Οι κραδασμοί από τα Τέμπη

Το σοκ που έχει προκαλέσει στην ελληνική κοινωνία η πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη αντιμετωπίζεται με σχέδιο και δράση, όχι με ημίμετρα και πανικούς.

by Times Newsroom
  • Πάνος Αμυράς

ΟΙ ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΕΣ στη λειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου αποδείχθηκαν βουνό, απαιτούνται αλλαγές εκ βάθρων σε όλο το σύστημα, από την εκπαίδευση των εργαζομένων μέχρι την ολοκλήρωση των απαραίτητων έργων τηλεσήμανσης.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ έδειξε ότι δεν θα διστάσει να προχωρήσει όλα τα μέτρα προκειμένου αφενός να αποδοθούν οι ευθύνες και αφετέρου ο ΟΣΕ να λειτουργήσει με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα και όχι με τις τριτοκοσμικού τύπου «πατέντες», τους ανεύθυνους σταθμάρχες, τις διάτρητες συμβάσεις και το πάρτι των εργολάβων.

ΣΤΟ ΣΚΕΛΟΣ των ευθυνών μέσα σε λίγα 24ωρα από την τραγωδία παραιτήθηκε ο υπουργός Υποδομών, απομακρύνθηκαν οι διοικήσεις ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ, τέθηκαν σε αργία όλοι οι σιδηροδρομικοί που ενεπλάκησαν στο δυστύχημα και ζητήθηκε από τη Δικαιοσύνη να προχωρήσει τις έρευνες άμεσα και αξιοποιώντας ανώτερους εισαγγελικούς λειτουργούς. Είναι σαφές ότι πρέπει να υπάρξει φως σε όλες τις πτυχές της υπόθεσης και όσοι ευθύνονται να τιμωρηθούν για τα λάθη και τις παραλείψεις τους.

ΣΕ Ο,ΤΙ ΑΦΟΡΑ τη λειτουργία του σιδηροδρόμου η υποβάθμιση του δικτύου ήταν διαχρονική και για αυτό χρειάζεται συνολική παρέμβαση. Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε Ευρωπαίους ειδικούς για να προτείνουν μέτρα σχετικά με την ασφάλεια του δικτύου ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα παρουσιασθεί ευρύτερο σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΟΣΕ.

Ο ΧΡΟΝΟΣ μέχρι τις εκλογές του Μαΐου δεν είναι πολύς, όμως πρέπει να ξεκινήσουν οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, είναι ζήτημα κρίσιμο για να υπάρξει η σταδιακή αποκατάσταση των σχέσεων εμπιστοσύνης των πολιτών όχι μόνο με την κυβέρνηση αλλά και το πολιτικό σύστημα.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ δημοσκοπήσεις, που έγιναν με την κοινωνία κυριολεκτικώς να βράζει από την οργή και το πένθος, έδειξαν απώλειες για τη Νέα Δημοκρατία και μείωση της ψαλίδας σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όμως δεν ανεβάζει τη δύναμή του.

Η μετατόπιση ψηφοφόρων της Ν.Δ. κυρίως προς τους αναποφάσιστους αποτυπώνει τη δυσαρέσκειά τους για τις ανεπάρκειες και την αποτυχία του κράτους να προλάβει μία πολύνεκρη τραγωδία.

Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ της εμπιστοσύνης δεν είναι εύκολη υπόθεση, το βέβαιο είναι ότι λογικές τύπου «εμείς δεν έχουμε καμία ευθύνη», που έχει υιοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν το παραμικρό αποτέλεσμα στην κοινωνία.

ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ από την κυβέρνηση ήταν υψηλές για αυτό και η προσγείωση απότομη. Οι κραδασμοί από την τραγωδία είναι μεγάλοι και θα αμβλυνθούν με πολιτικές και κυρίως με δράση.

Πηγή: EleftherosTypos.gr

Σχετικά Άρθρα

Leave a Comment

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας, δίνετε την συγκατάθεσή σας για την χρήση των cookies. Aποδοχή