Ο «Λουπέν των βιβλίων» συνελήφθη από το FBI για κλοπή ανέκδοτων χειρογράφων

Βαρύνεται με τις κατηγορίες της πλαστοπροσωπίας και της υπεξαίρεσης χειρογράφων (διάσημων και μη) συγγραφέων· ο ίδιος αρνείται τα πάντα.

by Times Newsroom

Ο παγκόσμιος χώρος της λογοτεχνίας ίσως έλυσε ένα μεγάλο μυστήριο· ο κλέφτης χειρογράφων με τα 160 πρόσωπα, ο Αρσέν Λουπέν των βιβλίων, όπως έχει ονομαστεί ο εικοσιεννιάχρονος Ιταλός Filippo Bernardini, συνελήφθη από το FBI στη Νέα Υόρκη. Βαρύνεται με τις κατηγορίες της πλαστοπροσωπίας και της υπεξαίρεσης χειρογράφων (διάσημων και μη) συγγραφέων· ο ίδιος αρνείται τα πάντα.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Αθηνάκης

Ο Φίλιπο Μπερναρντίνι εργαζόταν μέχρι πρότινος στο Λονδίνο συντονιστής διεθνών παραγωγών στον ιστορικό οίκο Simon & Schuster, κάτι που τον έφερνε σε διαρκή επαφή με τα μέσα και τα έξω του εκδοτικού χώρου διεθνώς, χαρίζοντάς του ένα μεγάλο δίκτυο επαφών και, συνεκδοχικά, πληροφοριών. Ο ίδιος είναι πολύγλωσσος, έχοντας κάνει αντίστοιχες σπουδές, ενώ έχει ασχοληθεί με τη μετάφραση και έχει εκδώσει ένα μυθιστόρημα στην Ιταλία με τον τίτλο «Bulli», υπογράφοντας με το όχι και τόσο επιτυχημένο ψευδώνυμο «Filippo B». Στο παρελθόν, έχει εργαστεί ως εκπαιδευόμενος ή υπάλληλος σε διάφορους οίκους ανά την Ευρώπη.

Επί έξι χρόνια, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, φέρεται να προσπαθούσε και συχνά να κατάφερνε να αποσπά ανέκδοτα ακόμη χειρόγραφα από εκδότες, συγγραφείς, ατζέντηδες και scouters, λαμβάνοντας κάθε φορά διαφορετική, πάντα διαδικτυακή, ταυτότητα και επικοινωνώντας σε τουλάχιστον 10 διαφορετικές γλώσσες. Είχε μάλιστα δημιουργήσει περί τις 160 ηλεκτρονικές διευθύνσεις που έμοιαζαν με αυτές των πραγματικών εκδοτών και ενοχλούσε με μηνύματα συναδέλφους του μέχρι και από την Ισλανδία, μιλώντας ταυτόχρονα και τη γλώσσα τους και την εκδοτική ιδιόλεκτο. Εξάλλου, στόχος του ήταν το χειρόγραφο. Θα μπορούσε ίσως να πει κανείς ότι δεν τον ενδιέφερε τίποτε άλλο· εξού και όλοι αναρωτιούνται ποιο ήταν τέλος πάντων το κίνητρό του.

Μάλιστα, η πολυγραφότατη και μεταφρασμένη σχεδόν σε όλο τον κόσμο Μάργκαρετ Άτγουντ, σε μία ανοικτή συνέντευξη Τύπου το 2019, είχε δηλώσει ότι «υπήρξαν συντονισμένες απόπειρες κλοπής χειρογράφων μου. Υπήρξαν πλαστά μέιλ από ανθρώπους που προσπαθούσαν να αποσπάσουν ακόμα και τρεις σελίδες». Δημοσιεύματα θέλουν να σχετίζεται ο περί ου ο λόγος με τις συγκεκριμένες ενέργειες, όπως και με απόπειρες υπεξαίρεσης χειρογράφων του Στιγκ Λάρσον, της Σάλι Ρούνεϊ και του Ίθαν Χοκ.

Έβριζε αυτούς που έκλεβε…

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως το ερευνητικό ρεπορτάζ του νεοϋορκέζικου «Vulture» για τον βίο και την πολιτεία τού «Ταλαντούχου κ. Μπερναρντίνι» φαίνεται να τον συνδέει με ανοίκειες επιθέσεις προς τους συγγραφείς από τους οποίους αποσπούσε τα χειρόγραφα! Όπως αναφέρουν οι Reeves Wiedeman και Lila Shapiro ―που αφήνουν να εννοηθεί ότι ενδέχεται να μην ήταν μόνον ένας ο δράστης― έστελνε απαντήσεις σε παραπλανημένους συγγραφείς χαρακτηρίζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ σκουπίδι το έργο τους και υποδεικνύοντας τις αναγκαίες αλλαγές.

Στο ίδιο ρεπορτάζ του «Vulture», που μαζί με αντίστοιχο του «New Republic» ξεχωρίζει ανάμεσα σε όσα έχουν γραφτεί για τον κλέφτη χειρογράφων ή «spine collector», αναφέρεται ότι οι δύο ρεπόρτερ είχαν λάβει email από κάποιον που τους προέτρεπε με σκαιό τρόπο να πάψουν να σκαλίζουν την υπόθεση της κλοπής χειρογράφων. Μάλιστα, ένα από τα μηνύματα έλεγε: «ΑΚΟΥ ΤΙ ΣΟΥ ΛΕΩ: ΠΑΡΑΤΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΗΛΙΘΙΟ ΑΡΘΡΟ ΑΜΕΣΩΣ! Αναρωτιέμαι ποιος σας πληρώνει για τέτοια σκουπίδια!».

Συνεργασία και με Έλληνες

Ο Φίλιπο Μπερναρντίνι, ως υπάλληλος του Simon & Schuster αλλά και άλλων οίκων στο παρελθόν, είχε ασφαλώς επαφές με εκδοτικούς οίκους απ’ όλο τον κόσμο ― και από την Ελλάδα. Ένας από τους τακτικούς συνεργάτες του ήταν ο Νίκος Αργύρης, εκδότης των διαχρονικών εκδόσεων Ίκαρος, ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ.

«Το πρώτο που σκέφτηκα ήταν ότι πρόκειται περί συνωνυμίας, διότι δεν μπορούσα να φανταστώ ότι είναι ο ίδιος με τον οποίο είχαμε τόσα χρόνια συνεργασία και ανταλλαγές μηνυμάτων. Ο ρόλος του Μπερναρντίνι στον Simon & Schuster ήταν καθαρά διεκπεραιωτικός, οπότε τα μηνύματα που ανταλλάσσαμε ήταν μόνο για πρακτικά ζητήματα. Ήταν τυπικότατος στις επαφές του» μας είπε ο Νίκος Αργύρης.

Τι έκανε με τα χειρόγραφα;

Πάντως, όλα τα ρεπορτάζ αναρωτιούνται για ποιο λόγο αυτός, που προσπαθούσε με τόσο κόπο και επί τόσα χρόνια να αποσπάσει αδημοσίευτα χειρόγραφα, δεν τα χρησιμοποίησε πουθενά και δεν φαίνεται να έχει αποκομίσει κανένα όφελος. Κανένα από τα υποκλαπέντα χειρόγραφα, όπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα, δεν έχει διαρρεύσει ποτέ στο διαδίκτυο ή όπου αλλού.

Ο Νίκος Αργύρης των εκδόσεων Ίκαρος, στη συνομιλία που είχε με την ΕΡΤ, έδωσε τη δική του εξήγηση: «Πιστεύω ότι είναι πολύ περίεργο σε όλη αυτή την υπόθεση ότι ο ίδιος δεν αποσκοπούσε στο να βγάλει κάποιο οικονομικό ή άλλο όφελος απ’ όλη αυτή την ιστορία, μιας και δεν φαίνεται να είχε κερδίσει ποτέ κάτι· κι αυτό, νομίζω, το κάνει ακόμα πιο συναρπαστικό και περίεργο. Ο μόνος λόγος που μπορώ να φανταστώ ότι μπήκε σε αυτή τη διαδικασία είναι μια κάποιου είδους ικανοποίηση του εγωισμού του· ίσως ήθελε να αποδείξει ότι μπορεί να το καταφέρει. Και ότι το σύστημα είναι, ας το πούμε έτσι, τρωτό».

Η σύλληψη από το FBI

Πράγματι, ακούγεται συναρπαστικό το FBI να… εμπλέκεται στον πραγματικό λογοτεχνικό χώρο και όχι στις σελίδες του. Η σύλληψη του Μπερναρντίνι στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης άφησε τους πάντες ενεούς και πρώτα απ’ όλα τους εκδότες του, που τηλεφωνούσαν έκπληκτοι στους συνεργάτες τους ανά τον κόσμο.

Ο Νίκος Αργύρης σχολίασε χαρακτηριστικά: «Την επόμενη κιόλας μέρα από τη σύλληψή του, επικοινώνησε μαζί μας συνάδελφος του Μπερναρντίνι από τον Simon & Schuster και μας εξέφρασε την έκπληξη όλων τους για τα νέα. Μάλιστα, μου είπε επί λέξει ότι αποχαιρετίστηκαν την Τρίτη-Τετάρτη εκείνης της εβδομάδας, φεύγοντας για διακοπές Χριστουγέννων, και έπειτα από δύο μέρες ενημερώθηκαν ―κι αυτοί από τα μέσα― για τη σύλληψή του στην Αμερική».

Η δικάσιμος του Απριλίου

Μένει να φανεί πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση. Μέχρι ώρας, ο Φίλιπο Μπερναρντίνι παραμένει στη Νέα Υόρκη, αφού του ορίστηκε μεν εγγύηση 300.000 δολαρίων, εντούτοις του ζητήθηκε να παραδώσει το διαβατήριό του και περιοριστεί κατ’ οίκον. Στις 5 Απριλίου, που ―ω της συμπτώσεως― θα είναι τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου του Λονδίνου, θα οδηγηθεί εκ νέου στο δικαστήριο, όπου αναμένεται να δηλώσει και πάλι αθώος.

Στο μεταξύ, ίσως οι συγγραφείς βρουν ακόμα μία έμπνευση για τα επόμενα βιβλία τους διά του κλέφτη χειρογράφων, του Λουπέν των βιβλίων, του «Ταλαντούχου κ. Μπερναρντίνι», ο οποίος επιμένει να δηλώνει ένας… απλός μανιώδης των λέξεων, ενώ αντιμετωπίζει 20 χρόνια φυλακή.

Πηγή: ertnews.gr

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή