Ο Λαβρόφ στηλιτεύει την «αποικιοκρατική» πολιτική της Γαλλίας και της Ευρώπης στο Μαλί

«Κατανοούμε, αλλά δεν εκτιμάμε τις προσπάθειες της Γαλλίας και άλλων χωρών της ΕΕ να εξασφαλίσουν κυρίαρχο ρόλο στην Αφρική και σε άλλες περιοχές»

by Times Newsroom

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ κατήγγειλε χθες Παρασκευή την «αποικιοκρατική νοοτροπία» της Γαλλίας και της Ευρώπης στο Μαλί, υποδεχόμενος στη Μόσχα τον ομόλογό του Αμπντουλαγέ Ντιόπ.

«Η δυσαρέσκεια (της Γαλλίας) για την επιθυμία των αρχών του Μαλί να ζητήσουν βοήθεια ξένων δυνάμεων ασφαλείας δεν είναι τίποτε άλλο παρά υποτροπή στην αποικιοκρατική νοοτροπία την οποία οι Ευρωπαίοι θα όφειλαν να έχουν αφήσει κατά μέρος εδώ και πολύ καιρό», έκρινε ο ρώσος ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο κ. Λαβρόφ προειδοποίησε εναντίον του «αληθινού κινδύνου να εμφανιστούν» στο Μαλί «θύλακες αναρχίας, όπου θα δρουν ανεμπόδιστα μαχητές παράνομων ένοπλων οργανώσεων». Αυτό θα ήγειρε «απειλή για την εδαφική ακεραιότητα» της χώρας του Σαχέλ, πράγμα που «έχουμε ήδη πει επανειλημμένα στους γάλλους συναδέλφους», πρόσθεσε.

«Κατανοούμε, αλλά δεν εκτιμάμε τις προσπάθειες της Γαλλίας και άλλων χωρών της ΕΕ να εξασφαλίσουν κυρίαρχο ρόλο στην Αφρική και σε άλλες περιοχές», πρόσθεσε ο κ. Λαβρόφ, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτο» το ότι το Παρίσι θέλει να «υπαγορεύει» τη συμπεριφορά του Μαλί.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα θα προσφέρει υποστήριξη στο Μπαμακό για να βελτιωθούν το αξιόμαχο και «οι δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεων» της χώρας της Αφρικής, ειδικά εκπαιδεύοντας στρατιωτικούς και αστυνομικούς.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να προμηθεύει το Μαλί με σιτάρι, λιπάσματα και πετρελαϊκά προϊόντα, την ώρα που η Ρωσία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με σαρωτικές κυρώσεις εξαιτίας της εισβολής του στρατού της στην Ουκρανία. Τα τιμωρητικά μέτρα έπληξαν τις εξαγωγικές δυνατότητες της Ρωσίας και εντείνουν τις ανησυχίες για την εκδήλωση παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

Το Παρίσι αποφάσισε τον Φεβρουάριο να αποσύρει τα γαλλικά στρατεύματα από το Μαλί, εν μέσω επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας και εντάσεων με τη στρατιωτική χούντα της αφρικανικής χώρας, που η Δύση κατηγορεί ότι προσέλαβε τη ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Βάγκνερ, γι’ αυτή ιδιωτικό στρατό του Κρεμλίνου.

Το Μπαμακό το διαψεύδει, μιλά για διακρατική συνεργασία, έλευση ρώσων στρατιωτικών σε ρόλο συμβούλων και εκπαιδευτών, αντίστοιχο με αυτόν που είχαν οι ευρωπαίοι.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή