Ο Μάης αυτοπροσώπως…!

by Πέτρος Γαργάνης
  • Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΓΑΡΓΑΝΗΣ

Ανέκαθεν αντιλαμβανόμουν το Πάσχα σαν τελική πρόβα για τη λαμπερή παράσταση του καλοκαιριού, καίτοι κατά κανόνα επαληθευόταν η επισφάλεια των προσδοκιών μου. Άλλωστε πολύ συχνά, υπέρ το δέον θα ‘λεγα εδώ στα βορεινά της χώρας, ξεπαγιάζαμε οικογενειακώς γύρω από τη σόμπα, καθιστώντας ασύμφορο το ούτως ή άλλως παρακινδυνευμένο εγχείρημα της εκδρομής στην πατρώα γη!

Και όντως, παρά τον βαθύτερο συμβολισμό που αφορά την αναγέννηση της φύσης, τα αποτελέσματα του ερχομού της Άνοιξης σπανίως γίνονταν ορατά, με τις κορυφές των βουνών ακόμα χιονισμένες, ενίοτε δε και τους πρόποδες αυτών! Ως εκ τούτου αποσαφήνισα γιατί στα ακόμη πιο βορεινά, δεν χαίρει το Πάσχα αναλόγου εορταστικής πρακτικής, αν και κατά πολύ σημαντικότερο των Χριστουγέννων. Και εδώ που τα λέμε, το χαρμόσυνο γεγονός της γεννήσεως στερείται καθεαυτό πρωτοτυπίας ως θαύμα, εν αντιθέσει με αυτό της Αναστάσεως, του οποίου η αποκλειστικότητα διατηρείται ως η απόλυτη έκφραση της χριστιανικής πίστης. Εκτός των άλλων όμως θεωρώ, σε συνάρτηση με την ελλιπή παρουσία της Άνοιξης (π.χ. Βρετανικές Νήσοι, Κάτω Χώρες κλπ.), ότι υποκρύπτεται και μια τεχνηέντως κεκαλυμμένη μορφή αμφισβήτησης! Αντίληψη δε που ενισχύεται περαιτέρω από τον δεδομένα ασεβή πραγματισμό των προτεσταντών, όσο και από την θεατράλε –γι αυτό και ύποπτη- ευλάβεια των πονηρών καθολικών!

Εν πάση περιπτώσει, τις φορές που οι ημερομηνίες άγγιζαν -καλή ώρα- τον Μάη, οι πιθανότητες μιας λαμπρής εορταστικής πολλαπλασιάζονταν μειώνοντας το ρίσκο της μάταιης προετοιμασίας. Ουσιαστικά επρόκειτο περί πρωτομαγιάς με ανύπαρκτη αναφορά στους εργατικούς αγώνες και όχι Αναστάσεως, όταν και με σημειολογία βουκολικού δράματος περιφερόμασταν σε αυλές και χωράφια σουβλίζοντας αρνιά και κοκορέτσια. Εγώ βεβαίως διασκέδαζα μ’ όλη μου την παιδική καρδιά , όχι όμως εξίσου και οι ενήλικες που έφεραν την ευθύνη παρασκευής των εδεσμάτων! Θυμάμαι τη μάνα μου σφόδρα αγανακτισμένη και με πλήρη συναίσθηση φορτίου και θέσεώς της να παρεμβαίνει αποφασισμένη αποσοβώντας τα χειρότερα: Παρά το γεγονός ότι ο πατέρας μου προσπαθούσε με συνεπή ζήλο να περάσει τη σούβλα στο αρνί, το αποτέλεσμα μόνο εν μέρει τον δικαίωνε, επιβεβαιώνοντας τις κατ’ αρχήν επιφυλάξεις του οικείου του περιβάλλοντος!

Όμως η διαδικασία δεν αφορούσε μόνο το σούβλισμα. Ήδη απ’ τις γκρίζες μέρες του Χειμώνα επισκεπτόταν στο χωριό κάποιο παιδικό του φίλο κτηνοτρόφο επιλέγοντας το αρνάκι με προσοχή, σαν πρώιμο στάδιο κτηνιατρικού ελέγχου ένα πράμα! Εν συνεχεία απαιτούσε φροντίδα και αυστηρό εγκλεισμό του ζώου στην στάνη, μέχρις ότου επανέλθει την Μεγάλη Εβδομάδα συνοδευόμενος πλέον από οικογένεια και φίλους. Επεδίωκε μάλιστα να παρίσταται αυτοπροσώπως την αποφράδα μέρα της σφαγής, κάτι που στην πραγματικότητα δεν άντεχε και για αυτό με διάφορες απίθανες προφάσεις εν τέλει το απέφευγε. Νωπές ήταν άλλωστε οι εντυπώσεις από το «περιστατικό της κότας», η οποία διέφυγε της καταδιώξεως του θηρευτή πηδώντας απέλπιδα από το μπαλκόνι του έκτου ορόφου! Επιβίωσε προσωρινώς της πτώσης, όχι όμως και της διάθεσης μιας μπρουτάλ γειτόνισσας, ξεκαρδισμένης, να αντικαταστήσει τον πατέρα μου στον ρόλο του δημίου!

Μία φόρα όμως το σφάγιο δραπέτευσε αιφνιδίως από το μαντρί, κάτι που ενδόμυχα ευχόμουν, παίζοντας τις πιθανότητες του με τον λύκο, σαφέστατα περισσότερες σε σχέση με τον βοσκό. Τουλάχιστον έτσι εξήγησε την απώλεια ο κτηνοτρόφος, προσπαθώντας να κατευνάσει την οργή του πατέρα μου με μια προβατίνα της οποίας η μυρωδιά μου παραμένει αξέχαστη. Μπορεί να ήταν και γίδα, δεν θυμάμαι.

Ακόμα και σήμερα θέλω να πιστεύω ότι το αρνάκι, εξελίχθηκε, αμέριμνο σε λιβάδια και αγρούς, σε ανταγωνιστικό της αγέλης του κριάρι. Καλή Ανάσταση!

The following two tabs change content below.
Πέτρος Γαργάνης
Ο Πέτρος Γαργάνης, γεννημένος και μεγαλωμένος στην Θεσσαλονίκη καταγόμενος από την Φλώρινα, με μουσικές κατά βάση σπουδές στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, ασχολήθηκε με την λογοτεχνία, την λογοκριτική και την αρθρογραφία συνεργαζόμενος με διάφορα έντυπα και εφημερίδες. Συγγραφέας της νουβέλας Μια γειτονιά είμαστε από τις εκδόσεις του Παρατηρητή.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή