Οι κάτοικοι της χώρας που δεινοπαθούν εισπνέοντας καρβουνόσκονη και οι «προνομιούχοι» που δεν θέλουν ούτε καν τις ΑΠΕ

by Times Newsroom 1

Την ώρα που η χώρα μας προχωρά ακάθεκτη στη φάση της απολιγνιτοποίησης, προκειμένου οι κάτοικοι των περιοχών που επί δεκαετίες φιλοξενούσαν εργοστάσια τα οποία έκαιγαν στην κυριολεξία κάρβουνο να ανασάνουν επιτέλους ελεύθερα χωρίς περαιτέρω επιβαρύνσεις στην υγεία, παρατηρείται το φαινόμενο σε κάποιες άλλες περιοχές, μικρή μερίδα του τοπικού πληθυσμού ν’ αντιδρά στην εγκατάσταση ΑΠΕ.

Την πλέον καθαρή ενέργεια δηλαδή, που στις μέρες μας επεκτείνεται σε παγκόσμια κλίμακα αντικαθιστώντας τον λιγνίτη. Δίχως να υπάρχει κανένας επί της ουσίας λόγος, καθώς εξακριβωμένα και με βάσει όλες τις επιστημονικές μελέτες οι ΑΠΕ δεν προκαλούν καμία βλάβη στον ανθρώπινο και στο ζωικό οργανισμό αφού παράγουν ηλεκτρική ενέργεια χάρις στην εκμετάλλευση της δύναμης του αέρα, του ήλιου ή του νερού. Η μοναδική τους ένσταση είναι η… οπτική ρύπανση. Το να βλέπουν δηλαδή σε μια βουνοκορφή τις ανεμογεννήτριες, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις τοποθετούνται σε μέρη που ούτε καν υπάρχει οπτική επαφή.

Έτσι παρατηρείται το οξύμωρο σχήμα σύλλογοι και φορείς διαφορετικών γεωγραφικών διαμερισμάτων να αντιδρούν στο όνομα της οικολογίας, επειδή φιλοξενούν ή θα φιλοξενήσουν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες (ΑΠΕ), «κλείνοντας τα μάτια» στα θέματα δημόσιας υγείας που επιβαρύνουν υπέρμετρα τον πληθυσμό των περιοχών όπως είναι η Κοζάνη, η Πτολεμαΐδα, η Φλώρινα, η Μεγαλόπολη της Αρκαδίας, το Αλιβέρι, η Κομοτηνή και το Λαύριο που δεινοπαθούσαν επί δεκαετίες από τα ηλεκτρικά εργοστάσια που εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα (CO2), με την ατμοσφαιρική ρύπανση από τους λιγνιτικούς σταθμούς να χτυπάει συνεχώς κόκκινο επιφέροντας συντριπτικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία με πάρα πολλά θανατηφόρα περιστατικά και ταυτόχρονη αύξηση των προβλημάτων υγείας του πληθυσμού (πνευμονολογικά, καρδιοαγγειακά, καρκίνοι, θρομβώσεις, αλλεργίες κλπ.). Είναι χαρακτηριστικό, ότι η εμφάνιση ασθενειών σε παιδιά που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως η ρινίτιδα, η λοιμώδης και η οξεία βρογχίτιδα είναι σημαντικά ψηλότερη στους λιγνιτικούς νομούς της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας σε σύγκριση με τον γειτονικό νομό Γρεβενών ενώ σύμφωνα με μελέτες τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου είναι πολύ μεγαλύτερα από το μέσο όρο.

Τα νούμερα «μιλούν» από μόνα τους. Σύμφωνα με το The Green Tank, οι δύο λιγνιτικοί σταθμοί της Καρδιάς και του Αμύνταιου βρίσκονται ανάμεσα στους πλέον ρυπογόνους στην ΕΕ. εκπέμποντας ρυπογόνα σωματίδια σε πολλαπλάσιες ποσότητες από τα ευρωπαϊκά όρια εκπομπών. Επίσης ας σημειωθεί ότι ο λιγνίτης απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού για ψύξη με αποτέλεσμα σημαντική μείωση της στάθμης και της ποιότητας του υδροφόρου ορίζοντα των περιοχών αυτών, χωρίς το νερό αυτό να επανέρχεται στην λεκάνη του για άλλη αξιοποίηση.

Και ενώ με βάση τα ανωτέρω είναι προφανές ότι η λύση στις ΑΠΕ είναι μονόδρομος, δίνοντας την ευκαιρία στους κατοίκους των περιοχών αυτών να ανασάνουν επιτέλους ελεύθερα, μικρές ομάδες αντιδρούν στην εγκατάσταση ΑΠΕ. Μειοψηφικές ομάδες πρωτοβουλίας πολιτών θεωρούν ότι οι περιοχές που ζουν είναι τόσο προνομιακές που δεν θα πρέπει να φιλοξενούν ούτε καν αιολικά πάρκα γιατί δεν θέλουν να βρίσκονται στο οπτικό τους πεδίο, ακόμη και εάν βρίσκονται δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο που μένουν, κάτι που δεν παρατηρείται σχεδόν σε καμία αναπτυγμένη χώρα της Ευρώπης η οποία αντιλαμβάνεται τη χρησιμότητα των ΑΠΕ.

Θυμίζουμε ότι οι ανεμογεννήτριες είναι πλήρως συμβατές με τον άνθρωπο, καθώς και με το αστικό και οικιστικό περιβάλλον. Για παράδειγμα στο Άμστερνταμ, στο Αμβούργο, στο Τορόντο, τη Βοστώνη, τη Βιέννη ή άλλες ανεπτυγμένες πόλεις, φιλοξενούνται ανεμογεννήτριες μέσα στον αστικό ιστό καθώς πλέον δεν προκαλούν ούτε καν θόρυβο. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι μια ανεμογεννήτρια σε απόσταση 200 μ. είναι πιο αθόρυβη (50 dBA) από μια χαμηλόφωνη συνομιλία (60 dBA). Παράλληλα δεν εκπέμπουν ακτινοβολία. Ακόμη και το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που δημιουργεί το παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα, είναι χαμηλής συχνότητας και χαμηλότερης έντασης από τα πεδία που προκαλούνται στις πόλεις και μέσα στα σπίτια από τις κοινές οικιακές συσκευές. Γενικά, όσο μεγαλύτερη είναι η τάση υπό την οποία παράγεται, μεταφέρεται ή χρησιμοποιείται το ρεύμα τόσο χαμηλότερη είναι η ένταση του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου που προκαλεί. Τα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα εξασφαλίζουν στο μέλλον την υγεία των παιδιών μας, θα αφήσουμε λοιπόν λίγους να σκοτώσουν τους πολλούς;

Τα αιολικά πάρκα προκαλούν αμελητέες επεμβάσεις στο περιβάλλον, δεδομένου ότι δεν εκλύουν κανενός είδους ρύπο (στερεάς, υγρής ή αέριας μορφής), και οι όποιες μικρές και ελεγχόμενες επεμβάσεις αντισταθμίζονται από τα πολλαπλάσια οφέλη που αποκομίζουμε ως κοινωνία. Η αιολική ενέργεια είναι μια τεχνολογικά ώριμη, οικονομικά ανταγωνιστική και η φιλικότερη προς το περιβάλλον σήμερα ενεργειακή επιλογή. Προστατεύει τo φυσικό περιβάλλον καθώς κάθε μία κιλοβατώρα που παράγεται από τον άνεμο αντικαθιστά μία κιλοβατώρα που παράγεται από τους λιγνιτικούς σταθμούς που ρυπαίνει την ατμόσφαιρα με αέρια του θερμοκηπίου. Δεν επιβαρύνει το τοπικό περιβάλλον με επικίνδυνους για τον άνθρωπο και τα ζώα αέριους ρύπους, μονοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του θείου, καρκινογόνα μικροσωματίδια κ.ά. Ενισχύει την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα μας και την Ευρώπη. Βοηθά στην αποκέντρωση του ενεργειακού συστήματος μειώνοντας τις απώλειες μεταφοράς ενέργειας και συνδράμει αποφασιστικά στην ενίσχυση των τοπικών οικονομιών.

Σχετικά Άρθρα

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή