Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος που είπε «όχι» στον πόλεμο και αποχώρησε από τη Ρωσία

Ο Πούτιν προειδοποίησε στις 16 Μαρτίου ότι θα «καθαρίσει» τη Ρωσία από τα «αποβράσματα και τους προδότες» που κατηγορεί ότι εργάζονται κρυφά για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

by Times Newsroom

Ο Ρώσος ειδικός εκπρόσωπος για το κλίμα, Ανατόλι Τσουμπάις, παραιτήθηκε και έφυγε από τη χώρα, επικαλούμενος την αντίθεσή του στον πόλεμο του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται δύο άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση. Γίνεται έτσι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος που εναντιώνεται στο Κρεμλίνο για την εισβολή.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δεν έχει σχολιάσει ακόμα σχετικά.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Αρκάντι Ντβόρκοβιτς, ο οποίος ήταν ανώτερος οικονομικός σύμβουλος του Ντμίτρι Μεντβέντεφ κατά τη διάρκεια της προεδρίας του και αναπληρωτής πρωθυπουργός μέχρι το 2018, παραιτήθηκε από τη θέση του επικεφαλής του κρατικού ταμείου τεχνολογίας Skolkovo, αφού καταδίκασε την εισβολή. Ο Ντβόρκοβιτς, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκακιού, είναι ένας από τους λίγους πρώην ανώτερους αξιωματούχους που μιλούν ανοιχτά κατά του πολέμου.

Ποιος είναι ο Τσουμπάις

Ο 66χρονος Τσουμπάις είναι ένας από τους λίγους οικονομικούς μεταρρυθμιστές της δεκαετίας του 1990 που είχαν παραμείνει στην κυβέρνηση του Πούτιν και διατηρούσε στενούς δεσμούς με δυτικούς αξιωματούχους.

Γνωστός ως αρχιτέκτονας των ιδιωτικοποιήσεων της δεκαετίας του 1990 στη Ρωσία, ο Τσουμπάις έδωσε στον Πούτιν την πρώτη του δουλειά στο Κρεμλίνο στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και αρχικά χαιρέτισε την άνοδό του στην εξουσία στα τέλη της δεκαετίας. Επί Πούτιν, ο Τσουμπάις ανέλαβε κορυφαίες θέσεις σε μεγάλες κρατικές εταιρείες μέχρι που ο πρόεδρος τον διόρισε απεσταλμένο για τη βιώσιμη ανάπτυξη πέρυσι.

Από την έναρξη του πολέμου, η ρωσική κυβέρνηση έχει εντείνει την πίεση στους εγχώριους επικριτές της εισβολής. Ο Πούτιν προειδοποίησε στις 16 Μαρτίου ότι θα «καθαρίσει» τη Ρωσία από τα «αποβράσματα και τους προδότες» που κατηγορεί ότι εργάζονται κρυφά για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

«Οποιοσδήποτε λαός, και ιδιαίτερα ο ρωσικός λαός, θα μπορεί πάντα να ξεχωρίζει τους πατριώτες από τα αποβράσματα και τους προδότες και να τους φτύνει σαν κουνούπι που βρέθηκε κατά λάθος στο στόμα τους», είχε πει ο Πούτιν, προσθέτοντας: «Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η φυσική και αναγκαία αυτοκάθαρση της κοινωνίας μόνο θα ενισχύσει τη χώρα μας, την αλληλεγγύη, τη συνοχή και την ετοιμότητά μας να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση».

πληροφορίες από Bloomberg

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com