Οι αρχαιολόγοι στη Θάλασσα της Γαλιλαίας λένε ότι μπορεί να βρήκαν την πραγματική γενέτειρα του Αγίου Πέτρου, Πρώτου Πάπα της Χριστιανικής Εκκλησίας

Οι μελετητές ανακάλυψαν μια επιγραφή που μπορεί να σηματοδοτεί την Εκκλησία των Αποστόλων, που λέγεται ότι βρίσκεται στη γενέτειρα του Αγίου Πέτρου στη Βηθσαΐδα.

by Times Newsroom

Ο καθηγητής του Nyack College Steven Notley, ακαδημαϊκός διευθυντής της αποστολής El Araj, επί τόπου στην ανασκαφή της Εκκλησίας των Αποστόλων. Είναι στην πίσω σειρά με καπέλο, μαζί με εθελοντές από το Χονγκ Κονγκ. Η φωτογραφία είναι ευγενική προσφορά του El Araj Expedition.

Αρχαιολόγοι στο Ισραήλ ανακάλυψαν μια αρχαία επιγραφή που αφιερώνει μια εκκλησία στον Άγιο Πέτρο—και υπάρχουν ενδείξεις ότι ο τόπος λατρείας μπορεί να είχε χτιστεί στη θέση γέννησης του αποστόλου.

Ο Πέτρος και δύο άλλοι απόστολοι, οι Αγ. Ο Ανδρέας και ο Φίλιππος, γεννήθηκαν στη Βηθσαΐδα, σύμφωνα με το κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο. Οι αρχαιολόγοι και οι βιβλικολόγοι έψαχναν εδώ και καιρό να βρουν το αρχαίο χωριό, περιορίζοντας το σε τρεις πιθανές τοποθεσίες.

Η επιγραφή στο ψηφιδωτό δάπεδο που βρέθηκε στα ερείπια αυτού που πιστεύουν οι αρχαιολόγοι είναι η βυζαντινή εκκλησία των Αποστόλων που χτίστηκε για να στέκεται πάνω από το σπίτι του Αγίου Πέτρου και του αδελφού του, Ανδρέα. Η φωτογραφία είναι ευγενική προσφορά του El Araj Expedition.

Στο φως από την αρχαιολογική σκαπάνη

Η αποστολή Ελ-Αράτζ από το 2016 έκανε ανασκαφές σε μία από τις θέσεις αυτές, συγκεκριμένα στη βόρεια ακτή της Θάλασσας της Γαλιλαίας. Η τελευταία ανακάλυψη της αρχαιολογικής σκαπάνης ήταν ένα μωσαϊκό με φλοράλ μοτίβο εντός μίας εκκλησία, που βρέθηκε για πρώτη φορά το 2019 και φέρει μια επιγραφή που ζητά τη μεσολάβηση του «αρχηγού και διοικητή των ουράνιων αποστόλων», δηλαδή του Πέτρου.

Η εκκλησία αυτή πρόκειται για την «Εκκλησία των Αποστόλων» και χρονολογείται από την βυζαντινή περίοδο και εντοπίζεται στις εκβολές του Ιορδάνη ποταμού, στη βόρεια ακτή της θάλασσας της Γαλιλαίας. «Η ανακάλυψη του φλοράλ μοτίβου είναι η κυριότερη ένδειξη πως ο Πέτρος είχε ιδιαίτερη σχέση με τη βασιλική και είναι πιθανό να ήταν αφιερωμένη σε εκείνον.

Ένα φυτικό μοτίβο σε βυζαντινό στυλ, όπως πιστεύουν οι αρχαιολόγοι είναι η Εκκλησία των Αποστόλων στο El-Araj. Φωτογραφία από τον Achia Kohn-Tavor, ευγενική προσφορά του Εβραϊκού Πανεπιστημίου, Ιερουσαλήμ.

Αφού η βυζαντινή χριστιανή παράδοση αναγνωρίζει το σπίτι του Πέτρου στη Βηθσαϊδά, και όχι στην Καπερναούμ όπως λογίζεται συχνά σήμερα, είναι πιθανό η βασιλική να μνημονεύει το σπίτι του» σημείωσε ο Στίβεν Νότλεϊ, Καθηγητής του Nyack College και Ακαδημαϊκός διευθυντής της ανασκαφής. Σχετικά με την «Εκκλησία των Αποστόλων» ο υπεύθυνος της ανασκαφής σημείωσε στο προσωπικό του blog ότι κι αυτή είναι μία σημαντική ανακάλυψη :«Η εκκλησία των Αποστόλων (έχουμε ξεκινήσει να τη λέμε έτσι) είναι χτισμένη πάνω στο σπίτι του Πέτρου και του Ανδρέα. Πρέπει να ήταν ένα εκπληκτικό χτίσμα». «Θα χρειαστεί ακόμη μία σεζόν για να αποκαλυφθεί πλήρως», ενημέρωσε ο Καθηγητής και συμπλήρωσε ότι το μωσαϊκό στο δάπεδο είναι «ξεκάθαρη απόδειξη πως η εκκλησία υπήρχε στην βυζαντινή περίοδο».

Η επιγραφή στο ψηφιδωτό δάπεδο που βρέθηκε στα ερείπια αυτού που πιστεύουν οι αρχαιολόγοι είναι η βυζαντινή εκκλησία των Αποστόλων που χτίστηκε για να στέκεται πάνω από το σπίτι του Αγίου Πέτρου και του αδελφού του, Ανδρέα. Φωτογραφία από τον Achia Kohn-Tavor, ευγενική προσφορά του Εβραϊκού Πανεπιστημίου, Ιερουσαλήμ.

Η επιγραφή

Το μωσαϊκό με το φλοράλ μοτίβο φέρει την εξής επιγραφή: «Πήγαν στη Βηθσαϊδά, την κατοικία του Πέτρου και του Ανδρέα, όπου υπάρχει μία εκκλησία στη θέση του σπιτιού τους» Αυτό σημαίνει πως οι Βυζαντινοί έφτιαξαν την Εκκλησία των Αποστόλων, εις μνήμη του τόπου γεννήσεως των αποστόλων Πέτρου και Ανδρέα, ώστε να μην λησμονηθούν ποτέ. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής, η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως μόνο μέρος ενός μοναστηριακού συγκροτήματος.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή