Ο προεκλογικός “αιώνας της Τουρκίας”

Ο Ερντογάν σε προεκλογική τροχιά με σύνθημα τον "αιώνα της Τουρκίας" και νέες απειλές κατά της Ελλάδας - η εθνικιστική ρητορική φαίνεται να ανεβάζει τα ποσοστά του.

by Times Newsroom

Mε το συνθημα «ο αιώνας της Τουρκίας» ξεκίνησε ουσιαστικά ο Ταγιπ Ερντογάν την προεκλογική του εξτρατεία για τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί στα μέσα του 2023. Η γιορτή της ίδρυσης του σύγχρονου τουρκικού κράτους στάθηκε ως αφορμή για το σλόγαν του «νέου αιώνα», με την συμπλήρωση 99 ετών από το 1923.

TOGG: Ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο Μade in Turkey

Kαι το πρώτο τουρκικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο στον προεκλογικό αγώνα του Ερντογάν

Η μεγάλη φιέστα, που διοργάνωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, πλαισιώθηκε και από τα εγκαίνια του εργοστασίου που θα παράγει το νέο, αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο τουρκικής παραγωγής, μάρκας ΤΟGG. Στην ομιλία του για τον επερχόμενο «αιώνα της Τουρκίας», αφού απαρίθμησε όλο το κυβερνητικό έργο της εικοσαετούς εξουσίας του, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην δοκιμή του νέου βαλλιστικού πυραύλου “Τυφώνα”. Σημειώνοντας πως προκάλεσε ανησυχία στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι έπονται κι άλλα.

Φαίνεται πως στον δρόμο προς τις για πρώτη φορά αμφίρροπες για τον Ερντογάν εκλογές, και τα ελληνοτουρκικά θα παραμείνουν, τουλάχιστον στην ρητορική, υψηλά στην ατζέντα του. Εξάλλου νέα δημοσκόπηση δείχνει πως τα ποσοστά της συμμαχίας του Ερντογάν με τον εθνικιστή Μπαχτσελί αυξάνονται, αγγίζοντας το 47%. Μία ένδειξη ότι η εθνικιστική ρητορική, σε συνδυασμό με τις παροχές που εξήγγειλε τον τελευταίο καιρό με στόχο να περιορίσει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην τσέπη του Τούρκου πολίτη, αρχίζουν να αποδίδουν. Κάτι που σημαίνει επίσης ότι και τα ελληνοτουρκικά θα παραμείνουν σε περιδίνηση τουλάχιστον έως τις εκλογές της Τουτρκίας, που πιθανότατα θα γίνουν τον Μάιο του 2023.

Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη

Πηγή: www.dw.com

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή