O σχεδιασμός του Μαξίμου: Σταθερότητα και μεταρρυθμίσεις

Ενα ξεκάθαρο σχέδιο, προκειμένου η χώρα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του προσεχούς χειμώνα σε ενεργειακό και γεωπολιτικό επίπεδο, έχει καταρτίσει το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες του προς αυτή την κατεύθυνση.

by Times Newsroom

Καταρχάς, σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει απεμπλακεί από τα σύννεφα της πολιτικής αβεβαιότητας σε αντίθεση με την Ιταλία, η οποία βιώνει μια μεγάλη κρίση ύστερα από την παραίτηση Ντράγκι και την προκήρυξη εκλογών για τις 25 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει καταστήσει απολύτως σαφές ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, ενώ όπως έχει γράψει ήδη ο «Ε.Τ.» της Κυριακής δεν πρόκειται να προβεί σε ανασχηματισμό, ούτε σε αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Βασικός σκοπός του πρωθυπουργού είναι η κυβέρνηση να εργαστεί απερίσπαστη τους επόμενους δέκα μήνες για να προωθήσει το μεταρρυθμιστικό της έργο, ενώ στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης ο ίδιος θα παρουσιάσει το πρώτο πλαίσιο της οικονομικής του πολιτικής για τη νέα προγραμματική περίοδο.

Η πολιτική σταθερότητα αποτυπώθηκε και στις αποδόσεις των ομολόγων, καθώς τα επιτόκια για τους ελληνικούς τίτλους μειώθηκαν σημαντικά, σε σύγκριση με τα ιταλικά που σημείωσαν ανοδική πορεία λόγω της ανησυχίας για την επόμενη μέρα.

Σε ό,τι αφορά στα ενεργειακά, ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στην πρότασή του για καθιέρωση πλαφόν στις τιμές χονδρικής και προς αυτή την κατεύθυνση θα έχει επικοινωνία, σύμφωνα με πληροφορίες, με άλλους ηγέτες, όπως τον Γάλλο πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν και τον Ισπανό ομόλογό του, Πέδρο Σάντσεθ, καθώς εκτιμά ότι θα πρέπει να ληφθούν οριστικές αποφάσεις έως τη Σύνοδο του Οκτωβρίου.

Προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι επαφές που είχε ο κ. Μητσοτάκης με την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, όπου παρουσίασε τις θέσεις της χώρας μας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και για την ανάγκη λήψης μέτρων, ώστε οι αγορές της ενέργειας να επανέλθουν σε ομαλή λειτουργία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η κρίση στις τιμές της ενέργειας είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση. Επιπλέον, παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, προκειμένου να καταστεί πύλη της Ε.Ε. για τη μεταφορά ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι για μια αποτελεσματική μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, ο πρωθυπουργός κατέθεσε τις προηγούμενες ημέρες πρόταση με επιστολή του στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ σε ό,τι αφορά στις αποφάσεις στις οποίες κατέληξαν οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε., για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15%, έγιναν δεκτές οι εξαιρέσεις που ζήτησε η χώρα μας.

Οπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, ο υπολογισμός της μείωσης κατανάλωσης φυσικού αερίου για τη χώρα μας θα γίνεται σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά και όχι με τον μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας, όπως ήταν η αρχική πρόταση της Επιτροπής. Και επιπλέον -κάτι που θα ισχύει επίσης για την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία- σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στην παραγωγή ηλεκτρική ενέργειας, θα μπορούν οι ποσότητες του φυσικού αερίου που χρησιμοποιούνται να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό σε σχέση με αυτές που θα πρέπει να γίνει η μείωση.

Σε ό,τι αφορά στα ελληνοτουρκικά παραμένουν όλοι σε εγρήγορση, καθώς η Αγκυρα μπορεί να θελήσει να κλιμακώσει τις προκλήσεις της τον Αύγουστο. Ηδη, έχει ανακοινώσει την αποστολή γεωτρύπανου στην Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς όμως να διευκρινίζει την τοποθεσία.

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει στείλει σαφές μήνυμα: «Θα κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε την κυριαρχία μας». «Καλύτερα να ασχοληθεί ο Ερντογάν με την τουρκική οικονομία, παρά να αναβιώνει νέο-οθωμανικές φαντασιώσεις», τόνισε πριν από λίγες ώρες (CNN) ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι η εξωτερική πολιτική δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για να τονωθεί το εθνικό αίσθημα.

«Αντιμετωπίζουμε μια γεωπολιτική κρίση μετά τη ρωσική εισβολή, το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι μια πηγή αστάθειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μόνο εργαλείο είναι το Διεθνές Δίκαιο. Η Ελλάδα συμπεριφερόταν πάντα υπεύθυνα. Εχουμε δει σοβαρές προκλήσεις κατά τους προηγούμενους μήνες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε ετοιμότητα για τις πυρκαγιές

Το μεγάλο «αγκάθι» του Αυγούστου για την κυβέρνηση είναι οι πυρκαγιές, γι’ αυτό ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε διαρκή επιφυλακή. Κορυφαία στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν ότι φέτος βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης περισσότεροι πυροσβέστες και πολλά περισσότερα πτητικά μέσα, σε σχέση με το παρελθόν.

Επίσης, Σώματα από το εξωτερικό, και καλύτερος συντονισμός. Φέτος, επίσης, για πρώτη φορά, υπήρχε το προηγούμενο διάστημα ένα οργανωμένο σχέδιο καθαρισμού περιαστικών δασών και διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών δαπάνης 72 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ επιπλέον υπάρχει ένα νέο μοντέλο συντονισμού, καθώς Πολιτική Προστασία, Πυροσβεστική, Αστυνομία, Στρατός, Αυτοδιοίκηση, εθελοντές, δρουν κάτω από ένα ενιαίο κέντρο. Και παρά τις ζημιές και τα μεγάλα προβλήματα, η κατάσταση δείχνει μέχρις στιγμής να είναι βελτιωμένη σε σχέση με πέρσι.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι η καθημερινότητα του πολίτη βρίσκεται σε πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνουν την ανακοίνωση των βάσεων των Πανελλαδικών, στο τέλος του Ιουλίου, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά από 59 χρόνια και επιτρέπει στα παιδιά και τις οικογένειές τους να ανακουφιστούν νωρίτερα από την αγωνία και να κάνουν έγκαιρα τον προγραμματισμό τους.

Πηγή: EleftherosTypos.gr

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com