Οι φασιστο-μπαχαλάκηδες και οι μεταρρυθμίσεις

Η ενεργοποίηση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας είναι επιβεβλημένη.

by Times Newsroom

Για μια ακόμη φορά κάποιοι τραμπούκοι φασιστο-μπαχαλάκηδες άσκησαν βία σε πανεπιστημιακό χώρο. Μπούκαραν εν ώρα μαθήματος σε αμφιθέατρο της ΑΣΟΕΕ και χτύπησαν καθηγητή.

Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης

ΠΡΙΝ από έναν χρόνο είχαν εισβάλει στο γραφείο του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου και του είχαν κρεμάσει ταμπέλα, που έγραφε «Αλληλεγγύη στις καταλήψεις». Ενώ σε υπόγειο της σχολής είχε ανακαλυφθεί «γιάφκα» μπαχαλάκηδων με μολότοφ, λοστούς και άλλα «πολεμοφόδια» που χρησιμοποιούνται σε επεισόδια.

ΤΗΝ περασμένη εβδομάδα τοιχοκολλήθηκαν «κηδειόχαρτα» του πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με αφορμή την εκκένωση κατάληψης στο Βιολογικό Τμήμα. Μια κατάληψη που διήρκεσε 34 ολόκληρα χρόνια. Ναι, δεν πρόκειται για λάθος. Μπαχαλάκηδες είχαν κάνει κατάληψη στο χώρο το 1987. Και τόσα χρόνια δρούσαν ανενόχλητοι στον πανεπιστημιακό χώρο. Απίστευτο και όμως ελληνικό.

ΤΙ κι αν καταργήθηκε το αναχρονιστικό άσυλο των πανεπιστημίων. Το παραμύθι περί «γνωστών αγνώστων» έχει τελειώσει. Δυστυχώς, πολλές φορές η σιωπή των ίδιων των πανεπιστημιακών, είτε λόγω φόβου είτε λόγω… αλληλεγγύης, τροφοδοτεί την μπαχαλοποίηση των ιδρυμάτων.

ΚΑΙ επειδή γίνεται μεγάλη συζήτηση περί μεταρρυθμίσεων, γίνεται πλέον κατανοητό πως πια δεν μπορεί να δοθεί άλλη ανοχή χώρου και χρόνου.

ΤΟ υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Γιατί, ναι, είναι μεταρρύθμιση το να υπάρξουν, επιτέλους, «ανοικτά» πανεπιστήμια για τους φοιτητές και να εξαλειφθεί πλήρως η βία.

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος είπε το αυτονόητο, το οποίο πρέπει να ισχύει στην Ελλάδα του 2022: «Αυταρχικές συμπεριφορές, “παράγκες”, βιαιότητες δεν έχουν θέση στο πανεπιστήμιο που θέλει να προσφέρει η Πολιτεία και η ελληνική οικογένεια στα παιδιά της».

Η ενεργοποίηση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας είναι επιβεβλημένη. Μέσα στις επόμενες ημέρες ξεκινά η εκπαίδευση του προσωπικού που προσελήφθη. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, σε περίπου τέσσερις μήνες οι αστυνομικοί θα βρίσκονται στα πανεπιστήμια.

ΕΙΝΑΙ, βέβαια, άγνωστο αν οι παραπάνω δράσεις/μεταρρυθμίσεις αρκούν για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο. Γιατί πέρα από τις μπάρες, τις κάρτες εισόδου και την Πανεπιστημιακή Αστυνομία απαιτείται και μια ακόμα πιο σημαντική μεταρρύθμιση.

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ μεταρρύθμιση στη νοοτροπία του πολιτικού συστήματος. Δεν γίνεται η αξιωματική αντιπολίτευση να μιλάει για «καταστολή» με αφορμή το τέλος της κατάληψης στο ΑΠΘ, να… σιωπά για το «κηδειόχαρτο» του πρύτανη στο ΑΠΘ και να «χαϊδεύει» τους μπαχαλάκηδες εντός και εκτός πανεπιστημίων.

ΔΕΝ αρκούν οι «ξύλινες» ανακοινώσεις για την καταδίκη της βίας. Μόνο όταν υπάρξει ουσιαστική, και χωρίς αστερίσκους, καταδίκη θα «αποβληθούν» από τα πανεπιστήμια οι τραμπούκοι.

*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή