Ο Τσίπρας και η τακτική «όλα για όλα»

Εσωκομματική προεκλογική καμπάνια με χαρακτήρα δημοψηφίσματος κατά της κυβέρνησης – Επιδίωξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ η συσπείρωση της βάσης και η μεγάλη συμμετοχή στις σημερινές εκλογές για την ηγεσία του κόμματος

by Times Newsroom

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε την εντύπωση σε όσους παρακολουθούν πολύ προσεκτικά τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ειδικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ότι κάνει προεκλογική καμπάνια για εθνικές εκλογές: περιοδείες, επαφές, συναντήσεις, συνομιλία με κόσμο, φωτογραφίες και βίντεο με απλούς πολίτες, άρθρα, συνεντεύξεις (ακόμα και διακαναλική σε περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς), έως και σποτάκια στο Διαδίκτυο. Αυτή η στρατηγική «όλα για όλα» εντάσσεται στην προσπάθεια να αυξηθεί η συμμετοχή στις σημερινές εκλογές για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Πρωτόγνωρο «δημοψήφισμα»

Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κατάσταση και για μια εκστρατεία που προκάλεσε πολλά ερωτηματικά για τον βαθμό της έντασής της και κυρίως για την πραγματική επιδίωξη του κ. Τσίπρα. Με προσωπική του «σφραγίδα» δόθηκε χαρακτήρας «δημοψηφίσματος» κατά της κυβέρνησης υπό το σύνθημα «Στέλνουμε τον λογαριασμό». Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επέλεξε να συνδέσει μια καθαρά εσωκομματική διαδικασία για την εκλογή προέδρου και μάλιστα την επανεκλογή του κ. Τσίπρα, καθώς δεν υπάρχει αντίπαλος, με την αποστολή μηνύματος καταδίκης της κυβέρνησης. «Ελάτε να ψηφίσετε για να στείλουμε μήνυμα κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη» ήταν ουσιαστικά η στρατηγική του πρώην πρωθυπουργού και κυρίως της προεδρικής ομάδας.

Η συμμετοχή και οι δικαιολογίες αν…

Μένει να φανεί απόψε το βράδυ εάν κέρδισε το στοίχημα ή όχι ο κ. Τσίπρας. Και αυτό διότι έχει ζητηθεί η μέγιστη δυνατή κινητοποίηση και εάν η συμμετοχή δεν είναι ικανοποιητική, θα πρέπει να… υπάρξουν στέρεα επιχειρήματα γιατί δεν άκουσαν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τις εκκλήσεις του κ. Τσίπρα για να συμμετάσχουν στις εκλογές. Επισήμως δεν ετέθη πήχης για σήμερα, αν και από την «Ομπρέλα» κάποια στελέχη λένε παρασκηνιακά ότι το «ταβάνι» είναι 80.000 μέλη. Πριν από το 3ο Συνέδριο του κόμματος ψήφισαν για συνέδρους περίπου 40.000 από τα 61.000 μέλη. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, τα 80.000 μέλη υπολείπονται των 179.000 μελών που ψήφισαν στις εσωκομματικές εκλογές της περασμένης Κυριακής στο ΠαΣοΚ-Κίνημα Αλλαγής. Τα επιχειρήματα ήδη είναι έτοιμα για σήμερα το βράδυ: «είναι κομματική διαδικασία», «η κρίση του κομματικού φαινομένου», «πριν από χρόνια η συμμετοχή ήταν πάρα πολύ μικρότερη, αλλά κερδίσαμε τις εκλογές» κ.ά. Επίσης, ουδείς θα μπορέσει με ασφάλεια να επιβεβαιώσει και τον τελικό αριθμό των ψηφισάντων, αν και η παρουσία του έμπειρου καθηγητή και εκλογολόγου Ηλία Νικολακόπουλου ως προέδρου της επιτροπής για τις εκλογές εγγυάται πως υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας και βέβαια διασφάλισης της εγκυρότητας της διαδικασίας.

Παρασκηνιακός πόλεμος για την ΚΕ

Ο κ. Τσίπρας «έτρεξε» επί της ουσίας μόνος του αυτή την περίπου 15ήμερη σκληρή εκστρατεία και είχε το προσωπικό του στίγμα. Εδειξε καθαρά πώς θα κινηθεί και κατά την προεκλογική περίοδο έναντι του κ. Μητσοτάκη. Ακόμα και η προεδρική ομάδα που ενώθηκε στο Συνέδριο έναντι του «κοινού εχθρού» της «Ομπρέλας», της πιο αριστερής τάσης, όπου έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο μεταξύ άλλων οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης, Ανδρέας Ξανθός κ.ά., «έσπασε» πάλι εν όψει και των σημερινών εκλογών για την Κεντρική Επιτροπή. Εδώ η κατάσταση είναι εμφυλιοπολεμική, καθώς για την εκλογή των μελών της ΚΕ διεξάγεται έντονος παρασκηνιακός πόλεμος και είναι ενδεικτικό ότι π.χ. στην Αττική κυκλοφορούν τέσσερις διαφορετικές λίστες των «προεδρικών», όπου άλλοι πριμοδοτούνται και άλλοι κόβονται. Και το ζήτημα για τη συγκεκριμένη εκλογή είναι ότι οι κατάλογοι είναι «κλειστοί» και για την ΚΕ, για την οποία θα ψηφίσουν οι εγγεγραμμένοι έως την 21η Μαρτίου. Επομένως, η όποια κινητοποίηση γίνεται από κεντρικά στελέχη δεν είναι επί της ουσίας για την εκλογή του προέδρου.

Εδώ βρίσκονται η μεγάλη αντίφαση και το παράδοξο: από τη μια πλευρά ο κ. Τσίπρας έκανε καμπάνια για την προσωπική του επανεκλογή (για πρώτη φορά από τα μέλη του κόμματος σε ανοικτή διαδικασία) και από πρόσωπα που μπορεί να εγγραφούν και σήμερα, ημέρα της ψηφοφορίας (08.00-20.00), ενώ από την άλλη υπήρχε το «σαφάρι» των κορυφαίων στελεχών για την επανεκλογή τους στην ΚΕ και των «ανθρώπων τους» σε ψηφοφορίες που θα γίνουν ανά περιφέρεια, όπου και μεταφέρθηκε η σύγκρουση.

Αργά το βράδυ σήμερα αναμένεται ο μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία, ο κ. Τσίπρας, να επανεκλεγεί – λέγεται και για ποσοστό που θα ξεπερνάει το 85% – καθώς η «Ομπρέλα» δεν έχει δώσει γραμμή για άκυρο ή λευκό. Το ζήτημα είναι πώς θα διασφαλίσει την πορεία του νέου κόμματος που θα έχει πλέον απόλυτα την προσωπική σφραγίδα και πώς θα πορευθεί έχοντας απέναντί του την «Ομπρέλα» που, αν και κατέγραψε περίπου 24% στο Συνέδριο, σήμερα ενδέχεται να φθάσει και στον έλεγχο του 32%-35% των μελών της ΚΕ.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ

Ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι οι περισσότερες από τις κυβερνητικές αποφάσεις ενισχύουν την ταξικότητα της ψήφου και ανοίγουν καλύτερους δρόμους για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αν και υποτιμούν την δυναμική που μπορεί να αναπτύξει το ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ, που ανανέωσε σε πολύ μεγάλο βαθμό το στελεχιακό του δυναμικό, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις επικείμενες εκλογές, ενώ φάνηκε πως έχει στέρεες ρίζες σε τμήματα της ελληνικής κοινωνίας. Υπό τη σκιά αυτών των αναλύσεων για την προοπτική και του ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ, στο στενό επιτελείο του κ. Τσίπρα οριοθετούν τη σύγκρουση της επόμενης μέρας: Από τη μια πλευρά είναι η κυβέρνηση και η παράταξη της ΝΔ και απέναντι βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που επενδύει για μια ακόμη φορά, τώρα πιο έντονα από ποτέ, στη συγκρότηση ενός δυναμικού αντιδεξιού πολιτικού μετώπου.

Ο οδηγός για την επόμενη αναμέτρηση με τη ΝΔ

Ο κ. Τσίπρας σκοπεύει να πορευθεί με οδηγό τα «4Σ» το επόμενο διάστημα, που θα είναι και εκλογικό: Συσπείρωση – Συστράτευση – Σύμπνοια – Συντροφικότητα. Εξάλλου, θεωρεί ότι από τη σημερινή διαδικασία θα εξέλθει ενισχυμένος, θα είναι το κόμμα όπως ο ίδιος το ήθελε και εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει μπροστά και χωρίς πλέον συμβιβασμούς και τήρηση ισορροπιών. Με βάση τα όσα έγιναν τις τελευταίες ημέρες, όπως π.χ. η αντιπαράθεση των κ.κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη στην Ολομέλεια της Βουλής την περασμένη Πέμπτη για την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία, κυρίαρχη εκτίμηση στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι ότι πλέον υπάρχει βαθιά διαιρετική τομή στην κοινωνία με αποκλειστική ευθύνη του Πρωθυπουργού.
Σε αυτό το πλαίσιο πιστεύουν ότι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα έχει έντονα ταξικά χαρακτηριστικά. Με αυτό το σκεπτικό αδιαφορούν για τις μετρήσεις που εμφανίζουν τη ΝΔ να προηγείται σταθερά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αν και η διαφορά μειώνεται, και επιμένουν ότι στις επόμενες εκλογές η αξιωματική αντιπολίτευση θα είναι νικήτρια των εκλογών. Και αυτό το στηρίζουν στις υπόγειες κοινωνικές διεργασίες που εξελίσσονται κάτω από τα δημοσκοπικά ραντάρ. Ομως, υπάρχει το μείζον θέμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν καταγράφει δυναμική και δεν κερδίζει από την πτώση της ΝΔ, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει η αντοχή του ΠαΣοΚ-ΚΙΝΑΛ και η προοπτική της ανόδου του σε συνδυασμό με ενδεχόμενες επιστροφές ψηφοφόρων.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή