Ο Κρίστο και η Ζαν Κλοντ στο Ντίσελντορφ

To περίφημο μουσείο Kunstpalast στο Ντίσελντορφ αφιερώνει στο διάσημο καλλιτεχνικό δίδυμο μια έκθεση με 70 έργα. Ο τίτλος της έκθεσης είναι "Κρίστο και Ζαν Κλοντ. Παρίσι. Νέα Υόρκη. Χωρίς σύνορα".

by Times Newsroom

Οι πρώτες επικαλύψεις

Στην αρχή ο Κρίστο συσκεύαζε μικροπράγματα, κουτάκια ή μπουκάλια, καρέκλες και άλλα αντικείμενα της καθημερινότητας. Σε μεταγενέστερη φάση κάλυψε βιτρίνες καταστημάτων με ύφασμα ή χαρτί. Αυτό που πίστευε ήταν ότι οποιοδήποτε αντικείμενο μπορεί να μετατραπεί σε τέχνη και κάθε κάλυψη αποκαλύπτει το εσωτερικό του αντικειμένου ή του κτιρίου πιο καθαρά από ό,τι όταν δεν είναι καλυμμένο.

Το καλλιτεχνικό ζευγάρι

Το 1958, ο Κρίστο που γεννήθηκε στη Βουλγαρία, πήγε στο Παρίσι μέσω Πράγας και Βιέννης και εκεί γνώρισε την Ζαν Κλοντ, τη γυναίκα που θα τον συνόδευε σε όλη του τη ζωή. Σύντομα σχεδίασαν μαζί τις καλλιτεχνικές τους δράσεις και τα έργα τους χρηματοδοτήθηκαν από την αρχή.

Λιθογραφία, «Ο Καθεδρικός μου της Κολωνίας», 1992

Το έργο «Ο Καθεδρικός μου της Κολωνίας» αποκαλύπτει το όραμα που είχε το ζευγάρι καλλιτεχνών για τον περίφημο ναό. Ο καθεδρικός ναός που είχει μαυρήσει λόγω περιβαλλοντικών επιρροών, έμελλε να λάμψει αργότερα ένα τμήμα του στα λευκά. Ο Κρίστο είχε κάνει τα σχέδια για την 100η επέτειο από την ολοκλήρωση του καθεδρικού ναού, αλλά ποτέ δεν υπήρξε συγκεκριμένο πλάνο.

Το τυλιγμένο Ράιχσταγκ, 1995

Το έργο αυτό έκανε το ζευγάρι γνωστό σε όλο τον κόσμο. Ο Κρίστο έκανε σχέδια για το Ράιχσταγκ από τη δεκαετία του 1970. Μετά από πολλά χρόνια διαδικασιών έγκρισης, οι καλλιτέχνες κατάφεραν να πραγματοποιήσουν τα σχέδιά τους και το 1995 τύλιξαν το ιστορικό κτίριο με λευκό ύφασμα. Μια απόλυτη επιτυχία που προσέλκυσε εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες στη γερμανική πρωτεύουσα για 16 ημέρες.

Το χρυσό Σέντραλ Παρκ, 2005

Τον Φεβρουάριο του 2005, στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης, πάνελ από ύφασμα στο χρώμα του σαφράν κρεμόντουσαν από τις 7.503 πύλες, σχηματίζοντας έτσι ένα «χρυσό ποτάμι» που κυλούσε μέσα στο πάρκο όταν το έβλεπε κανείς από ψηλά. Ο Κρίστο και η Ζαν Κλοντ εργάστηκαν για αυτό το έργο για 26 χρόνια.

Πλωτοί διάδρομοι, 2016

Αυτό ήταν το πρώτο έργο που πραγματοποίησε ο Κρίστο χωρίς τη σύζυγό του, η οποία πέθανε το 2009. Πλωτοί διάδρομοι επέπλεαν στη λίμνη Ιζέο στη βόρεια Ιταλία. Οι άσχημες καιρικές συνθήκες και η τεράστια εισροή επισκεπτών οδηγούσαν μερικές φορές σε χαοτικές συνθήκες. Στις 3 Ιουλίου 2016, το έργο ολοκληρώθηκε και 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι περπάτησαν στους πλωτούς διαδρόμους.

Αψίδα του Θριάμβου, 2021

Ήταν ένα όνειρο του Κρίστο και της Ζαν Κλοντ από τη δεκαετία του 1960 να καλύψουν ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια του Παρισιού, την Αψίδα του Θριάμβου. Το 1985 είχαν ήδη καλύψει τη γέφυρα Πον Νεφ. Ο Κρίστο εργάστηκε με σκίτσα και προσχέδια μέχρι και λίγο πριν από το θάνατό του, τον Μάιο του 2020. Το έργο πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο του 2021.

Ιβ Κλάιν, 1960

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 22 Ιανουαρίου 2023 και παρουσιάζονται και τα έργα και άλλων σύγχρονων του διάσημου ζευγαριού όπως της Νίκι ντε σαν Φαλ, Ντάνιελ Σπέρι, Λούτσιο Φοντάνα κ.α.

Πηγή: www.dw.com

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com