Ο θρυλικός φωτογράφος μόδας Πατρίκ Ντερμασελιέ

Υπήρξε ο πρώτος μη βρετανός φωτογράφος που απαθανάτισε τη βασιλική οικογένεια. Ο Ντερμασελιέ, που πέθανε στις 31 Μαρτίου, έγινε διάσημος φωτογραφίζοντας κορυφαία φωτομοντέλα.

by Times Newsroom

Αποχαιρετώντας τον διάσημο γάλλο φωτογράφο

Η οικογένεια του Ντερμασελιέ ανακοίνωσε τον θάνατό του μέσω του λογαριασμού του στο Instagram: «Με μεγάλη λύπη ανακοινώνουμε τον θάνατο του Πατρίκ Ντερμασελιέ στις 31 Μαρτίου 2022». Αφήνει πίσω τη σύζυγό του Μία, τρεις γιούς και τρία εγγόνια. Ο γάλλος φωτογράφος καταγόταν από την Χάβρη, που βρίσκεται στη Νορμανδία στη βόρεια Γαλλία.

Ταλαντούχος και αυτοδίδακτος

«Ποτέ δεν με απασχόλησε μια καριέρα. Δεν σχεδίασα τίποτα. Όλα απλά συνέβησαν», έλεγε ο Ντεμαρσελιέ σε συνέντευξή το 2015. Εργαζόταν στο περιοδικό Vogue από το 1977 και η δουλειά του κοσμούσε ήδη εξώφυλλα των σημαντικότερων περιοδικών. Ήταν όμως ένα πορτρέτο της πριγκίπισσας Νταϊάνα που τον έκανε διάσημο το 1989, ως πρώτο γάλλο φωτογράφο της βρετανικής βασιλικής οικογένειας.

Φωτογράφος κορυφαίων μοντέλων

Ακολούθησαν περισσότερες φωτογραφίσεις διασημοτήτων, όπως η Madonna το 1989. Και μετά ξεκίνησε η εποχή των σούπερ μοντέλων: Cindy Crawford, Christy Turlington, Naomi Campbell και Kate Moss (φωτογραφία). Η Cindy Crawford εξέφρασε τα συλλυπητήριά της σε ανάρτηση στο Instagram: «RIP@patrickdemarchelier. Ευχαριστώ για πολλές υπέροχες αναμνήσεις και διαχρονικά όμορφες φωτογραφίες».

Αγαπημένος των περιοδικών Harper’s Bazaar και Vogue

Για πολύ καιρό ήταν ένας από τους στενότερους συνεργάτες περιοδικών μόδας με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία. Ο Ντεμαρσελιέ βραβεύτηκε και για τις φωτογραφίες του στο περίφημο ημερολόγιο της Pirelli. Η φωτογραφία είναι από έκθεση στο Βερολίνο το 2014, μπροστά στο εμβληματικό πορτρέτο της Christie Turlington.

Διαφήμιση με την Beyoncé

Το 2013 συνεργάστηκε με την αμερικανίδα ποπ τραγουδίστρια Beyoncé για μια διαφήμιση της Pepsi. Δεν ήταν η μόνη φορά που η τραγουδίστρια συνεργάστηκε με τον γάλλο φωτογράφο. Στον ιστότοπό της σημειώνει: «Μακάρι να αναπαύεσαι στον παράδεισο Πατρίκ Ντεμαρσελιέ».

Τιμητική διάκριση

Το 2007 ο Ντεμαρσελιέ έλαβε από το γαλλικό Υπ. Πολιτισμού την τιμητική διάκριση «Αξιωματικός των Γραμμάτων και των Τεχνών». Η ταινία της Μέριλ Στριπ για τον κόσμο της μόδας «The Devil Wears Prada» αναφέρει τον διάσημο φωτογράφο αρκετές φορές. Στη φωτογραφία βλέπουμε τον Ντεμαρσελιέ με τον διάσημο γερμανό σχεδιαστή μόδας Καρλ Λάγκερφελντ, ο οποίος πέθανε το 2019.

Στο στόχαστρο του #MeToo

Κατά τη διάρκεια του κινήματος #MeToo το 2018 διατυπώθηκαν κατηγορίες και κατά του Πατρίκ Ντεμαρσελιέ. Η εφημερίδα Boston Globe δημοσίευσε άρθρο, στο οποίο 7 γυναίκες τον κατηγορούσαν για σεξουαλική παρενόχληση. Μια 19χρονη βοηθός φωτογραφίας είχε μιλήσει μάλιστα στην αρχισυντάκτρια του περιοδικού Vogue Άννα Γουίντουρ για «αδιάκοπες προσπάθειες προσέγγισης».

Πηγή: Deutsche Welle

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com