Οι 10 γλώσσες που θα κυριαρχήσουν στον πλανήτη τα επόμενα 30 χρόνια

Ο ρόλος της αύξησης του πληθυσμού, η παγκοσμιοποίηση που «συρρίκνωσε» τον κόσμο και οι οικονομικές προβλέψεις

by Times Newsroom
  • Derek Black

Οι άνθρωποι μιλούν πολλές διαφορετικές γλώσσες. Ωστόσο, κατά κάποιο τρόπο, προβλέπεται ότι σε περίπου 30 χρόνια από τώρα και στο εξής, οι γλώσσες του μέλλοντος που θα ομιλούνται θα είναι μόνο οι κύριες γλώσσες που κυριαρχούν ήδη σήμερα. Οι εταιρείες και οι οργανισμοί δεν περιορίζονται πλέον να λειτουργούν εντός των συνόρων των χωρών στις οποίες ιδρύθηκαν, καθώς η παγκοσμιοποίηση δημιούργησε ένα παγκόσμιο «χωριό» όπου διαφορετικές χώρες, πολιτισμοί και εθνικότητες συνεργάζονται.

Ως ένα από τα πιο ζωτικά εργαλεία που βοήθησε τις επιχειρήσεις να εξυπηρετούν περισσότερες τοποθεσίες της αγοράς παγκοσμίως, αξιοποιώντας διάφορα reimgs, δεξιότητες και ικανότητες για την παροχή υλικών, αγαθών και υπηρεσιών, καθώς και απασχόληση σε περισσότερους ανθρώπους, η παγκοσμιοποίηση είναι το μέλλον. Και ξέρετε ποιος είναι ο ζωτικός παράγοντας που επέτρεψε την παγκοσμιοποίηση; Η γλώσσα.

Ο ρόλος των γλωσσών στην παγκοσμιοποίηση

Μερικές από τις σημαντικότερες γλώσσες του κόσμου κυριαρχούν στη διεθνή σκηνή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ορισμένες από αυτές είναι τα ρωσικά, τα αγγλικά, φυσικά, και πρόσφατα τα μανδαρινικά κινέζικα. Ωστόσο, η τάση κινείται προς την κατεύθυνση να βγουν στην επιφάνεια αρκετές ακόμη γλώσσες που θα αποτελέσουν μέρος της λίστας των μελλοντικών γλωσσών του κόσμου.

Αν και θα είναι δύσκολο να μάθει κανείς όλες τις γλώσσες του μέλλοντος, το θεμελιώδες πράγμα που πρέπει να κάνει είναι να γνωρίζει ποιες από αυτές τις γλώσσες είναι χρήσιμες και σημαντικές μελλοντικά.

Είτε είστε κάποιος που προετοιμάζεται για τη μελλοντική του καριέρα, είτε ένας επιχειρηματίας που αναζητά διεθνή επέκταση είτε μια μικρή επιχείρηση που αναζητά άλλες αγορές για να εξυπηρετήσει, θα σας ωφελήσει να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε από τις αναδυόμενες γλώσσες του μέλλοντος για να ανοίξετε τους δρόμους προς την ανάπτυξη και την επιτυχία που επιδιώκετε. Η επιλογή των γλωσσών σας εξαρτάται από τους στόχους και τους σκοπούς σας, το όραμά σας για το μέλλον της επιχείρησης ή της καριέρας σας και το είδος των πελατών που θέλετε να αποκτήσετε.

Ο κατάλογος που ακολουθεί με τις γλώσσες του μέλλοντος δεν είναι απόλυτος, ωστόσο θα είναι ωφέλιμο να σκεφτείτε αυτές τις γλώσσες και να τις λάβετε υπόψη σας όταν κάνετε τα μελλοντικά επιχειρηματικά σας σχέδια, λόγω της τεράστιας πιθανότητας να είναι κυρίαρχες στη διευκόλυνση του εμπορίου και της επικοινωνίας πέρα από τα σύνορα.

Μανδαρινικά

Η οικονομία της Κίνας αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς και οι κινεζικές εταιρείες έχουν παρουσία σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Τα κινεζικά είναι ήδη η πιο ομιλούμενη γλώσσα στον κόσμο, όσον αφορά τον αριθμό των ομιλητών, κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη αν αναλογιστεί κανείς πόσο μεγάλος είναι ο κινεζικός πληθυσμός. Τριάντα οκτώ χώρες μιλούν κινέζικα, με 1,296 δισεκατομμύρια συνολικούς ομιλητές. Αν εξετάζετε μόνο τα μανδαρινικά κινέζικα (Putonghua), μιλιούνται σε 13 χώρες, με συνολικά 1,074 δισεκατομμύρια ομιλητές. Περίπου το 70% όλων των χρηστών της κινεζικής γλώσσας μιλούν μανδαρινικά.

Αν και η κινεζική γλώσσα είναι δύσκολη στην εκμάθησή της, προβλέπεται να είναι μια από τις γλώσσες του μέλλοντος λόγω της μαζικής οικονομικής στροφής της Κίνας, από μια οικονομία της κλειστής πόρτας στην αύξηση του εθνικού και διεθνούς εμπορίου και τη δημιουργία συνθηκών με διάφορες χώρες και την επέλαση στον τομέα της τεχνολογίας και της επιστήμης. Υπάρχει μάλιστα η πρόβλεψη ότι μέχρι το 2050 θα είναι η κορυφαία οικονομία στον κόσμο.

Πορτογαλικά

Είναι γεγονός ότι η πορτογαλική γλώσσα δε φαίνεται να έχει και πολλή ζήτηση, γι’ αυτό και προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι περιλαμβάνεται στον κατάλογο των γλωσσών του μέλλοντος. Ωστόσο, η Βραζιλία, η οποία μιλάει πορτογαλικά, αναπτύσσεται ραγδαία, ενώ είναι και μέλος των χωρών BRICS -ένας οργανισμός αναδυόμενων οικονομιών που αποτελείται από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική με έδρα της ένωσης στη Σαγκάη- που πρωτοστατούν στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων στο μέλλον.

Επί του παρόντος, η πορτογαλική γλώσσα είναι η έβδομη πιο ομιλούμενη γλώσσα στον κόσμο, με περίπου 236 εκατομμύρια ομιλητές. Οι κάτοικοι της Πορτογαλίας, της Βραζιλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και του Λουξεμβούργου, πολλών νησιών της Καραϊβικής, της Αφρικής, του Ανατολικού Τιμόρ και του Μακάο μιλούν πορτογαλικά. Η οικονομική στήριξη των διαφόρων περιοχών που μιλούν πορτογαλικά θα αναδείξει τη γλώσσα σε μια από τις κερδοφόρες γλώσσες του μέλλοντος.

Αραβικά

Η αραβική γλώσσα είναι πλέον μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες γλώσσες του κόσμου. Οι άνθρωποι μιλούν αραβικά σε 58 χώρες. Είναι πλέον η τέταρτη πιο ομιλούμενη γλώσσα παγκοσμίως, με συνολικά 313 εκατομμύρια ομιλητές. Η γλώσσα είναι εξίσου σημαντική με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που παράγουν οι περισσότερες από τις χώρες που μιλούν αραβικά. Είναι μια σφραγίδα έγκρισης για τη γλώσσα που πιθανότατα θα είναι μια από τις γλώσσες του μέλλοντος που θα χρησιμοποιούνται παγκοσμίως. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι σημαντικός εξαγωγέας χουρμάδων και ενώ δεν διαθέτουν γεωργικές εκτάσεις, τα Εμιράτα ξεκινούν βιομηχανίες επανεξαγωγής που προμηθεύουν πολλά μέρη του κόσμου με μια ποικιλία προϊόντων από διάφορους παραγωγούς.

Γαλλικά

Αυτή τη στιγμή, η γαλλική γλώσσα είναι η 14η πιο ομιλούμενη γλώσσα, με σχεδόν 295 εκατομμύρια ομιλητές της να είναι κατανεμημένοι σε 53 χώρες. Η Γαλλία εξακολουθεί να διατηρεί την οικονομική της ανάπτυξη, ενώ κατατάσσεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους διαφόρων υπηρεσιών παγκοσμίως, με επίκεντρο τη μεταποίηση για διάφορους κλάδους, όπως τα είδη πολυτελείας, τα καλλυντικά, οι σιδηρόδρομοι, η αεροδιαστημική και η αυτοκινητοβιομηχανία.

Χίντι – Ούρντου

Όπως και στην Κίνα, ο πληθυσμός της Ινδίας συνεχίζει να αυξάνεται, κάτι που σημαίνει ότι στο εγγύς μέλλον, η Ινδία πρόκειται να γίνει η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου. Το Πακιστάν, όπου η πλειονότητα του πληθυσμού μιλάει ούρντου, ακολουθεί την Ινδία όσον αφορά το μέγεθος του πληθυσμού. Σχεδόν 530 εκατομμύρια άτομα μιλούν χίντι και περίπου 160 εκατομμύρια άτομα μιλούν ούρντου. Η Ινδία διαθέτει διάφορες βιομηχανίες που σχετίζονται με την τεχνολογία της πληροφορίας, ενώ η χώρα εξελίσσεται, επίσης, σε κέντρο επιχειρήσεων, εμπορίου και συναλλαγών. Και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους αξίζει τον κόπο να εξετάσει κανείς το ενδεχόμενο να μάθει χίντι ή ούρντου.

Ρωσικά

Η Ρωσία, όπως και η Ινδία, είναι, επίσης, μέλος των BRICS. Παρά την ανεξαρτησία αρκετών χωρών, η Ρωσική Ομοσπονδία παραμένει η μεγαλύτερη χώρα του κόσμου, που εκτείνεται σε ένα μεγάλο μέρος της Ανατολικής Ευρώπης και σε ολόκληρη τη Βόρεια Ασία. Γνωρίζατε, μάλιστα, ότι στη Ρωσία υπάρχουν 11 ζώνες ώρας;

Είναι γνωστό, λοιπόν, ότι πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο, καθώς παράγει και εξάγει μια ποικιλία προϊόντων. Η κύρια γλώσσα της χώρας, η ρωσική, είναι η όγδοη πιο ομιλούμενη γλώσσα, με τους ομιλητές της -περίπου 265 εκατομμύρια συνολικά- να ζουν σε 18 χώρες, μεταξύ των οποίων το Ισραήλ και η Κίνα. Η γλώσσα αυτής της τεράστιας αγοράς, ως εκ τούτου, είναι μία από τις γλώσσες του μέλλοντος που θα πρέπει να εξεταστεί ευνοϊκά.

Ισπανικά

Τα ισπανικά είναι η δεύτερη πιο ομιλούμενη γλώσσα στον κόσμο σήμερα μετά τα κινέζικαΠερισσότερα από 510 εκατομμύρια άνθρωποι σε 31 χώρες μιλούν ισπανικά σήμερα. Και το εκπληκτικό είναι ότι υπάρχουν περισσότεροι ισπανόφωνοι εκτός της Ισπανίας! Οι ειδικοί προβλέπουν ότι μέχρι το 2050, περίπου 470 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ θα μιλούν ισπανικά. Έχει καθεστώς επίσημης γλώσσας σε αρκετές χώρες, όπως το Μεξικό και η Αργεντινή, οι οποίες είναι δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες της G20. Τα ισπανικά είναι μια εύκολη γλώσσα για τους αγγλόφωνους να μάθουν, επειδή ανήκουν στην ίδια γλωσσική οικογένεια -την ινδοευρωπαϊκή.

Γερμανικά

Δεν μπορείτε να αφαιρέσετε τα γερμανικά από την εξίσωση, επειδή η οικονομία της Γερμανίας είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Η γερμανική γλώσσα μοιράζεται πολλές λέξεις με την αγγλική γλώσσα επειδή και οι δύο ανήκουν στον δυτικογερμανικό κλάδο της ινδοευρωπαϊκής γλωσσικής οικογένειας, ενώ η εκμάθηση της γλώσσας μπορεί να οδηγήσει σε οικονομικά οφέλη, καθώς η Γερμανία μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο. Για μελλοντικές επιχειρήσεις, είναι ζωτικής σημασίας να μάθετε γερμανικά, να προσπαθήσετε να διεισδύσετε στη γερμανική αγορά ή να εργαστείτε για μια γερμανική εταιρεία. Η εκμάθηση της γερμανικής γλώσσας και της κουλτούρας της γερμανικής αγοράς θα είναι μια σοφή επιχειρηματική και οικονομική απόφαση.

Ιαπωνικά

Η ιαπωνική οικονομία έκανε πολλές ανακαλύψεις και εφευρέσεις στον τομέα της πληροφορικής και της επιστήμης, ενώ είναι, επίσης, πρωτοπόρος στην τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική, γι’ αυτό και η ιαπωνική γλώσσα καταλαμβάνει τη δική της θέση στις γλώσσες του μέλλοντος. Μπορεί να νομίζετε ότι η ιαπωνική γλώσσα ομιλείται μόνο από λίγους ανθρώπους. Γνωρίζατε ότι τα ιαπωνικά είναι η ένατη πιο ομιλούμενη γλώσσα στον κόσμο; Ξεπερνάει ακόμη και τα γαλλικά, τα γερμανικά και τα ουρντού! Υπάρχει λόγος γι’ αυτό. Υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι που μιλούν τα ιαπωνικά ως πρώτη γλώσσα έναντι των ανθρώπων που μιλούν ως πρώτη γλώσσα τα γαλλικά και τα γερμανικά. Τα εκατομμύρια ομιλητών της ιαπωνικής γλώσσας ζουν σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων η Αυστραλία και η Βραζιλία.

Αγγλικά

Οι άνθρωποι μιλούν ευρέως την αγγλική γλώσσα σε περίπου 118 χώρες, ενώ κατατάσσεται ως η τρίτη πιο ομιλούμενη γλώσσα. Η γλώσσα έχει συνολικά περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο ομιλητές παγκοσμίως και αναγνωρίζεται ως η διεθνής γλώσσα των επιχειρήσεων, γεγονός που την καθιστά κατάλληλη για να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των γλωσσών του μέλλοντος για τις επιχειρήσεις, το εμπόριο, τις διαπραγματεύσεις και την επικοινωνία.

Τώρα, λοιπόν, που έχετε μια ιδέα για το ποιες θα είναι οι γλώσσες του μέλλοντος, είναι στο χέρι σας να εξετάσετε ποιες από αυτές θα είναι πολύ χρήσιμες για την καριέρα ή την επιχείρησή σας. Υπάρχουν, μάλιστα, προβλέψεις ότι με τη συνεχή χρήση, αυτές οι γλώσσες του μέλλοντος θα είναι λιγότερο περίπλοκες και ίσως λιγότερο επίσημες λόγω της παγκοσμιοποίησης.

Πηγή: www.worldstockmarket.net

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή