Site icon Times News

Ο “κυρ Κώστας” των “φυσικών καταστροφών” και το τρεχαντήρι του…

Με αφορμή το γάμο του μικρότερου από τους γιους του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, προχθές στη Μητρόπολη Αθηνών, δεν έλειψαν και κάποιοι δημοσιογράφοι, που, στα ρεπορτάζ τους “ξέχασαν” ότι ο τέως είναι… οριστικά και αμετάκλητα τέως! Και οι λέξεις “βασίλισσα”, “πρίγκιπας”, “πριγκίπισσα” επαναλαμβάνονταν με εμμονή, ενώ σε κάποια φράση προς το τέλος της περιγραφής τους, ορισμένοι απ΄ αυτούς, έλεγαν για… “ξεκάρφωμα” και ένα… “τέως βασιλιάς”!

Πάνε χρόνια, που, είχαμε αποκαλύψει την απόκτηση μεγάλου κτήματος στη θέση Γκιάλεζα στο Πόρτο Χέλι, απ’ τον τέως, μέσω offshore εταιρειών, για να χτίσει συγκρότημα οκτώ κτηρίων θερινής κατοικίας.

Αναφερόμασταν, στο “΄Εθνος της Κυριακής”, στην εμπλοκή δύο offshore εταιρειών, στις αγοραπωλησίες των 17 αρχικών αγροτεμαχίων, που ενωμένα συγκροτούν το οικόπεδο, τη Vestricia Properties Limited, με έδρα τη Μονρόβια της Λιβερίας, που δραστηριοποιείται από τις 21/11/2007 στο Κρανίδι Αργολίδας και δηλώνει γραφεία στο Κολωνάκι, καθώς και την Aspiring Services Limited, με έδρα τη Λευκωσία της Κύπρου, που δραστηριοποιείται στο Κρανίδι από τις 17/11/2010. Μάλιστα, η συγκεκριμένη εταιρεία έχει δηλωθεί με την εξόχως κατατοπιστική διεύθυνση… οδός Σεσιγκλιάτι, αριθ. 0! (“Σεσιγκλιάτι” ονομάζεται στο Πόρτο Χέλι η πλαγιά της Γκιάλεζας!).

Σχέση με το συγκεκριμένο κτήμα εμφανίζεται να έχει και μια τρίτη εταιρεία, η Γκιάλιζα Ανώνυμος Κτηματική και Εμπορική, με έδρα στην Ακτή Μιαούλη του Πειραιά, που φέρεται να εκπροσωπείται από γνωστό δικηγόρο των Αθηνών.

Οι offshore του τέως δεν τελειώνουν εδώ. Υπενθυμίζεται ότι με προσφυγή του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ο τέως ζητούσε, μετά την κατάργηση της βασιλείας, αποζημίωση 161 εκατ. ευρώ, για την περιουσία του! Το ελληνικό κράτος έδωσε τελικά 12 εκατ., τα οποία κατέβαλε (με τον… πιο εύστοχο υπαινιγμό) από τον προϋπολογισμό… «φυσικών καταστροφών»!

Ο Κωνσταντίνος υποσχέθηκε ότι τα χρήματα αυτά θα επιστραφούν στον ελληνικό λαό, ως χορηγίες σε φυσικές καταστροφές κλπ, μέσω του Ιδρύματος “Αννα Μαρία”, που δημιουργήθηκε το 2013 και αυτό ως offshore(!), με νομική καταχώρηση του Ιδρύματος έχει γίνει στο Λιχτενστάιν (αριθμός μητρώου: FL-0002.094.445-2).

Απαντώντας στο “΄Εθνος της Κυριακής” ο Κωνσταντίνος, παραπονέθηκε ότι δεν γράψαμε ότι πλήρωσε κανονικά τους φόρους, ενώ παραδέχθηκε ότι η αγοραπωλησία έγινε μέσω offshore, ισχυρίσθηκε ωστόσο, ότι η αγορά δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς, αφού του έχει αφαιρεθεί η ιδιότητα του Ελληνα πολίτη.

Εννοώντας προφανώς, τα τυπικά προβλήματα που είχαν αρχικά προκύψει από τη δική του άρνηση να αποκτήσει επίθετο, μετά το δημοψήφισμα (8/12/1974). Χωρίς, ωστόσο, αυτό να τον εμποδίζει να χρησιμοποιεί ακόμα και σε δικόγραφα τον τίτλο «τέως βασιλιάς», δικαίωμα που του αναγνωρίζει και το ΣτΕ, απόφαση αρ. 4575/1996. Είναι κάτι που ο ίδιος αποφεύγει να τηρεί, ενώ συχνά ιδιοποιείται ανύπαρκτο τίτλο παραλείποντας το «τέως» και συμπεριφέρεται ως εν ενεργεία μονάρχης.

Είχα μιλήσει τότε, σε αλλεπάλληλες επισκέψεις μου στο Πόρτο Χέλι, με ανθρώπους που γνώριζαν λεπτομέρειες για το θέμα της Γκιάλεζας, μου έλεγαν ακόμη, ότι κάποιοι στο περιβάλλον του, δεν έπαψαν να τον προσφωνούν “μεγαλειότατε”, να μιλάνε πάντα για “βασιλιά”, “πρίγκιπες” και να του εκφράζουν ευχές να επιστρέψει σύντομα στο θρόνο!

Η “Αφρόεσσα”

Μόνο οι καραβομαραγκοί της περιοχής όπου ο τέως επισκεύαζε ένα 18μετρο τρεχαντήρι, που, το μετέτρεψε σε κότερο και το ονόμασε “Αφρόεσσα”, έλυσαν μόνοι τους και οριστικά, το θέμα του ονόματος του τέως!

Μου μετέφεραν ότι την πρώτη φορά που εμφανίστηκε ο Κωνσταντίνος στο ναυπηγείο, οι καραβομαραγκοί, μιλώντας μεταξύ τους, αναρωτήθηκαν:

– Τώρα αυτόν, που θα έρχεται κάθε μέρα να παρακολουθεί τις εργασίες, πως θα τον προσφωνούμε; Να τον λέμε “μεγαλειότατε” αποκλείεται! Να μην τον προσφωνούμε καθόλου, πάλι είναι λίγο άβολο. Και δεν είναι ευγενικό.

Τότε, κάποιος έριξε την ιδέα:

– “Nα τον προσφωνούμε κυρ Κώστα”!

Το δέχθηκαν και οι υπόλοιποι και το… “κυρ Κώστα” ακούγονταν συνέχεια! “Εδώ κυρ Κώστα θα κάνουμε αυτό”. “Τι λέτε εσείς κυρ Κώστα, εδώ να προσθέσουμε εκείνο”, “Πως σας φαίνεται το αποτέλεσμα κυρ Κώστα” κ.ο.κ.

– Το δέχθηκε το “κυρ Κώστα”, δεν έδειξε δυσφορία, δεν αντέδρασε κάπως…

– Μια χαρά το δέχθηκε.

The following two tabs change content below.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Ο Γιάννης Κρητικός, είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και από το 1993 εργάζονταν στο «΄Εθνος της Κυριακής» ως ρεπόρτερ στο ελεύθερο ρεπορτάζ και στο ρεπορτάζ υγείας, μέχρι τον Μάϊο του 2016, που συνταξιοδοτήθηκε Κατάγεται από την Καβάλα, σπούδασε πολιτικές επιστήμες. Στα φοιτητικά του χρόνια εργάστηκε ως ρεπόρτερ στο περιοδικό «Ταχυδρόμος» του συγκροτήματος Λαμπράκη, αργότερα στο MEGA, ρεπόρτερ στην εκπομπή «Στούντιο 5». Εργάστηκε ακόμη ως κειμενογράφος στη διαφήμιση και επιμελήθηκε ειδικές εκδόσεις- λευκώματα, επίσης ως προϊστάμενος βιβλιοθήκης και υπεύθυνος ειδικών εκδόσεων στη ΓΓΕ. Ασχολήθηκε για χρόνια με περιοδικά της θάλασσας, ήταν αρχικά αρχισυντάκτης στο περιοδικό «Τρίαινα», αργότερα διευθυντής στο περιοδικό Θάλασσα και Γιώτινγκ. Ασχολείται μέχρι τώρα ερασιτεχνικά με την καλλιτεχνική φωτογραφία, ενώ τα καλοκαίρια, στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Καβάλα, με καταδύσεις και φωτογραφίες βυθού. ΄Αρχισε τη δημοσιογραφική του ενασχόληση ως έφηβος στην Καβάλα, εργάστηκε αρχικά στις εφημερίδες «Καβάλα», «Πρωϊνή», αργότερα διευθυντής στη «Δευτεριάτικη Πρωϊνή», ρεπόρτερ στον τοπικό ραδιοσταθμό της ΕΡΑ, ενώ υπήρξε για σειρά ετών ανταποκριτής αθηναϊκών εφημερίδων. Το 2008 βραβεύτηκε από το ΄Ιδρυμα Μπότση με το βραβείο ελεύθερου – κοινωνικού ρεπορτάζ.
Exit mobile version