Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και το σχέδιό του για ισόβια εξουσία

by Times Newsroom 1
Share this

Αναθεώρηση του συντάγματος, με σκοπό την ενίσχυση του ρωσικού κοινοβουλίου, και κυρίως την ενίσχυση της δικής του εξουσίας μετά την αποχώρησή του από την προεδρία, ανακοίνωσε χθες ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιβεβαιώνοντας τις υποψίες αντιπάλων και επικριτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι δεν θα αποσυρθεί σύντομα από τη ρωσική πολιτική σκηνή.

Επί της ουσίας, η πρόταση του Πούτιν προσβλέπει στη μείωση της εξουσίας του προεδρικού αξιώματος και ενίσχυση του πρωθυπουργικού, προφανώς σε μία προσπάθεια να προετοιμάσει το έδαφος για το 2024, όταν ο 67χρονος σήμερα πρόεδρος θα πρέπει να αποχωρήσει από το Κρεμλίνο. Ως πρόεδρος ή ως πρωθυπουργός, ο Πούτιν κρατάει τα ηνία της χώρας από το 1999.

Μετά τη διάλυση της κυβέρνησης και την παραίτηση του Ρώσου πρωθυπουργού Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο Πούτιν διόρισε στη θέση του τον επικεφαλής των Φορολογικών Υπηρεσιών της χώρας, Μιχαήλ Μισούστιν. Ο νέος πρωθυπουργός, ο οποίος θα δεχτεί τις ερωτήσεις των βουλευτών στο κοινοβούλιο σήμερα, κρατούσε έως σήμερα χαμηλό προφίλ και ουδέποτε είχε προταθεί ως υποψήφιος για τη θέση αυτή.

Προφανώς, σύμφωνα με το Reuters, θα είναι ο πιθανότερος διάδοχος στην προεδρία, η οποία θα έχει περιορισμένες εξουσίες, όπως και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, πολλά από τα οποία αναμένεται να είναι νέα στο κυβερνητικό σχήμα.

Οι προτάσεις του Πούτιν, οι οποίες θα τεθούν ενδεχομένως σε δημοψήφισμα όπως ο ίδιος πρότεινε, θα του δώσουν τη δυνατότητα να αναλάβει ενισχυμένο ρόλο μετά το 2024, ακόμη και με νέο ρόλο ως επικεφαλής του Συμβουλίου της Επικρατείας, ένα σώμα που δήλωσε ότι επιθυμεί να ιδρύσει. Αναλυτές δεν αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο να αναλάβει χρέη προέδρου του υπερισχυμένου κοινοβουλίου.

Οι επικριτές του Πούτιν – πρώην πράκτορα της KGB – τον κατηγορούν από καιρό ότι μηχανεύεται τρόπους για να παραμείνει στην εξουσία. Ηγέτες της αντιπολίτευσης χθες μίλησαν ξεκάθαρα για «συνταγματικό πραξικόπημα» με προφανή στόχο να διατηρήσει ο Πούτιν την εξουσία στα χέρια του. Το ερώτημα, επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, δεν είναι τόσο εάν θα παραμείνει στην εξουσία μετά το 2024 όσο για πόσο ακόμη σκοπεύει να παραμείνει ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας.

Share this

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή