Οι εθνομηδενιστές, η Κερύνεια και οι υποψήφιοι που θα μας σώσουν

by Times Newsroom 1

Άκουγα χτες έναν απ΄ αυτούς τους νεαρούς που απέκτησαν φωνή ως υποψήφιοι βουλευτές και πιστεύουν ότι είναι σε θέση να μας καθοδηγούν, να μιλά στην τηλεόραση για την Παιδεία μας που πρέπει να αλλάξει. Είναι εθνικιστική, παράγει εθνικιστές, έλεγε. Και δεν επιτρέπεται τη σήμερον ημέρα το υπουργείο Παιδείας να μην κάνει τίποτε αν δεν έχει την έγκριση της Αρχιεπισκοπής.

Δεν λέω, καλό είναι να ακούμε τι λένε οι νέοι, προπάντων αυτοί που δεν αρνούνται να μετέχουν στα κοινά, καλό είναι να βγαίνουν στις τηλεοράσεις, δικαιούνται να έχουν φωνή, αλλά θα μας κάνουν στο τέλος να ψαχνόμαστε για να καταλάβουμε αν ζούμε μαζί τους στην Κύπρο ή αν αυτοί είναι κάπου αλλού, σε μιαν άλλη διάσταση. Διότι, άμα σου δώσουν βήμα να μιλήσεις δεν σημαίνει ότι πρέπει να πεις κάτι εξωφρενικό για να ξεχωρίσεις. Μπορείς να ξεχωρίσεις κι άμα είσαι σοβαρός και βγαίνουν από το στόμα σου απλές αλήθειες.

Άμα πιστεύεις ότι σήμερα στην Κύπρο η Παιδεία παράγει εθνικιστές κι ότι η Αρχιεπισκοπή έχει λόγο στην Παιδεία, πάει να πει ότι δεν έχεις ιδέα, απλώς ρίχνεις ατάκες κενές περιεχομένου. Αν έβγαζε εθνικιστές η Παιδεία πώς διάολο γίνεται να βγαίνουν τόσες χιλιάδες νέοι κάθε χρόνο από τα σχολεία και να μην έχουν ιδέα ούτε τι είναι η κατοχή, ούτε τι συμβαίνει στην Κερύνεια και στην Αμμόχωστο, ούτε καν ότι τα κατεχόμενα είναι έδαφος της Κύπρου που λυμαίνεται η Τουρκία. Άσε που αν έβγαιναν τόσες χιλιάδες εθνικιστές κάθε χρόνο από τα σχολεία δεν θα υπήρχαν τόσοι ανεγκέφαλοι να πιστεύουν ότι ο κυπριωτισμός είναι εθνική ταυτότητα. Όσο για την Αρχιεπισκοπή, αν είχε λόγο στην Παιδεία θα φρόντιζε να βγάζουν τα σχολεία οικονομολόγους και κτηματομεσίτες, όχι εθνικιστές.

Αυτό που εννοούν, οι φερέλπιδες πολιτικοί, που φυσικά αυτοί αντιγράφουν όσα ακούνε από συνειδητοποιημένους εθνομηδενιστές που φύτρωσαν παντού -παρότι έχουμε εθνικιστική Παιδεία!- είναι ότι δεν θέλουν στα σχολεία να γίνεται καμιά αναφορά στην Κερύνεια. Αναφέρω την Κερύνεια, ως σύμβολο αντικατοχικού αγώνα (για όσους δεν παραδόθηκαν ακόμα), εννοώντας βεβαίως και όλα μας τα κατεχόμενα, μαζί και την Αμμόχωστο. Το λέω, γιατί ο υποψήφιος που μίλησε για την εθνικιστική μας Παιδεία είναι σε μια κίνηση για την Αμμόχωστο. Προφανώς θεωρούν εθνικιστικό ακόμα και να λες ότι η Κερύνεια είναι σκλαβωμένη και πρέπει να παλέψουμε να ελευθερωθεί. Την έχουν παραδώσει ήδη οι νεοκύπριοι, συνειδητοί κι ασυνείδητοι, και ενοχλούνται όταν πετάγεται κανένας ξεροκέφαλος που δεν θέλει να την ξεχάσει.

Να αγωνιστούμε για την Αμμόχωστο δεν είναι εθνικισμός, είναι καθήκον μας ιερό, αλλά όχι για την Κερύνεια, ούτε καν να δείχνουμε στους μαθητές μας νοσταλγικές φωτογραφίες της Κερύνειας, το λιμανάκι, τα κάστρα, τις εκκλησίες, γίνονται εθνικιστές. Διότι, στα σχολεία αυτό κάνουν, τίποτε άλλο, δείχνουν μερικές φωτογραφίες ως αναμνηστικές από μια χαμένη πατρίδα, τις βλέπουν οι μαθητές, τους αρέσουν φυσικά, αλλά την επόμενη στιγμή έχουν την εντύπωση ότι είδαν εικόνες από παλιές εποχές που δεν τους αφορούν. Αυτό, πάντως, δεν είναι Παιδεία σε κατεχόμενη πατρίδα. Ελάχιστοι νέοι σήμερα ασχολούνται με το τι συμβαίνει στη Γενεύη, ελάχιστοι πιστεύουν ότι αυτά που συζητούν αφορούν τους ίδιους και το μέλλον τους και την πατρίδα τους. Εθνομηδενισμό παράγει η Παιδεία μας, ούτε καν πατριδογνωσία. Αλλά, από κουραφέξαλα άλλο τίποτα αυτοί που θέλουν να έχουν λόγο στα κοινά από βουλευτικά έδρανα.

Υ.Γ. Αυτά αναμένοντας τη Γενεύη. Όπου τους έπιασε όλους ο πανικός διότι, λένε, τους απείλησε ο Γκουτέρες ότι αν δεν υπάρξει εκεί αποτέλεσμα θα καταθέσει την εντολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Δεν θα το κάνει, αλλά γιατί το προβάλλουν όλοι σαν να ήρθε το τέλος του κόσμου; Ας την καταθέσει να πάμε να το παλέψουμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, παρά να μας κρατούν από το λαιμό Τούρκοι και Βρετανοί και ο Γκουτέρες να παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο.

aristosm@phileleftheros.com

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή