Οι επιχειρήσεις βλέπουν στην υβριδική εργασία ένα μέσο μείωσης του κόστους

Το 91% των οικονομικών στελεχών πιστεύει ότι η ύφεση είναι αναπόφευκτη-Πάνω από το 1/3 την αναμένει έως το τέλος του έτους

by Times Newsroom

Με τον πληθωρισμό να εκτινάσσεται στα ύψη και τους φόβους για ύφεση να εντείνονται, οι επιχειρήσεις ανά τον κόσμο επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου για μείωση του λειτουργικού κόστους.

Η μείωση κόστους βρίσκεται ψηλά στην ημερήσια διάταξη, καθώς οι εταιρείες προετοιμάζονται για αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία: το 91% των ανώτερων οικονομικών στελεχών πιστεύει ότι η ύφεση είναι αναπόφευκτη. Στο μεταξύ, πάνω από το 1/3 (36%) την αναμένει έως το τέλος του 2022, με το 97% ήδη να προχωρά σε μείωση κόστους κατά 10%.

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα CFO της IWG, που καταγράφει τους προβληματισμούς των οικονομικών διευθυντών (CFO) παγκοσμίως, ήδη η προσοχή έχει στραφεί στους τομείς, στους οποίους οι εταιρείες μπορούν να αρχίσουν να προσαρμόζουν τις δαπάνες τους.

Εξέχουσα θέση μεταξύ αυτών κατέχει η χρήση του γραφειακών χώρων, με την έρευνα του 2022 να αποκαλύπτει ότι οι CFO βλέπουν την υβριδική εργασία ως έναν τρόπο για να μειώσουν σημαντικά το λειτουργικό κόστος, ενώ παράλληλα ξεκλειδώνουν πολλά οφέλη για τους υπαλλήλους και τις επιχειρήσεις τους.

Για την ακρίβεια, καθώς οι οικονομικοί διευθυντές προσανατολίζονται στον περιορισμό του λειτουργικού κόστους, το 80% θεωρεί την υβριδική εργασία ως μία λύση. Με ανεξάρτητη έρευνα, που αποκαλύπτει ότι η υβριδική εργασία θα μπορούσε να εξοικονομήσει στις επιχειρήσεις περισσότερα από $11.000/ανά εργαζόμενο ετησίως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το 82% των CFO πιστεύουν ότι η υβριδική εργασία αποτελεί ένα πιο προσιτό επιχειρηματικό μοντέλο.

Μειώσεις στους χώρους γραφείων

“Ο χώρος γραφείων είναι ένας σημαντικός τομέας, όπου οι εταιρείες επιδιώκουν να κάνουν εξοικονόμηση πόρων, με ευέλικτες πρακτικές εργασίας, που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να περιορίσουν σειρά των εξόδων, που σχετίζονται με εγκαταστάσεις πλήρους απασχόλησης”, αναφέρει η σχετική μελέτη.

Μεταξύ των παγκόσμιων CEO του Fortune 500, το 74% δήλωσε ότι σχεδιάζει να μειώσει τους χώρους γραφείων, με τα δύο τρίτα (65%) των CFO να στοχεύουν σε μείωση δαπανών εγκαταστάσεων άνω του 10% ετησίως.

Και η λύση; Υβριδική λειτουργία, σύμφωνα με το 80% των CFO που ερωτήθηκαν. Αυτό επιβεβαιώνεται από έρευνα στις ΗΠΑ, που διεξήχθη από τον πάροχο λογισμικού στο χώρο εργασίας Robin, η οποία διαπίστωσε ότι το 83% των στελεχών αναμένει ότι η υβριδική εργασία θα βοηθήσει στην εξοικονόμηση κόστους και ότι το 60% σχεδιάζει να μειώσει τους ιδιόκτητους χώρους γραφείων του κατά 50% ή και περισσότερο.

Πολλές επιχειρήσεις εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τον χώρο γραφείων αναποτελεσματικά, αλλά με την περικοπή των προϋπολογισμών είναι λογικό ότι το κόστος, που σχετίζεται με αυτό, τίθεται υπό αμφισβήτηση. Πράγματι, το 39% των CFO σκέφτεται τώρα να μετακομίσει εξ ολοκλήρου σε κοινόχρηστους χώρους γραφείων και το 50% αναφέρουν ότι έχουν ήδη εγγραφεί για βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ή κοινόχρηστους χώρους εργασίας.

Πλεονεκτήματα

Οι επιχειρήσεις δεν είναι οι μόνες που επωφελούνται – είναι επίσης ένα μοντέλο εργασίας που προτιμούν οι εργαζόμενοι. Από τους CFO που συμμετείχαν στην έρευνα, το 53% είπε ότι πιστεύει ότι οι εργαζόμενοι τους προτιμούν την υβριδική εργασία.

Επιπλέον, το 87% συμφωνεί ότι προσφέρει στους εργαζόμενους έναν πιο προσιτό τρόπο ζωής εν μέσω της αλματώδους αύξησης του πληθωρισμού.  Αυτό επιβεβαιώνεται από τα δεδομένα, τα οποία υποδηλώνουν ότι οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν αρκετά χρήματα τον μήνα από την μείωση των μετακινήσεων τους είτε με τα μέσα συγκοινωνίας, είτε με το αυτοκίνητο.

Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, ότι η έρευνα δείχνει ότι το 77% των εργαζομένων λέει ότι ο χώρος γραφείου κοντά στο σπίτι είναι απαραίτητος για την επόμενη δουλειά τους.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή