Οδηγία Της ΕΛ.ΑΣ Για Το ΠΑΣΤΟΥΡΩΜΑ /Νέα συνεισφορά της ΠΦΠΟ προς την κατάργηση της βάρβαρης αυτής πρακτικής

Νέα συνεισφορά της ΠΦΠΟ προς την κατάργηση της βάρβαρης αυτής πρακτικής

by Times Newsroom
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 15/08/2021 ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ: 1615/21
Προς τον : Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., Στρατηγό Μιχάλη Καραμαλάκη
Κοινοποίηση: Εισαγγελία Αρείου Πάγου
Θέμα: Αίτημα για Έκδοση Οδηγίας για το Παστούρωμα των Ζώων

Αγαπητέ Στρατηγέ,

Αναγκαζόμαστε για μια ακόμη φορά να προσφύγουμε σε σας, ευχόμενοι να δώσετε γραπτές και αυστηρές εντολές κυρίως προς τις Αστυνομικές Διευθύνσεις Δωδεκανήσου, Κυκλάδων,Πελοποννήσου, όπου, επιτρέψτε μας να πούμε, κάτω από τις μύτες των Αστυνομικών Τμημάτων συντελείται καθολικά και κατ εξακολούθηση η αξιόποινη και εξαιρετικά επώδυνη για τα ζώα πράξη του παστουρώματος αυτών και βαρύτατη κακοποίηση  που διώκεται ποινικά. Παστούρωμα, όπως γνωρίζετε, είναι το δέσιμο των ποδιών του ζώου ( κυρίως παραγωγικών και ιπποειδών) μεταξύ τους, συνήθως ένα μπροστινό και ένα πίσω της ίδιας πλευράς ή τα πόδια ανά δύο δεμένα (διπλή παστούρα). Ακόμα πιο βάρβαρη πρακτική είναι το δέσιμο των ποδιών του ζώου με το κεφάλι, κάτι που συνηθίζουν ιδιαίτερα σε βοοειδή.

Κάθε καλοκαίρι λαμβάνουμε συνεχώς καταγγελίες από τουρίστες, Έλληνες ή αλλοδαπούς, οι οποίοι ταυτόχρονα διαμαρτύρονται για την αδιαφορία των αστυνομικών, όταν προσφεύγουν σε αυτούς . Είμαστε απόλυτα σίγουροι, ότι, αν τα αστυνομικά τμήματα είχαν στοχοπροσήλωση στην μαρτυρική για τα ζώα αυτή πρακτική και έπρατταν κατά νόμο και ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΩΣ, το φαινόμενο θα είχε εκλείψει .Όμως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, με αποτέλεσμα όλα τα ζώα να είναι παστουρωμένα.

Προς διευκόλυνσή σας επισυνάπτουμε σχετική εγκύκλιο του ΥΠΑΑΤ αλλά και γνωμοδότησητην οποία παρείχαν στην Ομοσπονδία μας οι καθ ύλην αρμόδιοι Καθηγητές της Κτηνιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ Κ. Μ. Παπάζογλου και Ν. Διακάκης.
Ζητάμε από εσάς, ως προείπαμε, την έκδοση Οδηγίας ή Εντολής προς τα Α.Τ, τις Διευθύνσεις και τις Περιφερειακές Διευθύνσεις, όπως προβούν σε εκστρατεία, ώστε να εκλείψει παντελώς η πρακτική αυτή, ζητώντας τους να σας ενημερώνουν τακτικά για τα αποτελέσματα των ενεργειών τους.
Η Πρόεδρος
Αναστασία Βυσσίνου Μπομπολάκη
Η Γραμματέας
Χριστίνα Νομικού

Δείτε την απάντηση  που λάβαμε και το περιεχόμενο της .


Αξιότιμη κα Μπομπολάκη,
Σε συνέχεια της υπ’ αριθ. 1615/21 από 15/08/2021 επιστολής σας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι, με μέριμνα της Διεύθυνσής μας εκδόθηκε διαταγή προς όλες τις αρμόδιες υφιστάμενες Υπηρεσίες, με κύριο στόχο την προστασία των παραγωγικών ζώων και ιπποειδών, μέσω της εντατικοποίησης των αστυνομικών ελέγχων και της απαρέγκλιτης εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας.
Προς τούτο, έγινε μνεία των προγενέστερων διαταγών μας για την γενικότερη εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας περί ζώων, καθώς και της υπ’ αριθ 1837/108300 από 02/08/2018 Εγκύκλιου Οδηγίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (προστασία των ιπποειδών εργασίας). Επιπρόσθετα, δόθηκαν κατευθυντήριες εντολές – οδηγίες για την ευαισθητοποίηση του προσωπικού επί περιστατικών και καταγγελιών κακοποίησης ζώων, ούτως ώστε η Ελληνική Αστυνομία να συνδράμει έμπρακτα και αποτελεσματικά στην εξάλειψη της εν λόγω κακοποιητικής συμπεριφοράς και στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και ευζωίας των εν θέματι ζώων.

Τέλος, αξίζει να τονισθεί ότι, στο πλαίσιο διαμόρφωσης πλήρους εικόνας επί του υπόψη ζητήματος, οι περιφερειακές Υπηρεσίες θα υποβάλλουν περί τα τέλη Σεπτέμβρη στο παρ’ ημίν Αρχηγείο αναφορά αποτελεσμάτων (έλεγχοι/παραβάσεις) για περιστατικά κακοποίησης ιπποειδών – παραγωγικών ζώων, κατά το χρονικό διάστημα από 01/06/2021 έως και 19/09/2021.


Με εκτίμηση,
Στυλιανός ΒΑΡΔΙΑΜΠΑΣΗΣ Ταξίαρχος
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας

Ευχαριστούμε τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ Στρατηγό Μ.Καραμαλάκη για την σωστή και αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος της κακοποίησης των ζώων .

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ,ΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΛΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ, ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΚΡΑΤΟΥΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΙΕΣ ΤΟΥΣ ,ΟΤΑΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΠΑΣΤΟΥΡΩΜΕΝΑ ΖΩΑ ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΠΦΠΟ ΣΥΝΔΥΑΣΤΙΚΑ.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή