογράφοι, στο πλαίσιο του 6ου Διεθνούς Μαθητικού Συνεδρίου με θέμα: “O Κωνσταντινουπολίτης Γιώργος Θεοτοκάς”.

Το συνέδριο διοργανώνει για έκτη συνεχή χρονιά το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης σε συνεργασία με τα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη, στο Ζωγράφειο Λύκειο, από τις 14 έως τις 18 Μαρτίου 2018.
Πρόκειται για μια “επιχείρηση” εκπαιδευτικής προσέγγισης της ζωής και του έργου λογοτεχνών (με ρίζες και σχέση με την Κωνσταντινούπολη), την οποία πραγματοποιούν οι διοργανωτές με τη συμβολή δεκάδων πανεπιστημιακών, καλλιτεχνών, λογοτεχνών, αλλά κυρίως μαθητών από όλη την Ελλάδα, που ταξιδεύουν κάθε χρόνο στην Κωνσταντινούπολη συμμετέχοντας στο διεθνές συνέδριο.
Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν τα σχολεία: Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος – Pierce College, “Άξιον” Ιδιωτικά Σχολεία, Γενικό Λύκειο Κύμης, 4ο ΓΕΛ Αλίμου, 4ο ΓΕΛ Ξάνθης, 1ο ΓΕΛ Πεδινής, Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα – Λιναρδάτου, Γυμνάσιο – Λύκειο  Ίμβρου, Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη, Εκπαιδευτήρια Σύγχρονη Παιδεία, Ζάππειο Λύκειο, Ζωγράφειο Λύκειο, Κολλέγιο Αθηνών, Κολλέγιο Ψυχικού, Λύκειο Παραλιμνίου Κύπρου, Παγκύπριο Γυμνάσιο – Λύκειο Λευκωσίας, Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή, Πειραματικό  Λύκειο Ρεθύμνου Κρήτης, St. Catherine?s British School, Ορθόδοξη Ελληνική Κοινότητα Flushing Νέας Υόρκης.
Τα προηγούμενα συνέδρια ήταν αφιερωμένα στους λογοτέχνες: Α. Παπαδιαμάντη (2012), Κ. Π. Καβάφη (2013), Γ. Σεφέρη (2014), Γ. Βιζυηνό (2015) και Ο. Ελύτη (2016), και πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή 300 μαθητών και εκπαιδευτικών από σχολεία της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Τουρκίας, της Αμερικής.
Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου θα κηρύξει ο  Οικουμενικός Πατριάρχης  κ. κ. Βαρθολομαίος, ενώ την εναρκτήρια  ομιλία, με τίτλο “Ένα Ελληνάκι στην Πόλη της Belle Epoque”, θα κάνει ο Νίκος Αλιβιζάτος, Ομότιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ανιψιός του Γ. Θεοτοκά.
Παράλληλα με τις εισηγήσεις θα πραγματοποιηθούν αναγνώσεις από ηθοποιούς και μαθητές, μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις, προβολές ταινιών, εκθέσεις ζωγραφικής, συζητήσεις στο Μέγα Ρεύμα του Βοσπόρου και στο Ζάππειο, περιήγηση στον Βόσπορο, στην Προποντίδα, στην Πρίγκηπο και στη Χάλκη, όπου περνούσε τα καλοκαίρια του ο συγγραφέας.
Επίσης:
– Θεατρικό αναλόγιο με τίτλο “Tο ημερολόγιο του Λεωνή” από το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας. Πρόκειται για μία διαδρομή στην Πόλη την αυγή του 20ού αι. Ο Λεωνής, δηλαδή ο Γιώργος Θεοτοκάς, μας περπατά στον Δημοτικό Κήπο του Ταξιμιού. Zούμε μαζί του τη μεγάλη πυρκαγιά της Πόλης, μέσα από το εργαστήριο ζωγραφικής του κυρίου Μοντεφρεντίνι, ανακαλύπτουμε τα χρώματα και τον κόσμο, με τον Παύλο Πρώιο ?τον ήρωα των παιδικών του χρόνων? τον ακούμε να μιλάει για την αγάπη και τον έρωτα, βολτατζάρει με την Ελένη Φωκά στη θάλασσα της Πριγκήπου, ενώ στο βάθος ακούγονται οι σειρήνες του Α? Παγκοσμίου Πολέμου. Τη σκηνοθεσία και σύνθεση του κειμένου έκανε ο Θοδωρής Γκόνης, ενώ τη σκηνογραφική και εικαστική επιμέλεια ο Ανδρέας Γεωργιάδης. Το κείμενο διαβάζουν οι ηθοποιοί  Στέλιος Μάινας και Χρήστος Χατζηπαναγιώτης.
– Συναυλία – αφιέρωμα στο πολίτικο τραγούδι των αρχών του 20ού αιώνα από το συγκρότημα CAFE AMAN ISTANBUL, στον κινηματογράφο EMEK.
Για τη συνοικία Πέρα των αρχών του 20ού αι. θα μιλήσει ο συγγραφέας Ahmet Umit, ενώ για το πολίτικο τραγούδι των αρχών του 20ού αιώνα θα μιλήσει ο συγγραφέας Θωμάς Κοροβίνης.
– Συνομιλίες με θέμα: “Γιατί γράφετε, κ. Θεοτοκά; Μια απόπειρα ερμηνείας της προαιώνιας ανάγκης για αφήγηση με λέξεις”. Με τη συμμετοχή των συγγραφέων: Θανάση Βαλτινού, Νίκου Δαββέτα, Θωμά Κοροβίνη, Γιάννη Πάσχου, Κυριάκου Συφιλτζόγλου.
– Επίσκεψη στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης – Αναγνώσεις πεζών του Γ. Θεοτοκά από μαθητές των σχολείων.
– Συζήτηση με θέμα: “Εμείς και ο Θεοτοκάς”, στην Κοινότητα Μέγα Ρεύμα. Συμμετέχουν: Ερατοσθένης Καψωμένος, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του ΠΙ, Κατερίνα Μουστακάτου, Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας, Damla Demirozu, Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας του Πανεπιστημίου Istanbul, Κατερίνα Σχινά, Δημοσιογράφος, Κριτικός Λογοτεχνίας, Μεταφράστρια, Δημήτρης Τζιόβας, Καθηγητής του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Birmingham και εκπρόσωποι των μαθητών. Συντονίζει ο Νίκος Βατόπουλος, Δημοσιογράφος.
– “Ζωγράφειος Αγών”: Διαγωνισμός διηγήματος με θέμα: “Στις γειτονιές της Πόλης”.
Ο “Ζωγράφειος Αγών” είχε θεσμοθετηθεί από τον Φιλολογικό Σύλλογο Κωνσταντινουπόλεως, στα τέλη του 19ου αιώνα, για τη βράβευση δέκα εκθέσεων “περί ζώντων μνημείων”, δηλαδή εκθέσεων που παρουσίαζαν “τις ελληνικές διαλέκτους, τα ήθη και τα έθιμα του ελληνικού λαού”, με τη “γενναία χορηγία του αγωνοθέτου και μεγάλου του Συλλόγου ευεργέτου Χρηστάκη Εφέντη Ζωγράφου” (την κριτική επιτροπή απαρτίζουν οι: Κατρίν Βελισσάρη, Θανάσης Βαλτινός, Θέμης Πάνου, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Κατερίνα Σχινά).
– Οι ήρωες του Λεωνή “με ένδυμα περιπάτου”: Σε μία προσπάθεια προσέγγισης της ατμόσφαιρας του έργου και της εποχής του, οι φοιτητές του Tμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ένδυσης του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας μελετούν το βιβλίο και τις περιγραφές του Γ. Θεοτοκά για την εμφάνιση των ηρώων του και αναπαριστούν το ένδυμά τους. Πρόκειται για μια έκθεση/εγκατάσταση που έχει ως στόχο να «δημιουργήσει ατμόσφαιρα», ακολουθώντας τις ανάλαφρες αναφορές και την αίσθηση του Λεωνή μέσα  στο κείμενο.
– “Η Πόλη του Λεωνή”: Καλλιτεχνικό εργαστήρι – Επιμέλεια: Γιώργος Κεβρεκίδης, Εικαστικός, Ελευθερία Στόικου, Εικαστικός, Ερατώ Χατζησάββα, Επίκουρη Καθηγήτρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.
Β.Χ. / http://www.amna.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή