Οι επιπτώσεις από τον πόλεμο,“δυσκολεύουν πολύ” τους πολίτες, στα οικονομικά τους!

Έρευνα στο Λεκανοπέδιο από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο για την ακρίβεια

by Times Newsroom

Το 83.7% των πολιτών προχωρά σε μειώσεις στην κατανάλωση ενέργειας, το 83.2% στην αγορά καταναλωτικών προϊόντων, το 66.4% στις μετακινήσεις με το προσωπικό αυτοκίνητο.

Σε σχέση με την επιδότηση καυσίμων το 58.3%, θεωρεί ότι η επιδότηση (είναι λίγη και) δεν θα ανακουφίσει τους ιδιοκτήτες των οχημάτων.

Το 83.3% θεωρεί ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επιδράσει παγκόσμια , άρα και στην χώρα στην άνοδο των τιμών συνολικά.

Επιμέλεια: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Η παγκόσμια κρίση στα καύσιμα, με την εκτίναξη των τιμών σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα, αλλά και η επισιτιστική κρίση, με την αδυναμία εξαγωγών δημητριακών από την Ουκρανία, έχουν παγκόσμια επιπτώσεις στις εθνικές οικονομίες, στο σύνολο σχεδόν των χωρών.

Κυρίως όμως στις χώρες -μεταξύ αυτών και η Ελλάδα- που έχουν εμπλοκή με αποστολές όπλων στην Ουκρανία και κυρώσεις στη Ρωσία.

Τις επιπτώσεις αυτές, στη ζωή των πολιτών (που αναμένεται, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις των ειδικών, να γιγαντωθούν τον επόμενο χειμώνα, αν δεν υπάρξουν έγκαιρα δραστικά μέτρα), διερεύνησε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, σε συνεργασία με την “OPINION POLL”.

Ακόμη, καταγράφηκαν απόψεις για τα αίτια της κρίσης, όπως και για τα κυβερνητικά μέτρα, που έχουν αποφασιστεί, για την μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στους πολίτες.

Ορισμένα από τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας:

1. Μεγάλο ποσοστό των πολιτών προχωρά σε μειώσεις σε κάποιες αγορές, επιλογές, έξοδα λόγω της ακρίβειας. Το 83.7% προχωρά σε μειώσεις στην κατανάλωση ενέργειας, το 83.2% στην αγορά καταναλωτικών προϊόντων, το 66.4% στις μετακινήσεις με το προσωπικό αυτοκίνητο και το 66% στις μέρες των διακοπών. Επίσης ένα 18.7% κάνει κάποιες περικοπές όσον αφορά στην φροντιστηριακή προετοιμασία των παιδιών τους για την είσοδο στα Α.Ε.Ι.

2. Παράλληλα φαίνεται ότι οι αυξήσεις δυσκολεύουν πολύ και αρκετά το 53.3% στην ανταπόκρισή τους σε υποχρεώσεις όπως αποπληρωμή δανείων, καρτών κ.λπ. Το 26.8% απαντά ότι δυσκολεύεται λίγο και καθόλου.

3. Το 32.1% δηλώνουν σίγουρα και μάλλον αισιόδοξοι για την προσωπική τους οικονομική κατάσταση. Ωστόσο, το 66.5% δηλώνουν μάλλον και σίγουρα απαισιόδοξοι.

4. Το 83.3% θεωρεί ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επιδράσει παγκόσμια, άρα και στην χώρα στην άνοδο των τιμών συνολικά.

5. Το 47% θεωρεί ότι η διεθνής συγκυρία είναι η βασική αιτία για τις όποιες αυξήσεις υπάρχουν, με το 45.2% να θεωρεί ως βασική αιτία την πολιτική της ελληνικής Κυβέρνησης.

6. Όσον αφορά συνολικά για τα μέτρα που έχει λάβει η Κυβέρνηση για την ακρίβεια και την στήριξη των νοικοκυριών, το 54.1% θεωρεί ότι προσφέρουν σχεδόν μηδαμινή βοήθεια, το 30.2% τα θεωρεί μικρή αλλά αναγκαία βοήθεια και το 14.2% τα κρίνει ως σημαντική βοήθεια δεδομένων των συνθηκών.

7. Το 49.3% δηλώνει λίγο ή καθόλου ικανοποιημένοι από τα μέτρα της Κυβέρνησης για να πέσουν τα τιμολόγια της ενέργειας. Το 45.3% δηλώνει πολύ και αρκετά ικανοποιημένοι.

Παράλληλα, το 45.4% θεωρεί ότι οι επόμενοι λογαριασμοί θα είναι αισθητά μειωμένοι, με το 46.2% να έχει αντίθετη άποψη.

8. Το 49.9% αντιμετωπίζει θετικά και μάλλον θετικά το νέο Πρόγραμμα επιδότησης καυσίμων “fuelpass2”, με το 43.9% να έχει αντίθετη άποψη.

Τέλος, το 58.3% πάντως θεωρεί ότι δεν θα ανακουφίσει τους ιδιοκτήτες των οχημάτων, ενώ το 37% έχει αντίθετη άποψη.

Ακρίβεια και επίδραση στην ζωή των πολιτών στοΛεκανοπέδιο Ε.Ε.Α

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com