Οι ευρωβουλευτές ζητούν μαζική αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία

Καλούν όλες τις χώρες και τους διεθνείς οργανισμούς να καταδικάσουν απερίφραστα τα εικονικά δημοψηφίσματα και την απόπειρα της Ρωσίας να προσαρτήσει εδάφη δια της βίας

by Times Newsroom

Οι ευρωβουλευτές καλούν όλες τις χώρες και τους διεθνείς οργανισμούς να καταδικάσουν απερίφραστα τα εικονικά δημοψηφίσματα και την απόπειρα της Ρωσίας να προσαρτήσει εδάφη δια της βίας.

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε την Πέμπτη, οι ευρωβουλευτές δηλώνουν ότι τα αποτελέσματα των εικονικών δημοψηφισμάτων που διεξήχθησαν με την απειλή των όπλων για την προσάρτηση των περιφερειών Donetsk, Kherson, Luhansk και Zaporizhzhia είναι άκυρα και καλούν τα κράτη μέλη να θεσπίσουν πρόσθετες αυστηρές κυρώσεις.

Αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία

Χαιρετίζοντας το θάρρος του ουκρανικού λαού που υπερασπίζεται τη χώρα του και τις ευρωπαϊκές αξίες, οι ευρωβουλευτές καλούν τα κράτη μέλη της ΕΕ και άλλες χώρες που στηρίζουν την Ουκρανία να αυξήσουν μαζικά τη στρατιωτική τους βοήθεια, ιδίως σε τομείς που έχει ζητήσει η ουκρανική κυβέρνηση. Τα διστακτικά κράτη μέλη θα πρέπει να παρέχουν το μερίδιο που τους αναλογεί στην απαραίτητη στρατιωτική βοήθεια, η οποία θα συμβάλει στη συντόμευση του πολέμου.

Οι πρόσφατες ρωσικές απειλές για τη χρήση πυρηνικών όπλων είναι ανεύθυνες και επικίνδυνες, προειδοποιούν οι ευρωβουλευτές, οι οποίοι καλούν τα κράτη μέλη και τους διεθνείς εταίρους της ΕΕ να προετοιμάσουν μια ταχεία και αποφασιστική αντίδραση σε περίπτωση που η Ρωσία πραγματοποιήσει πυρηνική επίθεση στην Ουκρανία. Κάθε απόπειρα της Ρωσίας να παρουσιάσει επιθέσεις σε κατεχόμενα εδάφη ως επίθεση κατά της ίδιας της Ρωσίας και, ως εκ τούτου, ως αιτία πυρηνικής επίθεσης, είναι παράνομη και αβάσιμη και δεν θα αποτρέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση από το να παράσχει περαιτέρω βοήθεια στην αυτοάμυνα της Ουκρανίας, τονίζουν.

Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν την επιστράτευση στη Ρωσία και τα μέτρα που υποχρεώνουν τους κατοίκους των προσωρινά κατεχόμενων εδαφών της Ουκρανίας να υπηρετήσουν στις ρωσικές ένοπλες ή υποστηρικτικές δυνάμεις, ενέργεια την οποία απαγορεύει η Τέταρτη Σύμβαση της Γενεύης. Προκειμένου να διατηρηθεί η σταθερότητα στον Νότιο Καύκασο και την Κεντρική Ασία, οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης αυξημένη στήριξη προς τις χώρες της περιοχής στις οποίες παρατηρείται εισροή Ρώσων πολιτών, ιδίως τη Γεωργία, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, την Αρμενία και την Κιργιζία.

Ανάγκη ενίσχυσης της προστασίας των ευρωπαϊκών υποδομών ζωτικής σημασίας

Όσον αφορά τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream, οι ευρωβουλευτές δηλώνουν ότι «εντείνονται οι εικασίες ότι ήταν αποτέλεσμα συντονισμένης και εσκεμμένης ενέργειας από κρατικό φορέα». Οι εκρήξεις δείχνουν πόσο επικίνδυνη ήταν η πολιτική της αυξανόμενης εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και ότι η εργαλειοποίηση της ενέργειας έχει περάσει σε νέα επίπεδα. Το ψήφισμα καλεί τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν την προστασία των ευρωπαϊκών υποδομών ζωτικής σημασίας ως προτεραιότητα, να αυξήσουν την ανθεκτικότητά τους έναντι εξωτερικών επιθέσεων και να στηρίξουν περαιτέρω την ανθεκτικότητα των εταίρων της Ανατολικής Ευρώπης και των Δυτικών Βαλκανίων.

Τέλος, οι ευρωβουλευτές ζητούν τη σύσταση ενός ad hoc διεθνούς δικαστηρίου για το έγκλημα της επίθεσης κατά της Ουκρανίας, «το πλαίσιο του οποίου θα διωχθούν ο Vladimir Putin και όλοι οι Ρώσοι πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι και όσοι ενεργούν για λογαριασμό τους, ως υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό, την έναρξη και τη διεξαγωγή του πολέμου στην Ουκρανία».

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 504 ψήφους υπέρ, 26 κατά και 36 αποχές.

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com