Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας απορρίπτει σύνδεση των πυρκαγιών με την κλιματική αλλαγή

by Times Newsroom 1

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον υπερασπίστηκε την πολιτική του σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, διαψεύδοντας πως ευθύνεται για τις καταστροφικές πυρκαγιές που μαίνονται στη χώρα και εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση κάνει ήδη αρκετά για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Δεκάδες πυρκαγιές κατακαίουν μεγάλες περιοχές της αυστραλιανής υπαίθρου, ενώ το Σίδνεϊ, η μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας με περισσότερους από 5 εκατομμύρια κατοίκους, παραμένει καλυμμένη από ένα τοξικό νέφος.

Ο Μόρισον διαβεβαίωσε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ABC ότι η χώρα «αναλαμβάνει τις ευθύνες της».

Η κοινωνία των πολιτών της Αυστραλίας ζητεί τακτικά από τον Μόρισον να θεσμοθετήσει τη μείωση της εκπομπής των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και να επιταχύνει τη μετάβαση της χώρας προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ. Όμως το ζήτημα είναι ευαίσθητο καθώς η μεταλλευτική βιομηχανία είναι ιδιαίτερα κερδοφόρα στην Αυστραλία και ισχυρή.

Έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατοντάδες σπίτια έχουν καταστραφεί από τις πυρκαγιές που μαίνονται στις πολιτείες της Νέας Νότιας Ουαλίας και του Κουίνσλαντ από τον Σεπτέμβριο, ενώ εκατοντάδες κοάλα, μεταξύ των άλλων, έχουν απανθρακωθεί μέσα στις φλόγες.

Επιστήμονες, πρώην αξιωματικοί της πυροσβεστικής και κάτοικοι που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές αυτές, που ενδέχεται να είναι οι χειρότερες που έχουν καταγραφεί στη χώρα, εκτιμούν ότι οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.

«Το να υπονοείται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ότι η Αυστραλία -η οποία ευθύνεται για το 1,3% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα- επηρεάζει άμεσα συγκεκριμένες πυρκαγιές, εδώ ή αλλού στον κόσμο, δεν υποστηρίζεται από κανένα αξιόπιστο επιστημονικό στοιχείο», τόνισε ο Μόρισον.

Η ξηρασία, οι πιο αυξημένες θερμοκρασίες που φτάνουν τους 40 βαθμούς Κελσίου, οι ισχυροί άνεμοι και η χαμηλή υγρασία έχουν συμβάλει στην ενίσχυση των πυρκαγιών αυτών.

Οι αυστραλιανές αρχές έχουν ζητήσει από πολλούς ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στις πληγείσες περιοχές, ενώ οι μαθητές στο Σίδνεϊ δεν επιτρέπεται να βγαίνουν στις αυλές των σχολείων τους.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή