Ο Παντελής Μπουκάλας και το δημοτικό τραγούδι

by ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΟΥΣΚΑΡΙΝΗΣ
  • Γράφει ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΟΥΣΚΑΡΙΝΗΣ

Εντυπωσιακός ο όγκος της δουλειάς που φαίνεται ότι έχει ρίξει, κατά τη λαϊκή έκφραση, ο Παντελής Μπουκάλας για τη σύνταξη και συγγραφή του πρώτου τόμου του βιβλίου του για το δημοτικό τραγούδι, όσον αφορά την έρευνα βέβαια και τη συλλογή του υλικού του, κι ακόμη πιο εντυπωσιακός αυτός που πρόκειται να ρίξει στο άμεσο μέλλον για την ολοκλήρωση του έργου αυτού, που θα περιλάβει αρκετούς πολυσέλιδους τόμους ακόμη. Ο πρώτος αυτός τόμος, όπως το λέει άλλωστε και ο τίτλος του, αναφέρεται, κατά κύριο λόγο, στο ερωτικό δημοτικό τραγούδι και στο σφρίγος της ποιητικής γλώσσας του δημοτικού τραγουδιστή.

Εν αρχή ην η αγάπη ή, καλύτερα, το πάθος του Παντελή Μπουκάλα για το δημοτικό μας τραγούδι. Ένα πάθος, μία αγάπη, στα όρια της λατρείας, που τον οδηγούν σε αποκλειστική σχεδόν ενασχόληση με αυτό και καθιστά την ενασχόλησή αυτή έργο ζωής. Και το λέω κυριολεκτικά.

Αποτέλεσμα εικόνας για Ο Παντελής Μπουκάλας και το δημοτικό τραγούδι

Αυτή του η προσπάθεια λοιπόν τον οδηγεί παράλληλα στη διερεύνηση των σχέσεων του δημοτικού τραγουδιού με την προσωπική ποίηση όλων των εποχών της ελληνικής ποιητικής δημιουργίας, που ξεκινάει από τον Όμηρο και καταλήγει στις μέρες μας και στους σύγχρονους ποιητές και τραγουδοποιούς. Και είναι εντυπωσιακό, όπως μας το δείχνει άλλωστε και ο συγγραφέας, το πώς ο λαϊκός ποιητής, ο ποιητής λαός, ο κατά γενική ομολογία αγράμματος αλλά όχι και αστοιχείωτος δημιουργός, μπορεί και επηρεάζει δημιουργικά σπουδαίους ποιητές, σπουδαγμένους σε σχολεία και πανεπιστήμια και επηρεάζεται ταυτόχρονα από αυτούς.

Η βιβλιογραφία που παρατίθεται, ελληνόγλωσση ή ξένη, είναι εξαντλητική, οι σημειώσεις που ακολουθούν και πιστοποιούν τα λεγόμενα του συγγραφέα, που παραθέτουν, αρκετές από αυτές, ολόκληρα αποσπάσματα από σημαντικά έργα άλλων, παλαιότερων μελετητών και ερευνητών, δίνουν τόσες πληροφορίες που νομίζει κανείς ότι μπορεί να εξαντληθεί εκεί ολόκληρο το θέμα που εξετάζεται Αυτό όμως δεν είναι αληθινό γιατί πάντα υπάρχουν στοιχεία άλλα, ώστε να επεκταθεί και άλλο η έρευνα, ή μένει χώρος για τη φαντασία και τις σκέψεις του μελετητή, πάντα υπάρχει κάτι που μπορεί να διαφύγει από τον καθένα, όμως η χρησιμότητά τους είναι τεράστια, ιδιαίτερα για εκείνον τον αναγνώστη για τον οποίο η έρευνα δεν αποτελεί σκοπό ζωής.

Εδώ φαίνεται και ο μεγάλος όγκος δουλειάς του συγγραφέα, το κείμενο του οποίου δημοσιοποιεί, εκλαϊκεύει, κρίνει θεωρίες και απόψεις, εκθέτει με σαφήνεια τις δικές του σκέψεις και διαβάζεται σαν ένα ευχάριστο και δημιουργικό αφήγημα, που τέρπει και ταυτόχρονα πληροφορεί, συγκινεί και επηρεάζει τον αναγνώστη και ενισχύει τέλος την αγάπη του καθενός για το δημοτικό μας τραγούδι. Το βιβλίο συμπληρώνεται στο τέλος με τα ευρετήρια ονομάτων, πραγμάτων και λογοτεχνικών έργων, όσα κρίνονται απαραίτητα για τη διευκόλυνση του αναγνώστη όσον αφορά στην κατανόηση και αποδοχή της λαϊκής μας ποίησης και του ερευνητή και μελετητή για να πληροφορείται όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για αυτήν.

Δυστυχώς ο χώρος του διαδικτύου δεν επιτρέπει αναλυτικότερη περιδιάβαση των περιεχομένων του πρώτου αυτού τόμου, κατά τη δήλωση του συγγραφέα του, ο οποίος, μαζί με άλλα δημοσιεύματά του, εντάσσει τον Παντελή Μπουκάλα στη μεγάλη χορεία των γιατρών (Ο Παντελής είναι οδοντίατρος) που σχεδόν παράτησαν την επιστήμη που σπούδασαν για να ασχοληθούν με αυτό που αγαπούσαν περισσότερο, και εν προκειμένω με τη φιλολογία, με πρώτο στη σειρά και σημαντικότερο διδάξαντα τον Αδαμάντιο Κοραή. Ελπίζω σύντομα, σχετικά σύντομα, να ακολουθήσουν και οι επόμενοι τόμοι, που έχουν ήδη προαναγγελθεί από τον συγγραφέα τους.

The following two tabs change content below.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΟΥΣΚΑΡΙΝΗΣ

Ο Ανδρέας Φουσκαρίνης σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και εργάστηκε για 36 έτη στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές: «Πρελούντιο» (1980), «Συμπληγάδες Πέτρες και άλλα συναφή» (1982), «Περικαλλείς διηγήσεις Χριστοφόρου του Πατζινακίτου» (1983). Επίσης, την «Ανθολογία Ηλείων Λογοτεχνών», 1981 με τη συνεργασία των: Γιώργου Γώτη και Διονύση Κράγκαρη, τη μελέτη : «Η ανολοκλήρωτη κοινωνία του Μεσοπολέμου στο βιβλίο του Δημήτρη Χατζή: Το Τέλος της Μικρής μας Πόλης» (1990), την ποιητική συλλογή «Φρυκτωρίες» (2010) και τον τόμο «Άνθη της Εσπερίας» (1994) που περιλαμβάνει μεταφράσεις ποιημάτων των Έλιοτ, Πάουντ, Πρεβέ, Απολλιναίρ, Πλαθ, Λήβι, Αρχίλοχου του Πάριου και άλλων. Έχει συνεργαστεί στην έκδοση των περιοδικών: «Ανδρέας Καρκαβίτσας» και «Διάλογος» της Μορφωτικής Ένωσης Λεχαινών, «Εκ Παραδρομής» της Πολιτιστικής Εταιρίας «Φράγμα» και «Δροσελή» της Κίνησης των Πολιτών για την Οικολογία και το Περιβάλλον των Λεχαινών

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή