Ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτόξευσε τα fake news

Η κρίση του κορονοϊού και η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας καταδεικνύουν τις απειλές και τις προκλήσεις της παραπληροφόρησης

by Times Newsroom

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των αρμόδιων θεσμικών Οργάνων της Ε.Ε. παραμένει η στάση που κρατούν οι μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έναντι της παραπλήροφόρησης και των fake news. “Η κρίση του κορονοϊού και η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας καταδεικνύουν τις απειλές και τις προκλήσεις της παραπληροφόρησης στις κοινωνίες μας”, υπογραμμίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπενθυμίζοντας την ανάγκη να καταπολεμηθούν τα fake news.

Κατά την Επιτροπή, τα σημερινά και τα μελλοντικά συμβαλλόμενα μέρη του Κώδικα Δεοντολογίας κατά της Παραπληροφόρησης συμμετέχουν ενεργά στη λήψη επειγόντων μέτρων για τον περιορισμό των fake news, που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία. “Τα διδάγματα, που αντλήθηκαν, τροφοδοτούν τις εργασίες σχετικά με τον κώδικα και συμβάλλουν στον σχεδιασμό σημαντικών μέτρων, που απαιτούνται για την αντιμετώπιση αυτού του άνευ προηγουμένου κύματος παραπληροφόρησης”, αναφέρει  Επιτροπή.

Εξηγεί δε ότι γι’ αυτόν τον λόγο, οι σημερινοί και οι μελλοντικοί υπογράφοντες τον κώδικα ενημέρωσαν την Επιτροπή ότι θα χρειαστούν πρόσθετο χρόνο για να ολοκληρώσουν την αναθεώρηση του κώδικα.

“Η παραπληροφόρηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία δείχνει ότι οι διαδικτυακές πλατφόρμες παραμένουν στην πρώτη γραμμή. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε βιώσιμες λύσεις, που σέβονται τα θεμελιώδη δικαιώματα. Υπολογίζω στη γρήγορη ολοκλήρωση της αναθεώρησης του κώδικα από τα υπογράφοντα μέρη, η οποία θα θέσει σε εφαρμογή αποτελεσματικά και διαφανή μέτρα”, σχολίασε η κυρία Βιέρα Γιούροβα, Αντιπρόεδρος αρμόδια για τις Αξίες και τη Διαφάνεια.

Στο μικροσκόπιο και η πανδημία

Δεδομένου ότι η παραπληροφόρηση σχετικά με τον κορονοϊό παραμένει στο επίκεντρο, η Επιτροπή συνεχίζει να δημοσιεύει τις τακτικές της εκθέσεις σχετικά με τα μέτρα, που λαμβάνουν οι ψηφιακές πλατφόρμες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης. Ειδικότερα, η Επιτροπή δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα από τις εκθέσεις του προγράμματος παρακολούθησης σχετικά με τα μέτρα που έλαβαν το TikTok, το Twitter, το Meta και η Microsoft τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2022.

Κατόπιν σχετικού αιτήματος της Επιτροπής, το Meta αναφέρει πλέον ξεχωριστά τα μέτρα που λαμβάνουν το Facebook και το Instagram, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι οι επισκέψεις σε διαδικτυακά κέντρα πληροφοριών για τη νόσο COVID-19 έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου.

Η Microsoft, από την πλευρά της, δημιούργησε ένα εργαλείο παρακολούθησης το οποίο εντοπίζει ιστότοπους, που διαδίδουν παραπληροφόρηση για τον κορονοϊό στον κόσμο και δραστηριοποιείται στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία όσον αφορά την Ευρώπη. Σε συνεργασία με το εργαλείο παρακολούθησης Newsguard, εντόπισε 547 τέτοιους ιστότοπους σε παγκόσμιο επίπεδο από τον Φεβρουάριο.

Το TikTok αναφέρει ότι τα βίντεο με ετικέτες COVID-19 και εμβόλια μειώθηκαν σχεδόν κατά το ήμισυ μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, σε συνδυασμό με την άρση των περιορισμών στην Ε.Ε.

Τέλος, το Twitter ανέφερε ότι τον Ιανουάριο επέκτεινε τη δυνατότητα αναφοράς ψευδών πληροφοριών στην Ισπανία, καθιστώντας τη δυνατότητα αυτή διαθέσιμη συνολικά σε έξι χώρες.

Πηγή:  http://www.sepe.gr/

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com