Ο Μακρόν προτείνει τη δημιουργία μιας «ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας»

«Μπροστά στο νέο γεωπολιτικό πλαίσιο, πρέπει ξεκάθαρα να βρούμε το δρόμο για να σκεφτούμε την Ευρώπη, την ενότητά της, τη σταθερότητά της»

by Times Newsroom

Τη δημιουργία μιας «ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας», η οποία θα επιτρέψει στα δημοκρατικά έθνη της Ευρώπης να βρουν ένα νέο πλαίσιο πολιτικής συνεργασίας και ασφάλειας, πρότεινε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας στην τελετή λήξης της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Με αφορμή την αίτηση ένταξης στην ΕΕ της Ουκρανίας, ο Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι ναι μεν η χώρα αυτή είναι «μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας», ωστόσο παραδέχτηκε ότι «ακόμα κι αν της δώσουμε αύριο το καθεστώς υποψήφιας χώρας, γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά ότι η ενταξιακή διαδικασία θα διαρκέσει, χωρίς αμφιβολία, πολλά χρόνια, ίσως πολλές δεκαετίες». Ο Εμ. Μακρόν τόνισε ότι «αυτή είναι η πραγματικότητα», εκτός και αν η ΕΕ αποφασίσει να χαμηλώσει τα πρότυπα της ένταξης νέων μελών.

«Μπροστά στο νέο γεωπολιτικό πλαίσιο, πρέπει ξεκάθαρα να βρούμε το δρόμο για να σκεφτούμε την Ευρώπη, την ενότητά της, τη σταθερότητά της», συνέχισε ο Μακρόν.

«Το ερώτημα παραμένει, πώς να οργανώσουμε την Ευρώπη. Είναι ιστορική υποχρέωσή μας να απαντήσουμε σήμερα. Και η απάντηση είναι να δημιουργήσουμε αυτό που θα ονόμαζα μια ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα. Αυτή η νέα ευρωπαϊκή οργάνωση θα επιτρέψει στα ευρωπαϊκά δημοκρατικά έθνη να βρουν ένα νέο πλαίσιο πολιτικής συνεργασίας, ασφάλειας, ενεργειακής συνεργασίας, επενδύσεων σε υποδομές, μετακίνησης προσώπων και ειδικότερα των νέων», ανέφερε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή