Ο μητρικός ρόλος σε κρίση

Ο διπλός απαιτητικός ρόλος των γυναικών: μητέρα και εργαζόμενη, οδήγησε σε μια αλλαγή ως προς τη γυναικεία φύση και η μητρότητα εν μέρει έχασε την αίγλη που είχε. Πρόκειται για μια απομυθοποίηση της υπόστασης της μητέρας, που συνδέεται με τα κινήματα απελευθέρωσης των γυναικών

by Times Newsroom

Ο μητρικός ρόλος περνά κρίση. Δεν είναι αυθύπαρκτος, ούτε ενστικτώδης. Ο διπλός απαιτητικός ρόλος των γυναικών: μητέρα και εργαζόμενη, οδήγησε σε μια αλλαγή ως προς τη γυναικεία φύση και η μητρότητα εν μέρει έχασε την αίγλη που είχε. Πρόκειται για μια απομυθοποίηση της υπόστασης της μητέρας, που συνδέεται με τα κινήματα απελευθέρωσης των γυναικών.

«Στις μέρες μας παρατηρούμε μια σοβαρή κρίση της μητρικής ταυτότητας. Αμφιταλαντευόμενες ανάμεσα στις απαιτήσεις της μητρότητας και στην καριέρα τους, πολλές γυναίκες έρχονται να με συμβουλευτούν για τα συμπτώματα, βέβαια, που παρουσιάζουν τα παιδιά τους, αλλά και γιατί θέλουν να μιλήσουν για τις ανησυχίες τους σχετικά με τις μητρικές τους ικανότητες.

Τα αποτελέσματα αυτής της κρίσης διαφαίνονται στα άγχη και τις συγκρούσεις που καθορίζουν την εικόνα που η μητέρα δημιουργεί για τον εαυτό της και την οποία, στη συνέχεια, θα μεταδώσει στην κόρη της. Οι απαντήσεις που κάθε γυναίκα κατασκευάζει, όταν αντιμετωπίζει την έλλειψη καθολικού κύρους αξιών σχετικά με τη μητρότητα, αποκαλύπτονται μέσα από τις στενές συναλλαγές που δημιουργεί  με το παιδί της, από τη στιγμή της γέννησής του.

Ανάμεσα σε αυτές τις αξίες υπάρχει μία, θεμελιώδους σημασίας, που αφορά στην εικόνα την οποία η μητέρα διαμορφώνει για τη θηλυκότητα. Ακόμα και οι πιο ασήμαντες φροντίδες που η μητέρα παρέχει στη μικρή της κόρη επιτρέπουν τη σκιαγράφηση της γυναίκας που θα γίνει αυτό το μωρό είκοσι χρόνια αργότερα» (σελ. 12-13).

«Τα μυστικά που μοιράζονται μητέρα και κόρη αποκαλύπτουν την εικόνα που έχει η μητέρα για τη γυναίκα και την οποία εκφράζει στο παιδαγωγικό της σχέδιο, μέσα από το οποίο θα μεταμορφώσει την κόρη του σε γυναίκα του αύριο. Τα συμπτώματα που παρουσίασαν οι κόρες εξανάγκασαν τις μητέρες τους να φανερώσουν όσα περίμεναν από αυτές και να αποκαλύψουν τον τρόπο με τον οποίο φαντάζονταν ότι θα αποκτούσαν τη γυναικεία ταυτότητα.

Η κατασκευή της προσωπικότητας, η αντιπαράθεση και ο εναρμονισμός της με την προσωπικότητα των άλλων αποτελούν σίγουρα μερικές από τις σημαντικότερες προκλήσεις της ζωής. Το ποιος είναι το μαθαίνει κανείς από την κούνια, το ποιος γίνεται διαμορφώνεται μέσα από αναρίθμητες συναλλαγές. Σε αυτή την αναζήτηση της ταυτότητας, η σχέση κάθε ατόμου με το φύλο του και με το άλλο φύλο είναι θεμελιώδης» (σελ. 15-16).

  • Κράμερ Μπερτράν. (1999), Μυστικά γυναικών. Από μητέρα σε κόρη. Καστανιώτης.

____________________________________________________________________

  • Κουραβάνας Νικόλαος- Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.

Posted by Κουραβάνας Νικόλαος- Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγος, MSc 

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com