Ο Ψυχρός Πόλεμος της Κωνσταντινούπολης με τον Ερντογάν

Ο Μουράτ Ονγκούν, εκπρόσωπος Τύπου του Μητροπολικού Δήμου Κωνσταντινούπολης, τονίζει ότι η κεντρική κυβέρνηση προσπαθεί να μπλοκάρει μία σειρά από σημαντικά έργα,  όπως η επέκταση του μετρό, η αντικατάσταση του γηρασμένου στόλου των αστικών λεωφορείων, η έκδοση νέων αδειών ταξί.

by Times Newsroom

Όταν ο δήμος της Κωνσταντινούπολης πριν από δύο χρόνια ανήγειρε ένα αμφιθέατρο και εκθεσιακό χώρο στην πλατεία Ταξίμ πριν από δύο χρόνια, χιλιάδες έσπευσαν να δουν τη νέα εντυπωσιακή δομή και να απολαύσουν συναυλίες και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Αλλά σχεδόν μία εβδομάδα μετά το ντεμπούτο του η εγκατάσταση σφραγίστηκε από την αστυνομία και στη συνέχεια διαλύθηκε. Ήταν το θύμα της διαμάχης των τοπικών αρχών με την κυβέρνηση Ερντογάν.

Οι συγκρούσεις των εθνικών κυβερνήσεων με μεγάλες πόλεις δεν είναι κάτι νέο. Οι Νεοϋορκέζοι διαδήλωναν κατά του Τραμπ, το Λονδίνο σύρθηκε εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης παρά το γεγονός ότι δεν ήθελε το  Brexit. Ωστόσο σε μία χώρα, που βρίσκεται στο στόχαστρο της κριτικής για διολίσθηση στον αυταρχισμό και του οποίου η οικονομία είναι σε κρίση, η κόντρα της Άγκυρας με την Κωνσταντινούπολη στοιχίζει, όπως επισημαίνει σε ρεπορτάζ του το Bloomberg.

«Ένας Ψυχρός Πόλεμος είναι σε εξέλιξη ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές» λέει στο Bloomberg o Μουράτ Γκιουβέντς, διευθυντής του Instanbul Studies Center στο πανεπιστήμιο Kadir Has. Ήταν μέλος ομάδας που είχε προτείνει ένα νέο όραμα για την ανάπλαση της πλατείας Ταξίμ στο πλαίσιο του διαγωνισμού που είχαν κηρύξει οι τοπικές αρχές. Η σύγκρουση άρχισε αμέσως μόλις η αντιπολίτευση απέσπασε τον έλεγχο των δύο μεγαλύτερων πόλεων της χώρας, της Κωνσταντίνουπολης και της Άγκυρας. Η απώλεια της Κωνσταντινούπολης- που καλύπτει το 1/5 του πληθυσμού και σχεδόν το 1/3 του ΑΕΠ – ήταν πραγματικά ισχυρότατο πλήγμα για τον Ερντογάν και το κυβερνών κόμμα. Είχε μάλιστα προειδοποιήσει σε ομιλία του ενόψει των τοπικών εκλογών του 2019 πως όσοι «δήμοι δεν είναι σε ευθυγράμμιση με τις πολιτικές της κεντρικής κυβέρνησης θα κηρύξουν χρεοκοπία».

Ο Μουράτ Ονγκούν, εκπρόσωπος Τύπου του Μητροπολικού Δήμου Κωνσταντινούπολης, τονίζει ότι η κεντρική κυβέρνηση προσπαθεί να μπλοκάρει μία σειρά από σημαντικά έργα,  όπως η επέκταση του μετρό, η αντικατάσταση του γηρασμένου στόλου των αστικών λεωφορείων, η έκδοση νέων αδειών ταξί. Ο επανασχιασμός κεντρικών πλατειών έχει επίσης μπλοκαριστει.«Όλα αυτά γίνονται για να μπορούν να πουν στους κατοίκους ότι είμαστε ανίκανοι να διοικήσουμε την πόλη» λέει ο Ονγκούν.

Με δαπάνες περίπου 8 δισ. λίρες υψηλότερες από τα έσοδα η Κωνσταντινούπολη στηρίζεται σε χρηματοδότηση για να πραγματοποιήσει τα σχεδιαζόμενα project. Αλλά από τότε που εξελέγη δήμαρχος ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο Δήμος δεν έχει καταφέρει να λάβει κανένα δάνει από τις κρατικές τράπεζες, εξηγεί ο Οργκούν. Έχει επιδιώξει να αντλήσει κεφάλαια μέσω των αγορών, αλλά αυτές οι κινήσεις απαιτούν την έγκριση της κεντρικής κυβέρνησης  η οποία καθυστερεί επιδεικτικά. Η πρώτη αίτηση της πόλης για έκδοση ομολόγου εγκρίθηκε με καθυστέρηση 8 μηνών.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή