Ο Ναβάλνι λέει πως είναι στόχος τριών νέων ποινικών ερευνών

by Times Newsroom 1

Ο φυλακισμένος Ρώσος αντιπολιτευόμενος Αλεξέι Ναβάλνι δήλωσε σήμερα πως είναι στόχος τριών νέων ποινικών ερευνών, καθώς η πίεση αυξάνεται τις τελευταίες εβδομάδες εναντίον του κινήματός του και των οπαδών του.

Στον λογαριασμό του στο Instagram, ο Ναβάλνι ανέφερε πως κατηγορείται για υπεξαίρεση «όλων των δωρεών» που έχουν γίνει στην οργάνωσή του κατά της διαφθοράς, καθώς και για δημιουργία μιας οργάνωσης «που πλήττει τα δικαιώματα προσώπων» και για εξύβριση μιας δικαστή στη διάρκεια πρόσφατης δίκης.

Ο 44χρονος αντιπολιτευόμενος αναφέρει πως δέχθηκε στο κελί του την επίσκεψη ενός επιθεωρητή της ισχυρής Ανακριτικής Επιτροπής, που είναι αρμόδια για τις κύριες ποινικές έρευνες.

«Μου είπε ότι στην αγαπημένη μας Ρωσία διεξάγεται έρευνα για τρεις νέες σοβαρές υποθέσεις. Και 21 ερευνητές ασχολούνται μ’ αυτές στο πιο υψηλό επίπεδο. Και σε καθεμιά απ’ αυτές, ο εγκληματίας είμαι εγώ», έγραψε ο Ναβάλνι.

«Η ισχυρή εγκληματική οργάνωσή μου παίρνει διαστάσεις. Διαπράττω όλο και περισσότερα εγκλήματα», ειρωνεύθηκε προσθέτοντας πως είναι «μια ιδιοφυία» του υποκόσμου.

Η δηλητηρίαση και η φυλάκιση

Ο Αλεξέι Ναβάλνι φυλακίσθηκε τον Ιανουάριο κατά την επιστροφή του στη Ρωσία έπειτα από δηλητηρίασή του για την οποία κατηγορεί το Κρεμλίνο. Έχει καταδικασθεί σε φυλάκιση δυόμιση ετών για μια υπόθεση απάτης που έχει καταγγελθεί από την αντιπολίτευση.

Εκτίει έκτοτε την ποινή του σε μια φυλακή της περιφέρειας Βλαντίμιρ, σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων από τη Μόσχα, όπου διεξάγει από τον Απρίλιο απεργία πείνας για να καταγγείλει τις συνθήκες κράτησής του.

Μετά τη σύλληψή του, που ακολουθήθηκε από διαδηλώσεις οι οποίες κατεστάλησαν από την αστυνομία, οι ρωσικές αρχές όξυναν την πίεση επί της οργάνωσης του αντιπολιτευομένου κατά της διαφθοράς.

«Εξτρεμιστικές» οργανώσεις

Η ρωσική δικαιοσύνη εξετάζει αυτή τη στιγμή αίτημα να χαρακτηρισθούν «εξτρεμιστικά» η οργάνωση Ταμείο Μάχης κατά της Διαφθοράς (FBK) και τα περιφερειακά γραφεία του Ναβάλνι, κάτι που θα εξέθετε τους συνεργάτες τους σε βαριές ποινές.

Καθώς πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, το ρωσικό κοινοβούλιο πρόκειται επίσης να υιοθετήσει σήμερα σε δεύτερη ανάγνωση ένα νόμο που απαγορεύει σε πρόσωπα που εμπλέκονται σε «εξτρεμιστικές» οργανώσεις να συμμετέχουν σ’ αυτή την ψηφοφορία.

Η ομάδα του Αλεξέι Ναβάλνι καταγγέλλει έναν ελιγμό που έχει στόχο να μην συμμετάσχουν στις εκλογές οι οπαδοί του, ενώ η δημοτικότητα του κόμματος του Βλαντίμιρ Πούτιν βρίσκεται σε ύφεση εξαιτίας της οικονομικής στασιμότητας.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή