Ο Κώστας Ευαγγελάτος στην κριτική επιτροπή των Art Awards της Dreamteam

by Times Newsroom

Ο ζωγράφος, λογοτέχνης, εικαστικός performer και θεωρητικός της Τέχνης, Κώστας Ευαγγελάτος θα είναι ένα από τα σημαντικά πρόσωπα που θα απαρτίζουν την κριτική επιτροπή των Art Awards της Dreamteam!

Η Dreamteam με γνώμονα, ότι οι καλλιτέχνες αξίζουν τα δικά τους μοναδικά βραβεία, θεσπίζει τον εικαστικό διαγωνισμό πανελλαδικής εμβέλειας Art Awards καθώς και την αντίστοιχη συλλογική έκθεση Τέχνης, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων, με στόχο την ανάδειξη και την καταξίωση των καλλιτεχνών ανά κατηγορία. Τα έργα των Art Awards που θα είναι δημιουργίες γλυπτικής, ζωγραφικής, φωτογραφίας και μικτής τεχνικής, θα εκτεθούν στη μεγάλη εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών στις 6-7-8 Φεβρουαρίου 2023. Η κριτική επιτροπή που αποτελείται από διεθνώς αναγνωρισμένα και καταξιωμένα πρόσωπα του εικαστικού χώρου, θα αποφανθεί για τα αρτιότερα έργα και θα αποδώσει τα βραβεία ανά κατηγορία!

Το όνομα και η κριτική του Κώστα Ευαγγελάτου προσδίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο καλλιτεχνικό αυτό γεγονός!

Ο Κώστας Ευαγγελάτος γεννήθηκε στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς. Eίναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Εθνικής Εταιρίας των Ελλήνων Λογοτεχνών, της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών του Κέντρου Μελετών Ιονίου, της Εραλδικής και Γενεαλογικής Εταιρίας Ελλάδος κ. α.

Σπουδές: Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα ιστορίας της σύγχρονης τέχνης και ζωγραφικής στοΠαν/μιο New School for Social Research (1983-1985) της Ν. Υόρκης, κοντά στους P. Ehrlich και A. David.

Από το 1986 έως το 1993 διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής στη Gallery DADA στην Αθήνα, και το 1990 ίδρυσε την ομάδα τέχνης ART STUDIO EST. Παράλληλα με τη ζωγραφική, έχει εργαστεί σε διεθνές επίπεδο στους τομείς της Performance, Body Art, Happening και Mail Art. Έχει παρουσιάσει ενότητες από τα έργα του σε ατομικές εκθέσεις σε: Αθήνα, Νέα Υόρκη, Ρότσεστερ, Θεσσαλονίκη, Αρέτσο, Αβινιόν, Σαντιγί, Παρίσι, Γλασκόβη, Άμστερνταμ, Λευκωσία κ.α.

Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και διεθνείς καλλιτεχνικές συναντήσεις στη Βαρκελώνη, Βαρσοβία, Σέρατζ, Γκέτεμποργκ, Αμιένη, Ρώμη, Μόσχα, Σαντιάγκο, Μπουένος – Άϊρες, Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες, Σιάτλ κ.α. Έχει εκδώσει επίσης βιβλία, αισθητικά δοκίμια, ποιήματα σε δεκαεπτά εκδόσεις (Εκδόσεις ΣΥΛΛΟΓΕΣ, ΑΠΟΠΕΙΡΑ, ΑΠΑΡΣΙΣ, ΑΝΩ ΤΕΛΕΙΑ), λιθογραφικά έργα (bodygraphics), Ημερολόγια τέχνης κλπ.

Έργα του βρίσκονται σε συλλογές έργων τέχνης, όπως και στο Ινστιτούτο Τεχνών της Τράπεζας της Ελλάδας, στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, την Πινακοθήκη της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην ΤΕΧΝΗ-Μακεδονική Εταιρία Καλών Τεχνών, στην Πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, στη Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών, του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας (ACG Artcollection), στο Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη, στο αρχηγείο του Πολεμικού Ναυτικού, στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης στην Παιανία, στο Πάντειον, στο Τμήμα ΜΜΕ και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου στο Αργοστόλι- Αίθουσα «Κώστα Ευαγγελάτου», στην Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην Κέρκυρα, στην Πινακοθήκη του Δήμου Κερκυραίων, στο Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στη Λευκωσία, στο Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας, στην Ελληνική Πρεσβεία στη Γαλλία, στο Ελληνικό και στο Κυπριακό Προξενείο στο Παρίσι, στο Πανεπιστήμιο Fordham της Νέας Υόρκης, στο CentredesSevresστο Παρίσι κ.α.

Γράφει ποιήματα από το 1973. Η πρώτη συλλογή ποιημάτων του εκδόθηκε στην Αθήνα το 1975 και επανεκδόθηκε με την προσθήκη νέων ποιημάτων το 1976. Ακολούθησε η έκδοση της ποιητικής σύνθεσης «Η Τολμηρή επίλυση», Α΄ γραφή, το 1977. Το 1978 εκδόθηκε μία σύνοψη ποιητικών αποφθεγμάτων του με τίτλο «Γραφήματα ’77». Το 1980 κυκλοφόρησε σε έκδοση τέχνης το ποίημα το «Δωμάτιο». Μεταξύ φίλων κυκλοφόρησε το 1983 το «Μυθογράφημα του στη μικρή πόλη της Νότιας Γαλλίας Menerbés. Το 1997 εκδόθηκε η «Ιδεογραφική σμίλη», με θεωρητικά και κριτικά κείμενά του περί τέχνης. Έκτοτε συνεχίζει με επιτυχία την πολυμορφική εικαστική και ποιητική του πορεία.

Οι «Nεφελομορφίες» του Κώστα Ευαγγελάτου είναι η τελική φάση των ζωγραφικών νεφελογραφικών συνθέσεων του, με θέμα τον ουρανό, σε διαφορετικές στιγμές της ημέρας. Οι χρωματικές αντιθέσεις είναι καθοριστικές στη διάρθρωση των εικόνων που δημιουργούν. Το παιχνίδισμα των χρωμάτων και των μορφών που αναδύονται στα νέφη διαμορφώνει υποβλητική ρομαντική ατμόσφαιρα αφαιρετικού χαρακτήρα, που μας ωθεί σε φανταστικό, πνευματικό και ονειρικό ταξίδι στο φυσικό περιβάλλον που κυριαρχεί το φως του Ιονίου.

Το 2000, μετά την απώλεια των αγαπημένων του γονέων, δραστηριοποιήθηκε καλλιτεχνικά και στην Κεφαλονιά. Στον πρώτο όροφο του πατρικού σπιτιού στο Αργοστόλι ίδρυσε τη Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa «Ροδόπη», με το όνομα της Μητέρας του. Διοργανώνει εκεί κάθε χρόνο εκθέσεις έργων, στο ισόγειο είναι το ατελιέ του και στο παράπλευρο οίκημα η μόνιμη συλλογή με εικαστικά έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Στον κήπο υπάρχει η μικρή λίθινη σκηνή που γίνονται performances. Επίσης κάθε Αύγουστο έχει καθιερώσει την ετήσια εκδήλωση «Πανσέληνος στον Κήπο», στην οποία δίνουν το παρών και ξένοι καλλιτέχνες και έχουν παρουσιαστεί ποικίλα δρώμενα τέχνης και λόγου, που ωθούν το κοινό σε αισθητική μέθεξη αλλά και βαθύτερους προβληματισμούς. Η μεγάλη απήχηση του εγχειρήματος, τόσο στους φιλότεχνους όσο και στους καλλιτέχνες είναι η μεγάλη ηθική ανταμοιβή του, όπως χαρακτηριστικά ο ίδιος ο διαπρεπής καλλιτέχνης λέει, για την ανεξάρτητη αποκεντρωτική πολιτιστική προσπάθεια του!

Το Δ.Σ της Dreamteam ευχαριστεί θερμά τον κύριο Κώστα Ευαγγελάτο για τη σύμπραξη και την Τιμή!

Πληροφορίες για τα Art Awards στα τηλέφωνα: 6985015875 – 6989283000

www.dreamteam.org.gr

facebook & instagram: dreamteam.org.gr

 

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com